Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 08

Tuščia ministro kėdė: G.Nausėda atviras pasiūlymams, R.Karbauskis siūlytų nebent prezidento „išbrokuotą“ L.Savicką

Koronaviruso sukeltos krizės akivaizdoje verslui žadama valstybės finansinė parama, bet viena už tai atsakingų ministerijų – Ekonomikos ir inovacijų – daugiau kaip keturis mėnesius dirba be nuolatinio vadovo. Prezidentas Gitanas Nausėda tikina esantis pasirengęs svarstyti priimtinas kandidatūras į ministrus. Apie tai, kad būtina paskirti ministrą, kalba ir kai kurie verslo atstovai. Valdančiosios koalicijos lyderis Ramūnas Karbauskis sako, kad kompetentingesnio ir tinkamesnio žmogaus, nei anksčiau nepaskirtas premjero patarėjas Lukas Savickas, dabar rasti tiesiog neįmanoma.
Ramūnas Karbauskis ir Gitanas Nausėda
Ramūnas Karbauskis ir Gitanas Nausėda / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Ekonomikos ir inovacijų ministro kėdė liko tuščia, kai praėjusių metų pabaigoje eurokomisaro pareigas eiti pradėjo „valstietis“ Virginijus Sinkevičius.

Valdančioji koalicija sausį G.Nausėdai į šias pareigas siūlė paskirti premjero Sauliaus Skvernelio patarėją ekonomikos ir strateginių pokyčių valdymo klausimais L.Savicką.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lukas Savickas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lukas Savickas

Tačiau prezidentas ministru jo nepaskyrė.

Nuomonės išsiskyrė

Antradienį Lietuvos verslo konfederacija išplatino pranešimą, kuriame jos prezidentas Valdas Sutkus paragino pagaliau susitarti ir paskirti ekonomikos ir inovacijų ministrą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdas Sutkus
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdas Sutkus

Anot jo, dėl blogėjančios padėties ekonomikoje labai svarbu ir šioje srityje užtikrinti aiškią lyderystę.

Jos šiuo metu esą itin trūksta, nes Ekonomikos ir inovacijų ministerija veikia be nuolatinio ministro, jai laikinai vadovauja kitos srities energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žygimantas Vaičiūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žygimantas Vaičiūnas

„Tokia situacija didina ir taip įtemptos padėties nestabilumą – nesant aiškaus lyderio sunku operatyviai priimti ir įgyvendinti būtinus sprendimus. Dabar yra sudėtinga užtikrinti efektyvų dialogą su atskiromis institucijomis, nes nėra aiškiai paskirstytų funkcijų, atsakomybių ir procesų kontrolės“, – teigė V.Sutkus.

Tokia situacija didina ir taip įtemptos padėties nestabilumą – nesant aiškaus lyderio sunku operatyviai priimti ir įgyvendinti būtinus sprendimus.

Tiesa, Lietuvos pramonininkų konfederacijos viceprezidentas Vidmantas Janulevičius BNS pabrėžė, kad laikinai ministerijai vadovaujantis Ž.Vaičiūnas ir pati ministerija tvarkosi pakankamai neblogai.

Kviečia siūlyti

G.Nausėda po pirmadienį vykusio susitikimo su premjeru S.Skverneliu sakė, kad apie ekonomikos ir inovacijų ministrą kalbėta nebuvo.

Prezidentas sakė matantis, kad, nors galbūt šiek tiek ir sulėtėjo, toliau juda kelių ministerijų sujungimo procesas. Skelbta, kad bus sujungtos Ekonomikos ir inovacijų bei Energetikos ministerijos. Galbūt – ir Aplinkos ministerija.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

„Iš esmės aš esu pasirengęs svarstyti visas kandidatūras, kurios yra priimtinos ir, jeigu tik premjeras pasiūlytų tokią kandidatūrą, kviečiu tai daryti. Ir, manau, kad mes tikrai rastumėme sprendimą“, – komentavo G.Nausėda.

Jeigu tik premjeras pasiūlytų tokią kandidatūrą, kviečiu tai daryti. Ir, manau, kad mes tikrai rastumėme sprendimą.

Galėtų kreiptis dėl pakartotinio teikimo

Didžiausios valdančiosios partijos – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) – pirmininkas R.Karbauskis pažymėjo, kad dar teikiant L.Savicko kandidatūrą į ministrus koalicija sakė, jog surasti kompetentingesnį žmogų tuo momentu ir tokiam trumpam laikotarpiui, likusiam iki Seimo rinkimų, neįsivaizduojama, kur.

Jis pakartojo, kad L.Savickas, valdančiųjų įsitikinimu, buvo tinkamiausias kandidatas. Siūlymas esą buvo atsakingas ir labai pasvertas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Dabar situacija yra tokia, kad mums atrodo, jog, jeigu ieškotumėme mažiau kompetentingo ir mažiau patyrusio kandidato, tokiu atveju prasmės nebėra. Gali tas pats ministras, kuris pavaduoja, tą laikotarpį vadovauti. Jeigu būtų tokia kategoriška prezidento nuomonė, tai tikriausiai galbūt tas pats kandidatas tiktų? Jeigu tas pats tiktų, tai tikriausiai būtų ir siūlymas, ir paskyrimas“, – svarstė R.Karbauskis.

Mums atrodo, jog, jeigu ieškotumėme mažiau kompetentingo ir mažiau patyrusio kandidato, tokiu atveju prasmės nebėra.

Kartu LVŽS pirmininkas pabrėžė išsakantis savo nuomonę, valdančiojoje koalicijoje šis klausimas pastaruoju metu nebuvo aptarinėjamas.

Tačiau, kaip pakartojo R.Karbauskis, paskutinį kartą svarstant šį klausimą apsistota ties tuo, kad nėra prasmės teikti kitos kandidatūros į ekonomikos ir inovacijų ministrus, nes kompetentingesnio kandidato jie neturi.

„Bet, jeigu, sakykime, prezidentas pasakytų, kad šįkart, esant tokioms aplinkybėms, jau žiūrėtų ir į L.Savicką kaip į tinkamą kandidatą, tai, manau, – dėl frakcijos esu tikras, kad tikrai pritartų tam sprendimui. O premjeras irgi tikriausiai pritartų, nes jau sykį siūlė“, – komentavo „valstiečių“ lyderis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis

R.Karbauskis tikino, kad darbai, kuriuos šiuo metu turi atlikti Ekonomikos ir inovacijų ministerija, dirbant pavaduojančiam ministrui nestrigs.

Pasak jo, situacija labai skirsis nuo tos, kuri buvo 2008–2009 metų krizės laikotarpiu, kai, „valstiečių“ lyderio žodžiais, valdžia ir asociacijos, verslas nebendradarbiavo, buvo priešingose pusėse.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Laikinai sustojęs verslas Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Laikinai sustojęs verslas Vilniuje

„Šiuo atveju yra visai kitaip, nes iš tikrųjų mes laikomės absoliučiai priešingos politikos, negu laikėsi ana valdžia. Mes nemanome, kad reikia taupyti. Mes kaip tik manome, kad reikia skatinti vartojimą ir tik per tai mes galime iš tos krizės išeiti su mažiausiais nuostoliais ir visuomenei, ir valstybei“, – nurodė R.Karbauskis.

Mes nemanome, kad reikia taupyti. Mes kaip tik manome, kad reikia skatinti vartojimą ir tik per tai mes galime iš tos krizės išeiti su mažiausiais nuostoliais ir visuomenei, ir valstybei.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Ištuštėjęs Vilnius karantino metu
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Ištuštėjęs Vilnius karantino metu

Kartu jis akcentavo, kad yra sukaupti rezervai. Jo duomenimis, visuose valstybės fonduose buvo 1,7 mlrd. eurų rezervų.

„Plius dabar esame labai gerai kotiruojami kreditų rinkose, galime skolintis labai mažomis palūkanomis. Kadangi fiskalinės drausmės reikalavimų nebeliko, juos atšaukė Europos Sąjunga, dabar yra galimybė iš tikro padėti mūsų ekonomikai sparčiai atsigauti ir nepatirti tų nuostolių, kuriuos patirs kitos valstybės“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Žalinga valstybei

Seimo opozicijos lyderis Gabrielius Landsbergis kritikuoja tokią „valstiečių“ lyderio poziciją.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininko teigimu, L.Savickas yra perspektyvus jaunas žmogus, bet iki šiol ekonomikos srityje nepasižymėjęs jokiais reikšmingesniais darbais.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

„Net ekonominio augimo metu, anot Lietuvos Respublikos prezidento, jam būtų stigę patirties identifikuoti svarbiausias ekonomikos problemas. O dabar – ekonominio sunkmečio akivaizdoje nuotraukos su kroviniais iš oro uosto, užuot tuo metu rūpinusis vis dar neveikiančiu ekonominės pagalbos verslui paketu, didesnio pasitikėjimo tikrai nesuteikia“, – komentavo jis.

G.Landsbergis sakė, kad valdančiųjų noras tą patį žmogų „įsiūlyti“ šįkart krizės metu bei dar tuo pačiu politiškai pažeminti G.Nausėdą yra labai neatsakingas ir net žalingas valstybei.

„Neturime laiko ir teisės rizikuoti Lietuvos ekonomika bei veltis į ambicijų karą. Į pareigas turėtų būti skubiai rastas naujas platų palaikymą turinti kandidatas su reikiama patirtimi arba skiriamas einantis pareigas viceministras“, – įsitikinęs Seimo opozicijos lyderis.

Į pareigas turėtų būti skubiai rastas naujas platų palaikymą turinti kandidatas su reikiama patirtimi arba skiriamas einantis pareigas viceministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius