Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 26

Turintiems imunitetą nuo koronaviruso ministerija jokių nuolaidų kol kas nežada

Tie, kurie pasiskiepijo nuo COVID-19 ar persirgo šia infekcija ir turi antikūnų, papildomų nuolaidų ar ribojimų lengvinimo bent jau kol kas nesulauks, nurodo Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). Esą iki šiol neaišku, ar paskiepyti asmenys gali platinti koronavirusą, ar persirgusieji gali užsikrėsti kitomis viruso atmainomis.
Pavasarinė šiluma Vilniuje
Pavasarinė šiluma Vilniuje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Siūlymą, kad bent dalis karantino ribojimų tiems, kurie turi imunitetą nuo COVID-19, nebegaliotų, viešai išsakė buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Pasak jo, kitus tai motyvuotų skiepytis, naudos gautų ir verslas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

„Kodėl neleisti šiems žmonėms kažko laisviau daryti, aš tikrai nesuprantu. Tai irgi demotyvuoja. <...>

Logiška, kad žmonės, kurie yra persirgę, turi antikūnus, turi testą, yra paskiepyti, kodėl jiems neleisti tarpusavy susitikti ar judėti tarp savivaldybių, arba važiuoti į sanatorijas?

Tegul turškiasi sanatorijose ir bus laimingi tie verslininkai, kurie dabar kenčia ir vargsta“, – prieš kurį laiką žurnalistams Seime komentavo A.Veryga.

15min pasidomėjo, ką apie tai mano SAM.

Išimtys tik keliautojams

Ministerija nurodė, kad išimtys dėl karantino režimo šiuo metu taikomos tik į Lietuvą atvykstantiems koronavirusu persirgusiems arba paskiepytiems keliautojams.

„Keliautojams, jei jie yra persirgę (90 dienų laikotarpiu iki atvykimo) ar pilnai paskiepyti Europos Sąjungoje (ES) registruotomis vakcinomis, grįžus/atvykus į Lietuvą nereikia nei testo, nei izoliacijos“, – rašoma ministerijos atsakyme.

Kitiems, net jei jie turi imunitetą koronavirusui, pritaikyti nuolaidų kol kas neplanuojama.

Nuolaidų ar ribojimų lengvinimo persirgusiems ar paskiepytiems asmenims neplanuojama taikyti.

„Vadovaujantis šiuo metu turimais duomenimis, artimiausiu metu papildomų nuolaidų ar ribojimų lengvinimo persirgusiems ar paskiepytiems asmenims neplanuojama taikyti“, – teigė SAM.

Kodėl?

Rizikos dėl COVID-19 platinimo

Anot SAM, iki šiol nėra pakankamai duomenų apie tai, ar paskiepytieji negali pernešti koronaviruso, o persirgusieji – užsikrėsti kitomis viruso atmainomis.

„Tarptautinės organizacijos nurodo, kad šiuo metu dar reikia papildomų mokslinių tyrimų, siekiant patvirtinti, ar koronavirusine infekcija persirgę asmenys gali užsikrėsti kita viruso atmaina, taip pat ar vakcinuoti asmenys gali platinti infekciją, todėl svarstytinas tyrimų tikslingumas vakcinuotiems ar persirgusiems keliautojams, kai jiems netaikoma izoliacija.

Laikui bėgant atsiranda vis naujų įrodymų ir duomenų, kurie yra nuolat vertinami ir priimti sprendimai yra koreguojami, atsižvelgiant į naujausius mokslo įrodymus“, – nurodė ministerija.

Dėl išimčių – bendri sprendimai su ES

Be to, didelę grėsmę, anot SAM, kelia plintančios naujos viruso mutacijos ir su tuo susijusios informacijos spragos.

„Scanpix“ nuotr./COVID-19
„Scanpix“ nuotr./COVID-19

Tiek persirgę, tiek vakcinuoti asmenys turėtų ir toliau laikytis bendrųjų koronavirusinės infekcijos prevencijos priemonių.

„Atsižvelgiant į tai, tiek persirgę, tiek vakcinuoti asmenys turėtų ir toliau laikytis bendrųjų koronavirusinės infekcijos prevencijos priemonių, laikytis saugaus atstumo, dėvėti kaukes, jei nėra įmanoma išlaikyti atstumo ir panašiai“, – teigė ministerija.

Paklausus, ar karantino atlaisvinimų dalis Lietuvos visuomenės galėtų tikėtis bent tada, kai ES priims sprendimus dėl imuniteto paso, SAM atsakė, jog tai irgi priklausys nuo Bendrijos:

„Šiuo metu vyksta diskusijos ES lygiu dėl imuniteto paso. Pažymėtina, kad šalys išreiškia labai skirtingą poziciją dėl tokių pasų naudojimo ne medicininiais tikslais. Priėmus bendrus sprendimus ES lygiu, kokiais atvejais tikslinga taikyti išimtis imuniteto paso turėtojams, Lietuva taip pat reaguotų atitinkamai.“

Svarbus ir visuomenės sąmoningumas

Vyriausybė, pasak SAM, visus sprendimus dėl karantino režimo priima, o ministerija siūlo, atsižvelgdama į nuolat kintančią situaciją, ekspertų vertinimus ir rekomendacijas.

„SAM daro viską, kad situacija keistųsi į gera ir mes visi greičiau grįžtume į normalų gyvenimą. Tačiau čia labai svarbus ne tik valdžios institucijų įdirbis, bet ir pačios visuomenės sąmoningumas“, – pažymėjo SAM.

Beje, Lietuvoje aptikus pavojingesnes ne tik britiškąją, bet ir Pietų Afrikos Respublikos koronaviruso atmainas neatmesta galimybė, jog karantino režimas griežtės.

Bent jau kol kas Vyriausybė tik pratęsė karantino režimą, patvirtino privalomo testavimo tvarką, kuriam laikui grąžino judėjimo tarp savivaldybių ribojimus, bet neįvedė griežtesnių ribojimų verslams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius