Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 25

To dar nebuvo: valdantieji bandė neišleisti Seimo pirmininko į Armėniją

Seimo valdybos posėdis trečiadienį ryte buvo karštas. Čia svarstytas, regis, paprastas klausimas – kas iš valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kartu su Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu kitą savaitę turėtų vykti į Armėniją. Tačiau „valstiečiai“ nutarė ne tik nieko nedeleguoti, bet ir bandė į kelionę neišleisti Seimo pirmininko. Tiesa, to padaryti jiems nepavyko.
Vida Baškienė ir Viktoras Prankcietis
Vida Baškienė ir Viktoras Prankcietis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tėvynės sąjungai–Lietuvos krikščionims demokratams atstovaujanti Seimo pirmininko pavaduotoja Irena Degutienė sako, kad valdantieji trečiadienį peržengė visas ribas.

Pasak jos, V.Pranckiečio vizitas į Armėniją buvo planuojamas dar nuo gegužės, kai sulaukta kvietimo. Buvo numatyta, kad į Armėniją V.Pranckietis su delegacija vyks spalio 2-4 dienomis, ten susitiks su Armėnijos prezidentu bei parlamento vadovu.

Tačiau visa kelionė pakibo ant plauko, kai Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga trečiadienį Seimo valdybai pranešė, kad ne į kelionę neišleis nė vieno savo frakcijos atstovo, bet ir ragina Seimo pirmininką apskritai susilaikyti nuo išvykos.

Įžvelgia galimą Rusijos grėsmę

15min Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja „valstietė“ Rima Baškienė nurodė, kad tokį siūlymą frakcija pateikė, nes vizite į Armėniją regi galimas Rusijos grėsmes.

„Frakcija priėmė sprendimą susilaikyti, įvertinusi, na, čia galbūt buvo ir Irinos Rozovos kontekste, bet buvo ganėtinai jautriai sureaguota į Rusijos įtaką valstybėms, kurios iš tikrųjų turi tam tikrą įtaką, nėra ES valstybės. Frakcija manė, kad nereikia deleguoti savo nario į delegaciją ir pasiūlė mums, kaip valdybos nariams, valdybai išreikšti mintį, kad reiktų susilaikyti nuo tokio vizito dabar“, – aiškino R.Baškienė.

Neįžvelgčiau čia keršto akcijų, ar kažko, o galbūt tik atsargumo.

Paklausta, kokią konkrečią grėsmę Rusijos įtakos grėsmę mato viešint Armėnijoje, Seimo vicepirmininkė tikino, kad apie tai daugiausia frakcijos posėdyje kalbėjo LVŽS frakcijos seniūnas ir partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

„Vengiant to tokio galimo, pabrėžiant žodį „galimo“, gal kažkokio...Čia buvo labai sureaguota į I.Rozovos nuvykimą į Sakartvelą, kuri juk irgi draugiška mūsų valstybė, bet nuvykimas iššaukė tokį rezonansą. Tame fone tai atrodė jautriau. (...) Neįžvelgčiau čia keršto akcijų, ar kažko, o galbūt tik atsargumo“, – kalbėjo R.Baškienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis ir Rima Baškienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis ir Rima Baškienė

I.Degutienė: to dar nėra buvę

Tačiau valdantiesiems Seimo pirmininko neišleisti nepavyko. Nors R.Baškienė, Arvydas Nekrošius, Irena Šiaulienė ir Gediminas Kirkilas balsuodami dėl V.Pranckiečio vizito susilaikė, „tvarkiečio“ Remigijaus Žemaitaičio balsas nulėmė, kad vizitas įvyks. Už tai, kad Seimo pirmininkas turi vykti į Armėniją, dar balsavo pats V.Pranckietis, I.Degutienė, Jonas Liesys ir Julius Sabatauskas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis

Pati ėjusi Seimo pirmininkės pareigas I.Degutienė 15min teigė, kad šis įvykis yra beprecedentis, o „valstiečių“ argumentai – tušti.

Ji priminė, kad dabartinė Armėnijos valdžia yra provakarietiška.

Kuo mes skirsimės tada nuo Rusijos ar Baltarusijos, jei vienas caras pasakė ir visi turi vykdyti?

„Kol buvo prorusiška Armėnijos valdžia į komandiruotes ir oficialius vizitus niekas ir nevažinėjo. Dabar, kaip žinote, Armėnija suka vakarietiška kryptimi, pasikeitė visiškai valdžia ir ji yra tikrai neprorusiška. Kaip mes Rytų partnerystės programos rėmuose bandome padėti Sakartvelui, Moldovai, taip ir Armėnijai, manau, suvokiame, kad turime padėti. Arba LVŽS neturi informacijos, kad situacija Armėnijoje pasikeitusi, arba nežinau, gal turi kitus tikslus, pavyzdžiui, vadovauti nepartiniam Seimo pirmininkui, kad jis būtų kišeninis“, – teigė I.Degutienė.

Pasak jos, kerštas tai ar ne, bet ant kortos statomi demokratijos pamatai.

„Tai yra beprecedentis atvejis. Tai prieštarauja ir Konstitucijai, ir Seimo statutui. Jokia frakcija valdančiosios daugumos negali nurodinėti Seimo pirmininkui, kur jam važiuoti, o kur – ne, – sakė I.Degutienė. – Gal tuomet LVŽS frakcija ir savo nariui S.Skverneliui, užimančiam ministro pirmininko pareigas, taip pat neleis važiuoti į komandiruotę? Gal jie vadovaus ir Vyriausybei, ir prezidentui?“.

„Kuo mes skirsimės tada nuo Rusijos ar Baltarusijos, jei vienas caras pasakė ir visi turi vykdyti?“ – klausė ji.

Primename, kad valdantieji jau kelis mėnesius kalba apie Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio atstatydinimą, tačiau kol kas, regis, jam nuversti trūksta balsų, todėl nepasitikėjimo procedūra Seimo plenarinių posėdžių salės nepasiekia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius