Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 05

Trečdalis pretendentų į valstybės tarnybą – jaunimas iki 30 metų

Jauni specialistai aktyviai dalyvauja konkursuose į valstybės tarnybą. Pastaruosius trejetą metų jų susidomėjimas karjera valstybės tarnyboje išlieka aukštas – beveik trečdalį pretendentų į valstybės tarnybą sudaro jaunimas iki 30 metų, pranešė Valstybės tarnybos departamentas.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

Centralizuotą atranką į valstybės tarnybą organizuojančio Valstybės tarnybos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, 2019 m. jaunimas iki 30 metų pateikė 24,2 proc. visų prašymų dalyvauti konkursuose į valstybės tarnybą, 2020 m. – 33,9 proc., 2021 m. – 27,7 proc.

Panašios tendencijos turėtų išlikti ir šiemet – 33,4 proc. naujų paskyrų sistemoje, per kurią teikiami prašymai į valstybės tarnautojų konkursus, priklauso pretendentams iki 30 metų. Tai aktyviausia pagal susikurtų paskyrų skaičių amžiaus grupė.

„Žinoma, tai, kad jauni specialistai teikia prašymus, nereiškia, kad jie visada konkursą laimi. Komisija pasirenka pretendentą, kuris tinkamiausias konkrečioms pareigoms, turi reikalingų kompetencijų ir gebėjimų. Ką tik studijas baigusiems jaunuoliams kartais tenka konkuruoti konkursuose ir su įgijusiais darbo patirties, turinčiais daugiau žinių, giliau išmanančiais tam tikrą sritį specialistais. Tačiau pagal dabartinę atrankos į valstybės tarnybą sistemą vertinama ne tik patirtis ir žinios. Atsižvelgiama ir į motyvaciją, į vertybinius dalykus, tad ir jauni žmonės turi dideles galimybes patekti į valstybės tarnybą,“ – sako Aistis Rusteika, Valstybės tarnybos departamento Atrankų skyriaus vedėjas.

Keletas patarimų pretendentams:

  • Prieš konkursą skirkite laiko pasidomėti įstaigos bei jos padalinio, kuriame norite įsidarbinti, veikla. Perskaitykite nuostatus, pagrindinius teisės aktus. Pasitaiko atvejų, kai pretendentai net nelabai žino, ką veikia įstaiga, kurios konkurse jie dalyvauja, ir taip pademonstruoja savo paviršutinišką nusiteikimą užimti būtent tą poziciją, tad praranda taip svarbius taškus už motyvaciją.
  • Pasidomėkite srities, kurioje norite dirbti, aktualijomis, naujovėmis.
  • Į konkursą ateikite pasiruošę pademonstruoti savo gebėjimus ir papasakoti, kokią vertę galite sukurti įstaigai.
  • Geriau mažiau, bet kokybiškiau. Gerai pasirengti konkursui – laiko ir jėgų reikalaujantis darbas. Tad geriau teikite prašymus ne visur, kur atitinkate reikalavimus, o į tikrai dominančias pozicijas, kurios atitinka Jūsų profesinį pasirengimą bei gebėjimus ir kuriose gerai jausitės, galėdami save realizuoti.
  • Nebijokite! Konkursas nėra teismas – tai lygiateisių partnerių dialogas. Tad drąsiai reikškite savo mintis, parodykite komisijai savo stipriąsias puses, atskleiskite, kur, Jūsų manymu, dar turite patobulėti, kaip to sieksite. Būkite aktyvūs, drąsiai klausinėkite – juk ne tik darbdavys renkasi darbuotoją, bet ir Jūs renkatės darbą bei darbdavį.

Planuojama, kad šiemet Valstybės tarnybos departamentas suorganizuos apie 4 tūkst. konkursų į valstybės tarnybą. Konkursų į valstybės tarnybą skelbimai ČIA. Daugiau informacijos apie atranką į valstybės tarnybą ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius