Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 18 /20:05

„Tvarkiečiai“ blaškosi: Kęstas Komskis traukia partiją į opoziciją, o Rolandas Paksas niekur neina

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ prezidiumui Kęstas Komskis trečiadienį pasiūlė svarstyti jo teikiamą siūlymą trauktis iš valdančiosios koalicijos, tačiau partijos pirmininkas Rolandas Paksas idėją palaidojo be ilgų šnekų. Socialdemokratai į K.Komskio grasinimus taip pat reaguoja ramiai ir siūlo sumaištį keliantiems „tvarkiečiams“ pagalvoti, ką jie pasiektų išankstiniuose rinkimuose.
Kęstas Komskis
Kęstas Komskis ir Rolandas Paksas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Toks siūlymas yra, jis mano pateiktas, bet jis tikrai nebus priimtas šiandien, nes tokius sprendimus priima taryba, o taryba bus tik po savaitės“, – BNS trečiadienį sakė Seimo vicepirmininkas „tvarkietis“ Kęstas Komskis.

Pasak jo, partijai šiuo metu geriau būti opozicijoje, jis taip pat sakė pasigendantis diskusijų koalicijoje.

„Matydamas rinkimų rezultatus, visas tendencijas, turiu pagrindo manyti, kad mums opozicijoje šiandien būtų geriau. Sprendimai (valdančiojoje koalicijoje – BNS) dažnai būna priimti, o mes tik pastatyti prieš faktą, ar euro įvedimas, daugiau dalykų“, – sakė K.Komskis.

Trečiadienio vakarą posėdžiavęs partijos „Tvarka ir teisingumas“ prezidiumas nesvarstė K.Komskio paskelbto siūlymo trauktis iš valdančiosios koalicijos.

„Tokio klausimo darbotvarkėje nebuvo. Tai, ką pasakė Seimo pirmininko pavaduotojas, yra jo asmeninė nuomonė“, – BNS sakė partijos atstovas spaudai Vidmantas Staniulis.

P.Gražulis palaiko

„Tvarkiečių“ frakcijos Seime seniūnas Petras Gražulis BNS sakė nematąs didelio skirtumo – būti opozicijoje ar valdžioje.

Koks man skirtumas – opozicijoje ar valdančioje daugumoje būti, – kalbėjo P.Gražulis.

„Koks man skirtumas – opozicijoje ar valdančioje daugumoje būti“, – sakė jis, paklaustas, kiek rimti ketinimai trauktis iš koalicijos.

Susisiekti su partijos pirmininku Rolandu Paksu BNS kol kas nepavyko.

Savivaldos rinkimuose nesėkmes patyrusios kitos partijos elgiasi kitaip. Opozicinių konservatorių lyderis Andrius Kubilius pareiškė nedalyvausiąs partijos pirmininko rinkimuose, o valdančiosios Darbo partijos lyderė Loreta Graužinienė atsistatydino, bet pareiškė norą likti Seimo pirmininke.

R.Paksas vėl kalba apie pavasarį

„Tvarkos ir teisingumo“ partijos pirmininkas Rolandas Paksas greitai sužlugdė K.Komskio ir P.Gražulio svajones dirbti opozicijoje. Pasak jo, tokie pasiūlymai skamba kaip visiškas nesusipratimas.

„Aš tai vertinu kaip tokias pavasarines emocijas, nors jau antrą dieną apie pavasarį ir emocijų pliūpsnį šneku. Kitaip tariant tai – misunderstanding'as (nesusipratimas – anglų k.). Nematau nieko bendra tarp rinkimų rezultatų ir buvimo koalicijoje. Nesvarstysime šio klausimo, nes šiandien prezidiumas susijęs su rinkimų aptarimu“, – nukirto R.Paksas.

Tačiau K.Komskis taip lengvai pasiduoti neketina. Anot jo, siūlymas trauktis koalicijos privalės būti svarstomas prezidiume, nes yra pateiktas, o sprendimas bus priimtas kitą savaitgalį vyksiančiame partijos tarybos posėdyje.

„Mano nuomone, turime svarstyti. Aš turiu teisę siūlyti, kaip ir kiekvienas prezidiumo narys. Aš manau, kad rinkimų aptarimas ir mano siūlymas yra susiję, todėl mėginsiu siūlyti. Pagrindinis svarstymas vis tiek bus taryboje, šiandien sprendimo neturime teisės priimti“, – neatlyžo K.Komskis.

A.Sysas: „Tik nereikia mūsų gąsdinti“

Socialdemokratą Algirdą Sysą „tvarkiečių“ grasinimai griauti valdančiąją koaliciją tik prajuokino. Jis tikino apie tai pirmą kartą išgirdęs dar antradienį.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Algirdas Butkevičius ir Algirdas Sysas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Algirdas Butkevičius ir Algirdas Sysas

„Pavasaris, žinote, daigai kalasi“, – komentuoti situaciją antradienį „Tvarkos ir teisingumo“ pirmininko Rolando Pakso ištartais žodžiais pradėjo A.Sysas.

Jis juokėsi, kad nenustebtų, jei ir Darbo partija netrukus pradėtų gąsdinti tuo pačiu. „Tik nereikia mūsų gąsdinti. Taip ir parašykite. Niekur jie neišeis. Lietuva maža, nelabai kur išsivaikščiosi“, – šmaikštavo A.Sysas.

Niekur jie neišeis. Lietuva maža, nelabai kur išsivaikščiosi, – juokėsi A.Sysas.

Surimtėjęs jis pridūrė, kad tokio pobūdžio koalicijos partnerių įkandimai kenkia ne socdemams, bet kelia sumaištį valstybėje.

„Dėl to, žinoma, nei žemės drebėjimo, nei cunamio nebus. Paprasčiausiai kai kurie darbai bus atidėti, nes reiks spręsti politinius dalykus, performuoti Vyriausybę, Seimą. Tokie dalykai turi įtakos“, – sakė jis.

Kelia išankstinių rinkimų idėją

A.Sysas sakė suprantantis „tvarkiečių“ norą po nesėkmingų savivaldos rinkimų ir artėjant naujiems Seimo rinkimams bandyti garsiai kalti valdžią, tačiau, anot jo, rinkėjai per metus nepamirš, kas likus metams spruko užuot dirbęs.

Gali būti ir išankstiniai rinkimai – dar gražesnis dalykas. Vargu, ar jie norėtų šiandien išankstinių rinkimų, juk rezultatai būtų dar prastesni, – sako A.Sysas.

„Metams iki rinkimų likus išėjęs netapsi šventas kažkoks. Tiesiog nepadarysi darbų, kuriuos galėjai padaryti ir pradėjai šantažuoti koaliciją“, – kalbėjo jis.

A.Sysas pareiškė, kad socialdemokratai yra pasiruošę dirbti Mažumos Vyriausybėje, jei to prireiktų, arba net šaukti išankstinius rinkimus.

„Mes jau buvome tų pačių „darbiečių“ pastatyti į tokią keblią padėtį, kai buvo Mažumos Vyriausybė. Buvo sukeltos problemos Lietuvai, buvo priimta daug populistinių sprendimų, išaugo išlaidos. Dabar turime „Sodros“ skolą – čia pasekmė. Bet buvo 2K ir buvo galima sutarti, valstybė judėjo į priekį. Nežlugs ir dabar. Visados galima susitarti ir veikti siauresniame lauke, gal kai ko nepadarant. Gali būti ir išankstiniai rinkimai – dar gražesnis dalykas. Vargu, ar jie norėtų šiandien išankstinių rinkimų, juk rezultatai būtų dar prastesni“, – aiškino A.Sysas.

G.Kirkilas: „Tai šantažas dėl R.A.Ručio neliečiamybės“

Kitas socialdemokratas Gediminas Kirkilas į „tvarkiečių“ grasinimus žvelgia dar atlaidžiau. Anot jo, tokiu būdu „Tvarka ir teisingumas“ bando išsaugoti kyšininkavimu įtariamo Seimo nario Rimo Antano Ručio teisinę neliečiamybę, dėl kurios panaikinimo Seimas planavo balsuoti ketvirtadienį.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Antanas Ručys ir Aušra Ručienė
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Antanas Ručys ir Aušra Ručienė

„Mums bandoma daryti spaudimą dėl neliečiamybės panaikinimo klausimo, bet mes tokiais klausimais visais atvejais vienodos pozicijos. Tai, kad jie bando šitaip daryti, aš ypatingai nesistebiu, bet mūsų sprendimo tai tikrai nepaveiks. Tiesiogiai tai nebuvo pasakyta, bet mes suprantame, kas vyksta, ne pirmą dieną politikoje ir skaitome tarp eilučių“, – 15min.lt sakė G.Kirkilas.

Tiesa, jis pripažino, kad ketvirtadienį dėl R.A.Ručio neliečiamybės klausimas gali vėl būti atidėtas, nes trečiadienį nesusirinko jį svarstyti turėjusi Seimo Etikos ir procedūrų komisija.

Valdančiąją centro kairės koaliciją sudaro Socialdemokratų partija, Darbo partija bei partija „Tvarka ir teisingumas“. Ji parlamente turi 78 vietas. Iš jų „tvarkiečiams“ priklauso 11. Pernai rugpjūtį iš koalicijos pasitraukė Lietuvos lenkų rinkimų akcija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius