-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 16

Tiesa ar melas? V.Sinica: „Kelis mėnesius masiškai padeginėjamos Prancūzijos bažnyčios“

Po pirmadienį Paryžiaus Dievo Motinos katedroje kilusio gaisro imta kurti sąmokslo teorijas esą bažnyčia buvo padegta. Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininko Eugenijaus Jovaišos padėjėjas, Vytauto Radžvilo visuomeninio komiteto narys Vytautas Sinica feisbuke pareiškė, kad Prancūzijoje bažnyčios padeginėjamos masiškai. Ar tai tiesa?
Deganti Paryžiaus Dievo Motinos katedra, Vytautas Sinica
Deganti Paryžiaus Dievo Motinos katedra, Vytautas Sinica / „Reuters“/„Scanpix“ ir Evgenios Levin nuotr.

V.Sinica komentuodamas gaisrą rašė, kad Notre Dame ugnys yra simbolis Vakarų dekadanso, pavargusios ir savęs nebeginančios civilizacijos žūties.

„Tas ypač akivaizdu žinant, kad jau kelis mėnesius masiškai padeginėjamos Prancūzijos bažnyčios, o žiniasklaida ir politikai apie tai tyli, kukliai nuleidę akis. Net jei Notre Dame nepadegta (labai stebėčiausi), daugybė kitų bažnyčių padegta ir išniekinta, o prancūzai prievartaujami ir nesipriešina“, – parašė V.Sinica.

15min pasiteiravo, kuo remiasi V.Sinica teigdamas, kad Prancūzijoje bažnyčios padeginėjamos masiškai.

„Reiktų jums gal nuorodų atsiųsti. Per kelis mėnesius 47, kiek žinau, kokį čia žodį pavartoti, yra išvandalintos. Tuoj atsiųsiu“, – pažadėjo V.Sinica.

V.Sinica netrukus pripažino, kad kalbėdamas apie masinį bažnyčių padeginėjimą nebuvo teisus.

„Rėmiausi šitais skaičiais, kurie pakartoti ne vienoje publikacijoje. 875 išniekintos (vandalised/desecrated – anglų k.) bažnyčios per metus ir 47 per pastaruosius porą mėnesių. Tiesa, neatidu iš mano pusės sakyti, kad konkrečiai padegtos. Pasirodo padegtos iš tiesų vos kelios, arba nerandu. Daugumoj laužymai, paišymai, daužymai, vagystės. Pataisysiu tą žodį, ačiū, kad atkreipėt dėmesį. O aš gal tuo pačiu būsiu atkreipęs dėmesį bent į tą išniekinimų faktą“, – 15min parašė V.Sinica.

Tiesa, neatidu iš mano pusės sakyti, kad konkrečiai padegtos.

Jis pataisė savo įrašo vieną sakinį ir vietoj „masiškai padeginėjamos“ parašė „masiškai siaubiamos“. Tačiau kitame paliko teiginį „daugybė kitų bažnyčių padegta“.

„Facebook“ nuotr./Vytauto Sinicos įrašas socialiniame tinkle
„Facebook“ nuotr./Vytauto Sinicos įrašas socialiniame tinkle

Iš tiesų šiemet degė dvi Prancūzijos bažnyčios. Kovo 17 dieną buvo padegta Sen Siulpiso bažnyčia, padegimo kaltininkai ir jų motyvai iki šiol nėra žinomi.

Sausį degė Grenoblio bažnyčia, dėl šio incidento vis dar vyksta tyrimas. Prokuroras teigė, esą yra 95 proc. tikimybė, kad gaisro priežastis – nelaimingas atsitikimas, nors viena anarchistų grupuotė prisiėmė atsakomybę.

Taigi V.Sinica sakė netiesą esą bažnyčios Prancūzijoje masiškai padeginėjamos ar daugybė jų padegta.

Iš kur V.Sinicos skaičiai?

O ar turi pagrindo Seimo nario padėjėjo teiginiai, kad bažnyčios Prancūzijoje masiškai niekinamos?

V.Sinica kaip to įrodymus pateikė kelias publikacijas. Anot jo, galima teigti, kad pernai nuo vandalų nukentėjo 875 bažnyčios Prancūzijoje, nes taip rašė „Le Figaro“ ir britų bulvarinis leidinys „The Sun“. Pastarąją publikaciją citavo ir rusų propagandinis portalas „Sputnik News“.

Taip pat V.Sinica dėl per kelis mėnesius nuniokotų 47 bažnyčių nurodė besiremiantis „Newsweek“, tačiau šis leidinys pats tokių duomenų negavo – rėmėsi Didžiosios Britanijos katalikų leidiniu „The Tablet“, o jo internetinėje versijoje straipsnio apie niokojamas bažnyčias Prancūzijoje rasti nepavyko.

47 bažnyčių išniekinimą, sutapimas, mini ir Vokietijos kraštutinių dešiniųjų partijos „Alternatyva Vokietijai“ lyderė Alice Weidel, o ją taip pat cituoja „Sputnik News“.

Tačiau 15min partneriai iš Prancūzijos Tarptautiniame faktų tikrinimo tinkle „CheckNews“ nurodė, kad šie skaičiai nėra paimti iš oficialios Prancūzijos statistikos.

„CheckNews“ dar šiemet tikrino panašų faktą. Pagal skaitytojos klausimą domėjosi, ar gali būti tiesa, kad kasdien Prancūzijoje išniekinamos trys bažnyčios.

Prancūzijos Vidaus reikalų ministerija vasarį dar neturėjo tikslių duomenų apie 2018-uosius metus. Tačiau 2017 m. Vidaus reikalų ministerija suskaičiavo 878 atakas prieš krikščionių objektus – 252 kapinėse ir 626 maldos vietose. Taigi, maždaug po du išpuolius kasdien.

Atakomis čia vadinama viskas nuo kapų apdergimo iki satanistinių, neonacių, anarchistinių ar islamistinių grafičių ant bažnyčių.

Išvis Prancūzijoje yra apie 42 tūkst. bažnyčių ir koplyčių.

15min vertinimu, V.Sinicos teiginys, kad bažnyčios Prancūzijoje yra masiškai padeginėjamos, yra netiesa.

Įvairaus masto vandalų išpuolių Prancūzijos bažnyčiose ir kapinėse 2017-aisiais buvo įvykdoma po du kasdien.

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius