Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 07 /21:17

Tūkstantis eurų įtikino dar vieną grupę migrantų: iš Lietuvos grįžta į Iraką

Iš Lietuvos penktadienio vakarą išvyko dar šeši migrantai, kurie buvo sulaikyti, kai neteisėtai kirto valstybės sieną iš Baltarusijos. Juos Vilniaus oro uoste ir skrydyje į Turkiją užfiksavo 15min žurnalistas. Migrantai patvirtino, kad iš Vilniaus per Stambulą grįš į Bagdadą, o Lietuvos vyriausybė jiems skyrė po tūkstantį eurų.
Migrantai grįžta į Iraką
Migrantai grįžta į Iraką

Vienas iš migrantų 15min sakė, kad nuo rugsėjo gyveno Pabradėje.

„Mums neleido likti Lietuvoje“, – sakė vyras.

VSAT atstovas spaudai Giedrius Mišutis 15min patvirtino šią informaciją.

„Grįžta šeši migrantai savo noru. Jie gyveno Pabradės užsieniečių registracijos centre“, – sakė jis.

G.Mišučio teigimu, tokie skrydžiai tampa įprastu dalyku – ketvirtadienį taip parskraidinti devyni migrantai.

Migranto pasas skrydyje Vilnius-Stambulas
Migranto pasas skrydyje Vilnius-Stambulas

Migrantų dokumentus patikrino avialinijų darbuotojai ir VSAT uniformuotas pareigūnas. Iki oro uosto vartų juos atlydėjo du civiliai vilkintys pareigūnai, migrantai į lėktuvą įsėdo pirmieji ir užėmė vietas jo gale.

Didžiausia grupė išskrido praėjusį sekmadienį, kai užsakomuoju skrydžiu iš Lietuvos į Iraką išvyko 98 Irako piliečiai.

Lietuvos Vyriausybė gruodžio pradžioje tris kartus – iki tūkstančio eurų – padidino išmoką savanoriškai į kilmės šalis grįžtantiems migrantams.

Iš viso jau yra sugrąžinta į kilmės šalis apie 550 asmenų. Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė interviu 15min sakė, kad apie 80 asmenų yra apsisprendę savanoriškai grįžti į kilmės šalis.

„Labai džiaugiamės, kad mums pavyksta sklandžiai bendradarbiauti su Irako konsulais. Jau keturis kartus jie buvo atvykę ir padėjo mums sutvarkyti tų žmonių asmens dokumentus. Sausio 14 dieną turėtų atvykti jau penktą kartą visa Irako konsulų delegacija.

Šiuo metu turime apie 80 asmenų, kurie yra apsisprendę savanoriškai grįžti į savo kilmės šalį. Šiuo metu vyksta labai aktyviai įkalbinėjimas, įtikinėjimas šitų asmenų apsispręsti ir pasirinkti grįžimą į namus. Padidinome ir išmoką, siūlome tiems asmenims 1000 eurų, kurią pasirinkę iki sausio 20 dienos jie gali savanoriškai grįžti į namus“, – sakė A.Bilotaitė.

Lietuva šią vasarą susidūrė su didžiuliu neteisėtos migracijos srautu, kai Baltarusijos diktatoriaus Aliaksandro Lukašenkos režimas ėmė vilioti žmones iš Artimųjų Rytų ir sudarė jiems sąlygas kirsti sieną į Europos Sąjungą per Lietuvą, Latviją ir Lenkiją.

Pasieniečių duomenimis, į Lietuvą pernai pateko daugiau kaip 4,2 tūkst. migrantų, dauguma – iki rugpjūčio pradžios, kol Lietuva visiems migrantams leisdavo prašytis prieglobsčio ir suteikdavo pastogę.

Nuo rugpjūčio 2-osios pasienio ruože sulaikomi migrantai išsiunčiami atgal į Baltarusiją. Pasieniečiai užfiksavo daugiau kaip 8 tūkst. migrantų apgręžimo atvejų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius