-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 16

Turkijoje rungtyniaujantis Ernestas Šetkus: „Baimės nėra tik Lietuvoje“

350 000 gyventojų turinčiame Turkijos mieste Sivase futbolininko karjerą jau metus plėtojantis Ernestas Šetkus tikina, jog neramumų banga, kuri penktadienio naktį vyravo Stambule bei Ankaroje, į jo kasdienį gyvenimą neatsirito. Tačiau baimę jaučia visi. „Atrodo, kad greit nebeliks vietos šiame pasaulyje, kur galėtum jaustis visiškai saugus“, – teigia jis.
Vartininkas Ernestas Šetkus Turkijoje
Ernestas Šetkus / Ernesto Šetkaus asmeninio albumo nuotr.

Pasak Ernesto, sunkiai suvokiama, kad XXI amžiaus demokratinėje valstybėje būtų bandoma įvykdyti tokį perversmą.

„Viskas vyko tarsi kompiuteriniame žaidime „Call of Duty“. Galbūt tam įtakos turi šalies geografinė padėtis? Tai tarsi Europos vartai į Aziją. Ir atvirkščiai. Vieni žmonės yra konservatyvūs, kiti – laisvesni. Labiau liberalūs. Vieni labiau tikintys, kiti – mažiau.

Ernesto Šetkaus asmeninio albumo nuotr./Vartininkas Ernestas Šetkus Turkijoje
Ernesto Šetkaus asmeninio albumo nuotr./Vartininkas Ernestas Šetkus Turkijoje

Viskas vyko tarsi kompiuteriniame žaidime „Call of Duty“. Galbūt tam įtakos turi šalies geografinė padėtis?

Taip ir valdžioje: vieni palaiko vyriausybę, kiti – opozicijoje. Patys turkai, manau, kartais nesugeba realiai įvertinti esamos situacijos ir dažnai leidžiasi į avantiūras. Mano nuomone, šis nepavykęs perversmas – labiau avantiūra nei sveiku protu suplanuotas ėjimas“, – savo poziciją išsakė E.Šetkus.

Anot jo, Turkijoje jaučiami labai dideli kontrastai, tiek tarp šalies regionų, tiek tarp pačių žmonių, tad eilinį turką, toks, koks jis iš tikro yra, sunku apibūdinti.

„Galiu viena pasakyti: eilinis turkas tikrai nėra tas turkas, kurį dažniausiai sutinkame atvykę į Turkijos kurortus. Suprantama, kad jie labai skiriasi nuo mūsų, lietuvių, bet jie nėra blogi žmonės. Jų religija nedaro jų blogais.

Europoje dauguma susidarę klaidingą nuomonę. Dėl teroro visi kaltina islamo religiją. Taip, teroro aktus vykdo musulmonai, tiksliau – radikalūs musulmonai. Tačiau Turkijoje musulmonai žudo musulmonus“, – patikino futbolininkas.

Ernesto Šetkaus asmeninio albumo nuotr./Vartininkas Ernestas Šetkus Turkijoje
Ernesto Šetkaus asmeninio albumo nuotr./Vartininkas Ernestas Šetkus Turkijoje

Paklaustas, ar persikeldamas iš Graikijos į šią šalį, manė, kad ji tokia nestabili, Ernestas pripažino, jog Turkija ir stabilumas jam niekada nebuvo sinonimai. Tačiau iki šiol didesnio nerimo tai nekėlė.

„Prieš atvykdamas žinojau, jog Turkija labai militarizuota šalis. Kad ji nėra tokia liberali kaip Vakarų Europos valstybės.

Asmeniškai aš Turkijoje nesijaučiu kažkaip ypatingai nesaugiai. Taip, šioks toks nesaugumo jausmas yra, bet jis egzistuotų ir gyvenant Vakarų Europoje. Baimės nejausčiau tikriausiai tik Lietuvoje.

Pastaraisiais metais atrodo, kad greit nebeliks vietos šiame pasaulyje, kur galėtum jaustis visiškai saugus. Asmeniškai aš Turkijoje nesijaučiu kažkaip ypatingai nesaugiai. Taip, šioks toks nesaugumo jausmas yra, bet jis egzistuotų ir gyvenant Vakarų Europoje. Baimės nejausčiau tikriausiai tik Lietuvoje“, – patikino Ernestas.

Jo teigimu, dauguma vietinių žmonių palaiko Turkijos prezidentą R.T.Erdoganą. Po šio nesėkmingo perversmo, Ernesto nuomone, jo populiarumas turėtų dar labiau išaugti. Šiaip prezidento garsiai niekas nesiryžta kritikuoti, net jei jo politika kam nepriimtina. Už kiekvieną didesnę kritiką gali būti, anot futbolininko, patrauktas baudžiamojon atsakomybėn.

„Ne mano kompetencijoje vertinti Turkijos prezidentą. Aš šioje šalyje gyvenu tik metus, dar nesu susidaręs tikrosios savo nuomonės apie jį. Seku visus įvykius šalyje. Drįsčiau pasakyti, kad R.T.Erdoganas ir jo politika turi panašumų su V.Putinu ir Rusijos politika“, – paklaustas, ką pats mano apie bandymą nuversti Turkijos prezidentą, atsakė Ernestas.

Naktį iš penktadienio į šeštadienį jis taip pat akylai sekė neramumus Stambule bei Ankaroje. Interneto ryšys, pasak jo, dingęs nebuvo. Buvo tik kurį laiką užblokuoti socialiniai tinklai, bet Turkijoje tai – normalus reiškinys.

Pasak Ernesto, kiekvienas išpuolis, kiekvienas žuvusysis, kiekvienas sužeistasis kelia labai liūdnas mintis, nusivylimą.

Ernesto Šetkaus asmeninio albumo nuotr./Vartininkas Ernestas Šetkus Turkijoje
Ernesto Šetkaus asmeninio albumo nuotr./Vartininkas Ernestas Šetkus Turkijoje

„Po kiekvienos atakos tikiesi, kad ji bus paskutinė. Turkijai smogia ne tik ISIS, bet ir kurdų darbininkų partijos kovotojai (PKK). Pagyvenus šalyje, pamačius žmonių gausą, jų gyvenimo būdą, į galvą peršasi mintis, kad valdžia dar pakankamai puikiai tvarkosi su terorizmu.

Ačiū Dievui, iš mano pažįstamų niekas nenukentėjo, bet per teroro išpuolį Ankaroje žuvo vieno „Galatasaray“ komandos futbolininko tėvas“, – atskleidė Ernestas.

Sivaso gyventojai, pasak jo, sunerimę. Nemalonu, kai jų mylimoje šalyje vyksta tokie dalykai. Bet niekas, pašnekovo teigimu, nepraranda optimizmo, tikėjimo savo šalies tvirtumu.

„Pagrindinę rolę vaidina tautos mentalitetas: turkai labai kovinga tauta. Kadangi dauguma gyventojų palaiko šalies prezidentą ir į valdžią legaliais būdais sunku patekti, opozicijoje atsiranda žmonių, kurie bando ją pakeisti ne demokratiniu būdu.

Tikiuosi, kad daugiau tokie įvykiai nepasikartos, bet labai maža tikimybė kilti neramumams, manau, čia visada išliks. Apie išvykimą negalvoju. Artimiausiomis valandomis ar dienomis viskas išsispręs ir įsivyraus taika“, – įsitikinęs Ernestas.

Ernesto Šetkaus asmeninio albumo nuotr./Ernestas Šetkus
Ernesto Šetkaus asmeninio albumo nuotr./Ernestas Šetkus

Vietinė spauda, pasak E.Šetkaus, skelbia, jog labiausiai prie to, kad perversmas neįvyktų, prisidėjo žmonės, išėję naktį į gatves palaikyti vyriausybės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius