-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 29

Trišalė taryba siūlo išlygų dėl streikų nepaprastosios padėties metu

Vyriausybės, darbdavių ir darbuotojų interesams atstovaujanti Trišalė taryba siūlo šalyje nedrausti streikų nepaprastosios padėties metu, tačiau numatyti tam tikras išlygas – atskirai reglamentuoti streikų tvarką regionuose.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

Jeigu regione paskelbta nepaprastoji ar ekstremali situacija, o streikas galėtų turėti įtakos šalies nacionaliniam saugumui, ministrui, atsakingam už streikuojančios ar ketinančios streikuoti įmonės veiklą, pasikonsultavus su Trišale taryba siūloma atidėti streiką, bet ne ilgiau kaip iki nepaprastosios padėties atšaukimo.

Tokį sprendimą siūloma peržiūrėti kas tris mėnesius.

Trišalė taryba antradienį apsvarstė Seimo narių Juliaus Sabatausko ir Tomo Tomilino siūlomas Darbo kodekso pataisas dėl streikų draudimo ir priėmė tokią rekomendaciją.

„Streikas svarbi darbuotojo teisė“, – tarybos posėdyje sakė Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija įvertins rekomendaciją ir teiks ją Vyriausybei, o neradus bendro sutarimo Seimui bus teikiamos skirtingos nuomonės.

Trišalė taryba dar rugpjūtį tikėjosi susitarti ir rasti kompromisą, nes darbdaviai nenorėjo jokių pokyčių, o profsąjungų atstovai pasisakė už streikus.

Vyriausybės kanclerio pavaduotojas Alminas Mačiulis tuomet sakė, kad Darbo kodekso nuostata galimai prieštarauja Konstitucijai – anot jo, reikėtų ieškoti galimybės palikti streikų draudimą su tam tikromis išlygomis specialiuose įstatymuose.

Darbo kodekse dabar nustatytas draudimas streikuoti stichinės nelaimės zonose, regionuose, kur paskelbta mobilizacija, karo, nepaprastoji padėtis. Seime svarstomu Darbo kodekso projektu streikus siūloma ne drausti, bet riboti, jeigu jie galėtų turėti įtakos toms aplinkybėms.

Vyriausybė siūlo, kad nepaprastosios padėties metu Seimas arba prezidentas kiekvieną kartą nuspręstų dėl streiko ribojimo. Tuo metu darbdaviai nepritarė jokiems pakeitimams ir siūlė palikti taip, kaip yra, o profsąjungos nesutiko nei su Vyriausybės, nei su Seimo narių siūlymu ir teigė, jog turi būti leidžiama streikuoti visais atvejais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius