-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 03 28 /17:22

Naglis Puteikis – ant slidžios ribos: VRK pristatė 21,3 tūkst. rėmėjų parašų

Ketvirtadienis buvo paskutinė diena, kai pretendentai į prezidentus Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) galėjo pateikti juos remiančių žmonių parašus. Iš rinkimų kovos iškrito Petras Auštrevičius, Petras Gražulis, Alfonsas Butė ir Kazimieras Juraitis. Rekordininke parašų skaičiumi tapo Ingrida Šimonytė, komisijai atnešusi 68 tūkst. parašų. Reikiamą skaičių surinko Mindaugas Puidokas, Valentinas Mazuronis, Vytenis Andriukaitis, Arvydas Juozaitis, Saulius Skvernelis, Gitanas Nausėda, Valdemaras Tomaševskis. Naglis Puteikis 20 tūkst. parašų taip pat pateikė, bet dėl to beveik valandą šokdino VRK.
Naglis Puteikis VRK pristatė surinktus gyventojų parašus
Naglis Puteikis VRK pristatė surinktus gyventojų parašus / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kandidatais į prezidentus norintys tapti politikai 20 tūkst. rėmėjų parašų turėjo pristatyti ketvirtadienį iki VRK darbo dienos pabaigos, tai yra 17 val.

Pagalbos renkant parašus trečiadienį feisbuke prašęs Seimo narys Naglis Puteikis į VRK atbėgo likus vos kelioms minutėms iki šio termino pabaigos. Jis žurnalistams nenorėjo atskleisti, kiek parašų atnešė.

Paskutinius parašus pristatė dalimis ir po darbo laiko

Kai atvyko pas VRK pirmininkę Laurą Matjošaitytę, paaiškėjo, kad kažkas dar turi į VRK atnešti papildomus N.Puteikio rėmėjų parašus.

Pateikęs komisijai dalį parašų, parlamentaras ėmė tempti laiką – N.Puteikis nervingai kažkam skambino, tuo metu komisijos pirmininkė laukė, ar papildomus parašų rinkimo lapus kas nors apskritai atneš.

17 val. 20 min. kažkoks vyras atnešė dar vieną glėbį parašų lapų. Tačiau N.Puteikis pareiškė, kad tai – dar ne pabaiga, lapų atkeliaus ir daugiau.

„Čia priešpaskutinė, tuoj įžengs paskutinė“, – L.Matjošaitytę tikino jis.

Komisijos pirmininkė sutiko dar palaukti ir sulaukė.

„Iš kur jūs juos traukiate?“ – parlamentaro pasiteiravo ji.

Galiausiai paaiškėjo, kad N.Puteikis – ant slidžios ribos. Iš viso VRK jis pristatė 21,3 tūkst. parašų. Jam belieka tikėtis, kad po patikrinimo visi parašai bus pripažinti tinkamais.

Seimo narys reikiamo skaičiaus parašų vis dar neturintis buvo prisipažinęs trečiadienio vakarą.

„Šiandien, trečiadienį, 22:00, su el. parašais ir rytoj atvažiuojančiais iš Kauno ir Klaipėdos turime 19540. Trys žmonės, paėmę daug lapų ir žadėję šimtus ir keletą tūkstančių parašų nebekelia ragelių. Rytoj 16 val. turime atiduot 20 tūkst. ir dar gerai būtų porą tūkst. atsargai. Pasiduodame? P. S.: ką tik grįžau iš Juodšilių, 20 km nuo Vilniaus, paėmiau lapą su 4 parašais, dabar važiuoju į Žvėryną, paimsiu lapą su 3 parašais, tada į Grigiškes, ten 40 parašų“, – vėlyvą trečiadienio vakarą feisbuke rašė jis.

P.Auštrevičiui pritrūko kelių šimtų parašų

Likus 40 minučių iki VRK darbo dienos pabaigos, ketvirtadienį į VRK atvyko P.Auštrevičiaus atstovai. Nors ir nesurinko reikiamo skaičiaus parašų, grąžinti jų rinkimo lapus yra privaloma.

Anot europarlamentaro rinkimų štabo vadovės Lauros Tatarėlytės, pritrūko mažiau nei 500 parašų.

„Labai gaila, kad mes praradome šiek tiek laiko: net keturias dienas praradome dėl rinkimų. Kadangi gerbiame įstatymus, laikėmės nurodymo nerinkti parašų, neagituoti ir sistema šiek tiek strigo. Gaila, kad ir dėl to praradome kažkiek parašų“, – sakė ji.

Labai gaila, kad mes praradome šiek tiek laiko: net keturias dienas praradome dėl rinkimų.

Pats P.Auštrevičius VRK nepasirodė ir telefonu neatsiliepė. Jis apie nesurinktus parašus paskelbė feisbuke.

„Netrukus VRK grąžinsime užpildytus parašų rinkimo lapus – džiugu, jog pavyko surinkti tiek daug, tačiau tuo pat metu gaila, jog pritrūko tiek nedaug. Didelis ačiū išreiškusiems palaikymą mūsų Europietiškos Lietuvos idėjai: tiek pastangų ir laiko skyrusiems mūsų savanoriams, komandai ir visiems rėmėjams. Darbai nesustoja, pradėtą žygį už Europietišką Lietuvą tęsime ir toliau – prisijunk!“ – feisbuke rašė P.Auštrevičius.

Surinkti parašus P.Auštrevičius taip pat, kaip N.Puteikis, vylėsi iki paskutinės akimirkos. Dar paskutinėmis valandomis pagalbos prašė feisbuke – ragino už jį pasirašyti.

I.Šimonytė pristatė įspūdingą skaičių

Vargo surinkti 20 tūkst. parašų turėjo ne visi. I.Šimonytė elektroniniu būdu tokį skaičių parašų surinko per vieną dieną. Terminui baigiantis, ketvirtadienį feisbuke ji buvo parašiusi, kad iki apvalaus skaičiaus – 40 tūkst., trūksta vos 32 parašų, tad jos gerbėjai ėmė sparčiau pasirašinėti.

Tuo metu, kai I.Šimonytė teikė parašus VRK, jų elektroninėje erdvėje buvo 40 450. Dar per 27 tūkst. parašų pretendentė surinko lapuose.

I.Šimonytė VRK žurnalistams sakė pati nesitikėjusi, kad rinkti parašus elektroninėje erdvėje jai seksis taip gerai.

„Rinkti parašus ant žemės pasidarė šiek tiek sunkiau, todėl, kad kai kurios vietos, kurios buvo parašų rinkimui įprastos, pavyzdžiui, dideli prekybos centrai, nusprendė būti toliau nuo politikos ir šios privilegijos kandidatams nesuteikti“, – anot jos, todėl teko ieškoti vietų, kur yra didesni žmonių srautai.

Pretendentė sakė, kad ji nesiekė kažko aplenkti, tiesiog apvalus skaičius – gražesnis. „Siekėme, kad skaičiai būtų dideli, įspūdingi ir didesni, negu kitų kandidatų“, – sakė ji.

Siekėme, kad skaičiai būtų dideli, įspūdingi ir didesni, negu kitų kandidatų.

Prieš praėjusius prezidento rinkimus, 2015 metų vasarį, dabar kadenciją baigianti Dalia Grybauskaitė VRK buvo įteikusi 67 tūkst. ją remiančių žmonių parašų – daugiausia iš visų kandidatų.

K.Juraitis pasakojo istoriją apie atimtus parašų lapus

Pretendentas į kandidatus Kazimieras Juraitis VRK atnešė per 10 tūkst. parašų. Jį atlydėjo į Europos Parlamentą kandidatuojantis Stanislovas Tomas.

Ant lapų už K.Juraitį pasirašė 2,5 tūkst. žmonių, dar 6,5 tūkst parašų jis surinko elektroninėje erdvėje.

K.Juraitis ir S.Tomas VRK pirmininkei Laurai Matjošaitytei pasiskundė, kad dalį lapų atėmė Kalėjimų departamentas, nes esą jie parašus rinko įkalinimo įstaigose.

Politikai bandė sakyti, kad įkalinimo įstaigose surinko 10 tūkst. parašų. Išgirdęs, kad Lietuvoje tiek žmonių apskritai nekali, K.Juraitis atrodė nustebęs.

Kalėjimų departamento atstovė spaudai Simona Banėnienė 15min pateiktame atsakyme teigė, kad buvo pateikta neteisinga informacija.

„Įkalinimo įstaigose nuteistiesiems buvo sudarytos galimybės išreikšti savo valią įstatymų nustatyta tvarka, o visiems kandidatams sudarytos vienodos sąlygos renkant nuteistųjų parašus, paaiškintos tam reikalingos procedūros. Visus parašų rinkimo lapus kandidatai ar jų atstovai pasiėmė iš įstaigų (jos yra atskiras juridinis vienetas), Kalėjimų departamentas šioje procedūroje teikia tik metodinę pagalbą.

Kaip informavo keletas įkalinimo įstaigų, kai kurie kandidatai nesilaikė VRK nustatyto parašų rinkimų tvarkos, neatsižvelgė, kad parašų rinkimo lapo originalas pildomas paties nuteistojo, jame įrašomi asmens duomenys. Jeigu nuteistasis savo asmens duomenų neįrašė pats, o kandidatų atstovai parašų rinkimo vietoje nepatikrino, ar jie teisingai užpildyti, bet originalius lapus išsivežė, kai kurie kandidatai ar jų atstovai pareikalavo įkalinimo įstaigų pranešti nuteistųjų asmens duomenis, kas prieštarauja įstatymams“, – teigiama jos atsakyme.

K.Juraitis privačių interesų deklaracijos, biografijos ir kitų dokumentų komisijai nepristatė. Toliau rinkimuose dalyvauti jis prarado teisę.

Pretendentas Alfonsas Butė parašų taip pat nesurinko, jis kandidatu netaps.

M.Puidokas laukė iki paskutinės minutės

Anksčiau „valstiečių“ frakcijoje dirbęs Mindaugas Puidokas VRK parašus pristatė likus pusvalandžiui iki darbo dienos pabaigos. Reikiamą skaičių parašų jam surinkti pavyko – komisijai M.Puidokas įteikė per 29 tūkst. parašų. Elektroninėje erdvėje už jį pasirašė 12,1 tūkst. žmonių.

„Man, kaip jaunam kandidatui, ypač svarbu, kad aš pagal elektroninius parašus aplenkiau kandidatus, kurie turi daugybę resursų – poną Vytenį Andriukaitį, Petrą Auštrevičių, Valentiną Mazuronį, galiausiai valdančiųjų kandidatą. Tai man džiaugsmas ir įpareigojimas, kad žmonės pasitiki ir palaiko“, – sakė jis.

P.Gražulis: nuleidau rankas

Parlamentaras Petras Gražulis ketvirtadienį 15min patvirtino, kad traukiasi iš kovos dėl prezidento posto.

„Pamačiau, kad elektroninių labai nedaug, šiek tiek pavėlavau į traukinį, o popieriniame variante (surinkti – aut.) tikrai sunku ir paskui aš tiesiog nuleidau rankas, nerinkau aš jų“, – sakė jis.

Paklaustas, kiek parašų pavyko surinkti popieriuje, parlamentaras sakė jų neskaičiavęs.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Petras Gražulis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Petras Gražulis

Elektroninėje erdvėje už P.Gražulį pasirašė 2,5 tūkst. žmonių.

P.Gražulis nebekandidatuoja ir į Europos Parlamentą (EP). „Išsiregistravau iš EP rinkimų, uždariau tą komitetą“, – sakė jis.

P.Gražulio parašų lapus VRK pristatęs jo atstovas aiškino, kad P.Gražulis prezidento rinkimuose esą nebedalyvauja vieno iš kandidatų prašymu, kad esą nebūtų dalijami to paties elektorato balsai. Tačiau kuris kitas kandidatas to galėjo prašyti, jis nepasakė.

A.Juozaitis Lietuvą išmaišė skersai išilgai

„36 394“, – neslėpdamas pasitenkinimo žurnalistams atneštų parašų skaičių įvardijo priešpiet VRK pasirodęs pretendentas į prezidentus Arvydas Juozaitis. Anot jo, 22,6 tūkst. parašų surinkti popieriuje, likusieji – elektroninėje erdvėje.

Jis sakė tikėjęsis surinkti per 30 tūkst. parašų.

„Pačias aukščiausias galimybes matau“, – paklaustas, kokius prognozuoja rezultatus, tvirtino A.Juozaitis. Jis viliasi laimėti dar pirmajame ture, nors reitingai jam to ir neprognozuoja: „Reitingai yra žaidimas. Kas skaito žiniasklaidą, žiniasklaida nerašo, reitingai nerodo, nes iš žiniasklaidos sprendžia. Rolando Pakso taip pat nerodė reitingai, o jis laimėjo. Jis per Lietuvą perskrido, o aš pervažiavau.“

Rolando Pakso taip pat nerodė reitingai, o jis laimėjo. Jis per Lietuvą perskrido, o aš pervažiavau.

A.Juozaitis įsitikinęs, kad lankydamasis įvairiuose šalies kampeliuose tikrai turėjo pasiekti rekordą. Ketvirtadienį jis vyksta į Mažeikius, tai bus 312 pretendento į prezidentus išvyka į regionus. Anot jo, su vietos susitikimais šis skaičius jau siekia ir 400.

„Manau, kad rekordas yra nepagerinta šiuo metu ir net prezidento rinkimų istorijoje“, – tvirtino jis.

V.Andriukaitis pirmadienį pradės rimtą darbą

Ketvirtadienio rytą VRK parašus pristatė eurokomisaro Vytenio Andriukaičio štabo nariai. Socialdemokrato Algirdo Syso teigimu, V.Andriukaičiui pavyko surinkti per 29 tūkst. parašų.

Pats V.Andriukaitis VRK ketvirtadienį nepasirodė, nes dirba – atostogos V.Andriukaičiui prasideda tik pirmadienį.

Anot A.Syso, grįžęs į Lietuvą pretendentas į prezidentus dalyvaus renginiuose, susitikimuose su gyventojais.

„Aš manau, buvo tam tikrų taktinių nesklandumų viduryje padaryta. Manau, kad tikrai galėjo būti daugiau parašų. Bet kadangi buvo ir savivaldos rinkimai, tai visi susikoncentruoja į vienus rinkimus ir tada nustoja rinkti parašus, arba mažiau užsiima tuo. Bet nebuvo lenktyniaujama, kad surinktume kuo daugiau“, – kalbėjo parlamentaras.

Šiuo metu reitinguose V.Andriukaitis – ketvirtas. Jo bendražygis įsitikinęs, kad jis kilstels aukščiau.

„Jeigu keletą metų kalbama apie du ar tris pretendentus, o apie Vytenį pradeda kalbėti tik prieš mėnesį, tai aišku, tikėtis, kad reitingas būtų aukštesnis, būtų nelogiška, – sakė A.Sysas. – Kadangi jau nuo pirmadienio jo bus žymiai daugiau čia, Lietuvoje, fiziškai jis galės aktyviai dalyvauti įvairiose diskusijose, aš manau, kad mes pasieksime savo užsibrėžto tikslo – dalyvauti antrame ture.“

Ketvirtadienį į VRK buvo pristatyti ir europarlamentaro Valentino Mazuronio parašai. Pats pretendentas neatvyko, nes šiuo metu išvykęs stebėti prezidento rinkimų Ukrainoje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdas Skarbalius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdas Skarbalius

Anot pretendento atstovo Valdo Skarbaliaus, 17,5 tūkst. parašų V.Mazuronis surinko raštu, 7,4 tūkst. žmonių už pretendentą pasirašė internetu – iš viso apie 25 tūkst.

Paskutinės dienos nelaukė S.Skvernelis, G.Nausėda ir V.Tomaševskis

Premjeras Saulius Skvernelis VRK parašus pristatė trečiadienį. Popieriniuose lapuose surinkta apie 30 tūkst. parašų. Elektroninėje erdvėje už S. Skvernelį pasirašė per 6 tūkst. žmonių.

Pirmasis VRK parašus pristatė ekonomistas Gitanas Nausėda – jo štabas tai padarė praėjusį penktadienį. Iš viso buvo įteikta per 40 tūkst. parašų. VRK įteikti popieriniai parašų rinkimo lapai su 18 tūkst. 769 parašais, elektroniniu būdu pretendentas dar yra surinkęs 24 tūkst. 563 parašus.

Europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis komisijai parašus pateikė antradienį. Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga pranešė, kad surinkta apie 30 tūkst. parašų.

„Nors kandidato rinkimų štabas iš VRK parašų rinkimo lapus atsiėmė paskutinis – tik kovo 5 dieną, o parašai pradėti rinkti kovo 9 dieną, jau per dešimt dienų buvo surinkta apie 30 tūkstančių parašų. Tai žymiai daugiau, neskaitant pasirašiusių elektroniniu būdu, negu pavyko surinkti kitiems pretendentams“, – rašoma partijos pranešime.

Antradienį internetu V.Tomaševskis buvo surinkęs 725 parašus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius