Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 28

Tūkstantmečio ąžuolyne – savavalių sąvartynas: pila atliekas pamiškėje

Kėdainių rajone esančios sodininkų bendrijos niekaip neišsivaduoja nuo šiukšlių. Su ta pačia problema susiduria ir Kėdainių miškų urėdija bei aplinkos apsaugos sergėtojai. Soduose, miškuose ir šalia jų besimėtančios padangos, baldai, įvairūs buities rakandai, žaliosios atliekos kelia atsakingiems specialistams galvos skausmą, o nubausti šiukšlintojus nėra taip lengva, kaip atrodo. Šį kartą į „Rinkos aikštę“ kreipėsi Pašilių kaime įsikūrusios sodininkų bendrijos „Kooperatininkas“ nariai, kurie pranešė, jog Tūkstantmečio ąžuolyno prieigos verčiamos sąvartynu.
Šiukšlės Tūkstantmečios ąvartyne
Šiukšlės Tūkstantmečios ąvartyne / Dimitrijaus Kuprijanovo nuotr.

Pila obuolius

„Važiuojant nuo Šilo gatvės į Tūkstantmečio ąžuolyną kažkas įrengė sąvartyną. Žmonės čia pila atliekas tiesiog pamiškėje. O juk šis ąžuolynas yra gamtos paminklas, juo turime visi didžiuotis. Tačiau labai liūdna, kad atsiranda tokių, kurie sodo ir daržo atliekas sumano čia išpilti. Šiuo metu ten išpiltos krūvos obuolių, jų nepasivarginta išvežti į konteinerius, kurių soduose apstu. Mūsų soduose yra ir žaliųjų atliekų konteineris, bet, matyt, kažkam labai sunku iki jo nueiti, geriau atliekas išpilti pamiškėje“, – piktinosi sodininkas Vytautas Vosylius.

Situacija kebli

„Rinkos aikštė“ nuvyko į sodininko nurodytą vietą ir iš tiesų rado pamiškėje suverstą obuolių krūvą. Faktas, kad obuolių iš miesto čia niekas neatvežė. Greičiausiai obuoliais taip atsikratė vietos sodininkai. Toks elgesys sodininkų tikrai nepuošia.

Aplinkos teršėjams gresia nemenkos baudos, skaičiuojamos pagal atliekų kiekius, jie privalo savo lėšomis šiukšles išvežti į atliekų priėmimo punktą. Teršėjui likus nežinomam, pareiga iškuopti šiukšlyną tenka seniūnijoms (valstybinėje žemėje) arba teritorijos savininkams.

Kovoja su šiukšlintojais

Pelėdnagių seniūnija aktyviai kovoja su šiukšlintojais. Pasak Pelėdnagių seniūno Edvino Pagirsko, situacija labai pasikeitė įrengus vaizdo stebėjimo kameras.

„Žinoma, stebėjimo kameros žmones drausmina. Jie nebeverčia šiukšlių kur papuola tokiais kiekiais, kokie būdavo anksčiau. Dabar pasitaiko tik pavienių atvejų. Žmonės daugiausia tvarkingai sudeda šiukšles į tuos konteinerius, kur ir priklauso. Jei tai statybinis laužas – į statybinių atliekų konteinerį. Jei tai medžių šakos – į žaliųjų atliekų konteinerį. Nebeverčia ir nebededa padangų ar kitokių pavojingų atliekų. O jei taip nutinka – greitai išsiaiškiname, kas tai padarė, ir tada jau vyksta pokalbis su šiukšlintoju. Visada esame linkę kalbėtis ir tartis, o jei tai nepadeda, galime imtis ir griežtesnių priemonių“, – dėstė E.Pagirskas.

Priemonės sodininkams

Atliekų tvarkymo bendrovė UAB „VSA“ ir miesto arba kaimiškosios seniūnijos stebi ir sodininkų šiukšlinimo įpročius.

Kėdainių rajone įsikūrusių sodininkų bendrijų rakštimi per daugelį metų tapusius šiukšlintojus jau kurį laiką drausmina vaizdo stebėjimo kameros. Prieš keletą metų pradėtas šiukšlintojų tramdymas pasitelkiant vaizdo kameras miestuose pasiteisino, tad buvo nutarta, kad viena vaizdo stebėjimo kamera aktyviai „keliaus“ ir po įvairias sodininkų bendrijas. Beje, ten jau pernai įrengti ir specialūs ženklai, perspėjantys, kad atnešę šiukšles žmonės yra filmuojami.

Šiukšlinti draudžiama

Administracinių nusižengimų kodekse numatyta, kad užteršus gamtą nedideliu kiekiu atliekų, teršėjų laukia įspėjimas arba bauda nuo 30 iki 90 eurų. Didėjant teršalų kiekiui auga ir baudų dydžiai. O didžiausia atsakomybė tenka tiems, kas teršia pavojingomis atliekomis: aplinkos užteršimas vieno kubinio metro ir didesniu atliekų kiekiu užtraukia baudą nuo 1 400 eurų iki 2 400 eurų.

Aplinkos užteršimas penkių kubinių metrų ir didesniu pavojingų atliekų kiekiu jau baudžiamas net iki 4 300 eurų bauda. Atsižvelgiant į pažeidimus, būna ir dar griežtesnė atsakomybė. O greta šių baudų dar pažeidėjų laukia ir žalos gamtai atlyginimas, kurio sumos tikrai būna įspūdingos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius