Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 30

Tikisi, kad Seimas nedels su įstatymu dėl migrantų teisių: „Tai keltų žalą Lietuvos reputacijai“

Jei Seimas delstų ištaisyti skubos paliktas klaidas įstatyme dėl užsieniečių teisinės padėties, tai rodytų nepagarbą šalies Konstitucijai ir keltų žalą tarptautinei Lietuvos reputacijai, nurodo prezidentūra. Tikimasi, kad įstatymą dėl migrantų teisių Seimas pataisys dar rudens sesijoje.
Migrantų stovykla Medininkuose
Migrantų stovykla Medininkuose / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Prezidentas pasirašė Seimo ypatingos skubos tvarka priimtas pataisas dėl užsieniečių teisinės padėties, tačiau su išlyga, jog jos artimiausiu metu bus pataisytos.

G.Nausėda teigė, jog priimtas įstatymas – „skylėtas“ žmogaus teisių prasme.

Pasak jo, daugiausia abejonių kelia nuostata, jog privalomai ikiteismine tvarka užsieniečio skundą išnagrinėjusio Migracijos departamento sprendimas vykdomas iš karto.

„Tokiu būdu pažeidžiamas prieglobsčio prašytojo negrąžinimo principas, tai yra kad asmuo negali būti grąžintas į jo kilmės ar trečiąją šalį, neįsitikinus jo saugumu.

Taip pat visam laikui iš prieglobsčio prašytojų atimta teisė skųsti pirmosios instancijos teismo sprendimus apeliacine tvarka, nepaisant to, kad Konstitucija neleidžia įtvirtinti tokio teisinio reguliavimo, kuris paneigtų galimybę peržiūrėti pirmosios instancijos teismo sprendimus ir ištaisyti galimas teismo klaidas“, – pranešime žiniasklaidai anksčiau dėstė prezidentūra.

Šalies vadovas pabrėžė, jog migrantų teisių bei laisvių ribojimai, net ir esant masiniam jų antplūdžiui, turi būti proporcingi ir pagrįsti:

„Jie negali būti nustatomi visam laikui, o prieglobsčio prašytojų teisės neturi būti ribojamos labiau, nei tai būtina.“

Pakeitimams jau pritarė Vyriausybė

Pataisas dėl užsieniečių teisinės padėties pirmiausia ėmėsi taisyti Vyriausybė, pakeitimams dar turės pritarti Seimas.

Vienas iš ministrų kabineto siūlymų – atsisakyti ikiteisminės užsieniečių skundų nagrinėjimo procedūros ir palikti galimybę skųsti sprendimus dviejų instancijų teismuose – apygardos administraciniam teismui ir Lietuvos vyriausias administraciniam teismui.

Su kitais siūlomais pakeitimais galite susipažinti čia.

Ar teisinga linkme, šalies vadovo nuomone, taisomas įstatymas, ar tai daroma ne per lėtai?

Pasak prezidentūros, sutarta, jog įstatymas bus pataisytas per Seimo rudens sesiją.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

„Prezidento pasitarime su Seimo pirmininke Viktorija Čmilyte-Nielsen, vidaus reikalų ministre Agne Bilotaite, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininku Laurynu Kasčiūnu, Seimo ir Vyriausybės atstovai prezidentui įsipareigojo įstatymą pataisyti artimiausioje Seimo sesijoje.

Seimo delsimas ištaisyti skubos paliktas klaidas įstatyme rodytų nepagarbą Lietuvos Respublikos Konstitucijai ir keltų žalą tarptautinei Lietuvos reputacijai“, – atsakyme 15min nurodė prezidento komanda.

Būtina išlaikyti pusiausvyrą

Konkrečių pakeitimų prezidentūra nesiėmė komentuoti:

„Svarstant įstatymo pakeitimo projektą, dėmesys turėtų būti atkreiptas į tai, kad prieglobsčio prašytojų teisės neturi būti nepagrįstai ir neproporcingai ribojamos.

Nacionalinis saugumas turi būti užtikrintas, išlaikant būtiną pusiausvyrą su prieglobsčio prašytojui tarptautinės teisės garantuojama apsauga.“

Pataisas, kuriomis siekta suvaldyti nerimstančią neteisėtos migracijos krizę, Seimas priėmė liepos viduryje. Jau tada jos vertintos nevienareikšmiškai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius