-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 30 /12:23

Įkalinimo įstaigų medikai grasina streiku: nenorėtume to daryti, bet situacija verčia

15min studijos svečiai trečiadienį diskutavo, kaip pagerinti įkalinimo įstaigų medikų darbo sąlygas. Medikai reikalauja didesnių atlyginimų, nes skirtingai, nei laisvėje dirbantiems gydytojams, jų algos nekilo. Teisingumo ministerija šiems siūlo sistemos pertvarką, kurios metu atsisakius tam tikrų funkcijų ir atleidus dalį žmonių, kiltų ir atlyginimai.
15min studijoje – diskusija: ar sulauksime įkalinimo įstaigų medikų streiko?"
15min studijoje – diskusija: ar sulauksime įkalinimo įstaigų medikų streiko?" / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

15min studijoje trečiadienį lankėsi teisingumo ministras Elvinas Jankevičius, Kalėjimų departamento Sveikatos priežiūros skyriaus vedėja Birutė Semėnaitė, Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ generalinis sekretorius Ričardas Garuolis ir Įkalinimo įstaigų medicinos darbuotojų profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininko pavaduotoja Vita Subačiutė. Diskutuosime, kaip pagerinti streiku grasinančių įkalinimo įstaigų medikų padėtį.

„Nenorėtume to daryti, bet situacija verčia“, – trečiadienį sakė R.Garuolis. Jo teigimu, apie kalinius gydančių medikų situaciją buvo pasakojama ne vienai valdžiai, tačiau tai taip ir baigdavosi kalbomis.

V.Subačiūtė ministrui priekaištavo, kad šis, dar nuo birželio žinodamas, jog medikai prašo didesnių algų, nepasiūlė algų didinimo įtraukti svarstant šių metų biudžetą.

Teisingumo ministras E.Jankevičius teigė, jog su medikais bus deramasi. Tačiau jis pabrėžė, kad kalėjimų medikai dažnai dirba darbą, kurio laisvėje dirbantys gydytojai nedaro.

„Dėl darbo krūvių, dėl personalijų mes tikrai pasiruošę tartis, bet Bet mes iš jūsų požiūrio tikimės ne tokio, kad jeigu nepakelsite atlyginimų, mes streikuosime“, – teigė ministras.

Kalėjimuose dirbantys medikai praėjusią savaitę žengė pirmą žingsnį rengiantis streikui, kurio imtis žadama dėl Teisingumo ministerijos planų atleisti dalį darbuotojų, o už sutaupytas lėšas likusiems pakelti algas.

Streikuoti įkalinimo įstaigų medikai žada galutinai nesusitarus su ministerija iki sausio 31 dienos.

VIDEO: Karšta diskusija: ar sulauksime įkalinimo įstaigų medikų streiko?

Teisingumo ministras E.Jankevičius 15min yra sakęs, kad be minėtos reorganizacijos medikams siūloma alternatyva: pakeisti įstatymus numatant, kad įkalinimo įstaigų medikų algos būtų mokamos iš PSDF biudžeto, ko dabar nėra.

„Medikai galėtų priklausyti ligoninėms, bet turėti darbo vietą įkalinimo įstaigose“, – sakė jis.

Profesinės sąjungos „Solidarumas“ atstovai teigia, kad atidžiau panagrinėjus TM pasiūlymus aiškėja, jog kai kurios pertvarkos duos vaisius tik po metų, įgyvendinti kitus pasiūlymus trukdo galiojantys įstatymai, o dar kitų pasiūlymų įgyvendinimas pablogins paslaugas, po ko kaliniai užvers institucijas skundais.

Ar pavyks nesusitariančioms pusėms sutarti ir išvengti streiko?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius