Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 05 08 /19:25

„Tvarka ir teisingumas“ kaltina Darbo partiją nesilaikant pažadų ir grasina stabdantis jungtuves

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ valdyba trečiadienį nutarė siūlyti partijos tarybai stabdyti derybas dėl jungimosi su Darbo partija (leiboristais). „Tvarkos ir teisingumo“ partijos pirmininkas Rolandas Paksas sako, kad toks sprendimas nebūtinai reiškia tai, kad partijų jungtuvės tikrai neįvyks.
Rolandas Paksas
Rolandas Paksas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Aš nesakau, kad mes nutraukiame derybas, valdyba siūlo derybas sustabdyti. Aš sakau, kad mes esame šalininkai politinių jėgų stambėjimo, bet nežinau, kada tai įvyks šiemet, ar kitąmet“, – trečiadienio vakarą kalbėjo R.Paksas.

Pasak jo, „Tvarkos ir teisingumo“ valdyba yra nepatenkinta derybų su „darbiečiais“ eiga, tačiau sprendimą jas pradėti yra priėmusi partijos taryba, todėl ji turėtų nuspręsati ir derybas stabdyti.

„Tai yra tarybos kompetencija pagal mūsų Statutą. Aš tikiuosi, kad tarybos sprendimas bus toks pats, kokį siūlo priimti partijos valdyba“, – teigė R.Paksas.

Nebemato Darbo partijos noro

Pasak „tvarkiečio“, kol kas derybose dėl jungtuvių su Darbo partija nėra pasiekta jokių rezultatų, o kai kurių anksčiau dosniai dalintų pažadų nebesilaikoma.

„Nematome noro iš „darbiečių" tokio, koks buvo pradžioje, nesilaikoma susitarimo grafiko, bandomos keisti tos nuostatos, kurios buvo suformuotos anksčiau. Bendrame kontekste išeina toks sprendimas“, – kalbėjo R.Paksas.

Pasak jo, tam, kad derybos būtų atnaujinamos, reikėtų Darbo partijos lyderių iniciatyvos „pačiu aukščiausiu lygiu“.

„Aš pats tikėjau ir šiandien tikiu, kad šitaip reikia daryti išlaikant vieną sąlygą: reikia laikytis susitarimų“, – paklaustas, ar ragindamas savo partijos kolegas pritarti jungtuvėms nesijaučia jų suklaidinęs, atsakė R.Paksas.

Klausiamas, ar pareiškimas apie stabdomas derybas nėra tik „tvarkiečių“ pagąsdinimas siekiant „darbiečiams“ priminti jų pažadą užleisti sujungtos partijos pirmininko vietą R.Paksui, „Tvarkos ir teisingumo“ pirmininkas šyptelėjo.

„Mes sutarėme dėl pariteto, dėl pirmininko, dėl struktūros valdybos ir dėl laiko grafiko. Dėl kažkokių priežasčių viskas išsibalansavo, o mes nebegalime laukti, nebegalime stovėti vietoje. Mes esame politinė jėga, kuri turi atstovauti rinkėjams, spręsti problemas ir mes pradedame eiti tuo keliu, kuriuo ėjome iki šiol. Gal tai yra pamoka, gal tokia ne pati geriausia pamoka, bet aš labai žaviuosi savo partiečiais, kurie išlaikė šitą egzaminą. Kai kurie galbūt nenorėdami, nevisiškai susižavėję, bet ėjo. Taip jungiamės. Taip, bus gerai. Neįvyko, na, ką padarysi“, – dėstė jis.

Prarado narių

R.Paksas pripažįsta, kad dėl plano jungtis su Darbo partija „tvarkiečiai“ neteko mažiausiai keliasdešimties tokioms jungtuvėms nepritariančių narių, tarp jų ir Seimo nario Remigijaus Ačo, tačiau teigia, kad toks nubyrėjimas tėra partijos „išsigryninimas“.

R.Pakso teigimu, „tvarkiečiai“ trečiadienį nutarė vieni pradėti ruoštis kitąmet vyksiantiems rinkimams į Europos parlamentą.

Balandžio pabaigoje Darbo partija susijungė su Leiboristų partija, bet R.Paksas sako, kad ne šios jungtuvės sugriovė bendrus „tvarkiečių" ir „darbiečių" planus. 

Pasak jo, jungtuvėms smarkiai netrukdė ir tai, kad Darbo partija Vilniaus apygardos teisme yra teisiama už tai, kad 2004-2006 metais galėjo neapskaityti daugiau nei 24 mln. litų pajamų ir 23 mln. litų išlaidų.

Darbo partija bei „Tvarka ir teisingumas“ pradedančios derybas dėl partijų jungimosi pranešė vasarį.

Pasak R.Pakso nutrūkę planai susijungti neturėtų turėtų įtakos valdančiosios koalicijos, kuriai priklauso ir „darbiečiai", ir „tvarkiečiai", darbui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius