-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 06 05

Tūkstančiai feisbuko vartotojų dalinasi klaidinga informacija apie nitratus vaisiuose ir daržovėse

Socialiniame tinkle plinta nuotrauka ir įrašas su informacija apie prekybos centruose pardavinėjamus esą nitratais užterštus vaisius ir daržoves. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) gūžčioja pečiais – normatyvai nitratams nėra nustatyti, o Lietuvoje parduodamais vaisiais apsinuodyti nėra įmanoma.
Arbūzas
Arbūzas / 123RF.com nuotr.

Puslapyje „Valgau tikrą maistą“ dalinamasi nuotrauka, kurioje rodoma, kaip multifunkciniu matuokliu tikrinamas nitratų kiekis arbūze. Greta nuotraukos esančiame įraše teigiama, kad trijuose iš 8 „Rimi“ ir „Lidl“ prekybos centruose tikrintų produktų viršijamas leistinas nitratų kiekis. Puslapio administratoriai 15min patikino, kad bandymai atlikti Lietuvoje.

15min nuotr./„Valgau tikrą maistą“ įrašas
15min nuotr./„Valgau tikrą maistą“ įrašas

Straipsnio rašymo metu nuotrauka ir įrašu buvo pasidalinta per 7 tūkst. kartų.

Neegzistuojantys normatyvai

Tuo tarpu VMVT maisto skyriaus patarėja Eglė Petrokienė paaiškino, kad įvertinti ar normatyviai yra viršijami, negalima. Nitratų kiekis vaisiuose ir daržovėse Lietuvoje ir Europos Sąjungoje nėra reglamentuojamas. 29 Bendrijos valstybės yra sutarusios tik dėl maksimalaus leistino nitratų kiekio 6 lapinių augalų rūšyse. Tačiau net ir šiose leistinas nitratų kiekis keliasdešimt kartų viršija pateikiamus paplitusioje nuotraukoje.

Pavyzdžiui leistinas nitratų kiekis špinatuose siekia 3500 mg NO3/kg, šviežiose salotose iki 5000 mg NO3/kg, o sėjamosiose gražgarstėse iki 7000 mg NO3/kg. „Valgau tikrą maistą“ įraše tragišku įvardijamas 300 mg NO3/kg siekiantis nitratų lygis.

Neįmanoma per parą suvalgyti tokio daržovių ar vaisių kiekio, kad susidarytų sveikatai galinti būti žalinga nitratų dozė.

E.Petrokienės teigimu, Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) mokslininkai nustatė, kad rizika sveikatai dėl per didelio nitratų kiekio, gauto vartojant vaisius ir daržoves yra minimali, o ją atsveria tų pačių produktų vartojimo nauda.

„Lietuvoje parduodamuose vaisiuose ir daržovėse nustatomų nitratų kiekių tyrimų duomenys rodo, kad normaliomis sąlygomis įprastai besimaitinančiam žmogui fiziškai neįmanoma per parą suvalgyti tokio daržovių ar vaisių kiekio, kad susidarytų sveikatai galinti būti žalinga nitratų dozė“, – aiškina VMVT maisto skyriaus patarėja bei pridūrė, kad nėra aišku, kuo remiantis nustatyti nuotraukoje pateikiami normatyvai.

VMVT teigia nuolatos atliekanti nitratų koncentracijos stebėseną, tačiau pažeidimų aptikta nebuvo. Nitratų tyrimai atliekami VMVT laboratorijoje, naudojant akredituotus tyrimus ir metodus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Maisto ir veterinarijos tarnyba
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Maisto ir veterinarijos tarnyba

„Valgau tikrą maistą“ teigimu, nuotraukoje matomi matavimai buvo atlikti naudojant apie 300 eurų kainuojantį matuoklį. Šiuo galima matuoti radiacijos ir nitratų lygį, atlikti vandens ir elektromagnetinio lauko matavimus.

Pataria maistą nuplauti

Vis dėlto Lietuvos prekybos centruose pardavinėjamus vaisius ir daržoves rekomenduojama prižiūrėti papildomai. VMVT pataria maistą kruopščiai nuplauti, nulupti odelę. Nitratų skaičių sumažinti galima maistą verdant ar kepant.

Patariama rinktis sezonines daržoves ir vaisius, nes šiose esama mažiau nitratų. Šiltnamyje auginama produkcija savyje šių yra sukaupusi daugiau. VMVT pastebi, kad naudojant organines ir mineralines trąšas galima užauginti ne ką mažiau nitratų turinčią produkciją nei yra pardavinėjamoje prekybos vietose.

Savaime nitratai nėra kenksmingi. Tai azoto junginiai, kurie susidaro mineralizuojantis organiniams junginiams. Augalams tokios azotinės medžiagos yra būtinos ir jas vaisiai ir daržovės gauna iš dirvožemio. Kiekviename augale yra natūralus kiekis nitratų.


Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programoje, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius