-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 18 /13:41

Laboratorijos vadovas: susitvarkysime, tegu tik daugiau tiriama dėl koronaviruso

Nuo trečiadienio Santaros klinikose, Klaipėdos universitetinėje ir Respublikinėje Šiaulių ligoninėse bus pradėti daryti tyrimai dėl koronaviruso. Panevėžio ligoninė dar laukia reikalingos įrangos. Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, Lietuvoje per parą būtų galima atlikti 3000 tyrimų. Tačiau šie tyrimai turės būti pertikrinami Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje, teigia Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).
Laboratorijos akimirka
Tyrimo akimirka / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, šiuo metu sudėjus visas Lietuvoje esančias laboratorijas būtų galima atlikti 1500 tyrimų per parą. Tiesa, įdiegus naujas technologijas, šis skaičius padvigubėtų.

„Lietuvoje per parą galima ištirti 1500 [ėminių, – red. past.] per visas laboratorijas. Jeigu teisingai būtų įdiegta įranga, tyrimai padvigubėtų“, – trečiadienį spaudos konferencijoje sakė jis.

Tiesa, ministras pažymėjo, kad tyrimų pirmenybė būtų taikoma priežiūros gydymo įstaigų pacientams, o ne mobiliųjų punktų ėminiams. Kaip jau buvo skelbta, mobiliosios stotelės bus įkurtos dešimtyje savivaldybių.

A.Veryga kartu yra pabrėžęs, kad svarbu taupiai naudoti tyrimams skirtas priemones.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

„Testai bus pradedami daryti tada, kada bus pilnai užkraunama įranga, kad nebūtų atliekama su pustušte įranga“, – trečiadienį LRT teigė ministras. Anot jo, reagentų kiekis – ribotas, todėl juos reikia panaudoti maksimaliai.

V.Zimnickas: susitvarkysime

Iki šiol vienintelė COVID-19 tyrimus atlikusi Nacionalinė sveikatos priežiūros laboratorija per antradienį ištyrė 193 ėminius dėl koronaviruso, pranešė SAM.

Laboratorija jau artėja prie savo maksimalaus pajėgumo ribos, ministerija yra skelbusi, kad joje per parą galima atlikti 210 ėminių tyrimus.

Paklaustas, kaip susitvarkys su tyrimų apimtimis, kuomet papildomai reikės pertikrint ir trijų miestų ligoninių atliekamus tyrimus, Nacionalinės sveikatos priežiūros laboratorijos vadovas Vytautas Zimnickas teigė dėl to rizikų neįžvelgiąs.

„Viskas tvarkoj, nematau, kad prasidės labai masiniai dalykai, bet žiūrėsim, kokia logistika ir kokius sprendimus priimt. Duok Dieve, kad tik daugiau būtų tiriama“, – BNS trečiadienį sakė V.Zimnickas.

Anot jo, Kauno klinikų, Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų ir Klaipėdos universitetinės ligoninės laboratorijų tyrimus būtina dar kartą tirti referentinėje laboratorijoje, t.y. Nacionalinė sveikatos priežiūros laboratorijoje, nes laikomasi Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijų.

„Tokios yra PSO rekomendacijos. Būtinai turi būti patvirtinama referentinėje laboratorijoje. Mes patys esam referentinė laboratorija, todėl mums mūsų tyrimų tvirtintis kitur nereikėjo“, – aiškino V.Zimnickas.

Pasak jo, tyrimai atliekami laboratorijoje užtrunka nuo 4 iki 6 val. Kiek nuo šiol galės trukti visas procesas vieno tyrimo – nuo jo pradžios ligoninės laboratorijoje iki pertikrinimo nacionalinėje, V.Zimnickas sakė kol kas negalįs pasakyti.

Duok Dieve, kad tik daugiau būtų tiriama, – sakė V.Zimnickas.

Ministras ragino taupyti reagentus

Ministras A.Veryga trečiadienį pabrėžė, kad nebus galima tirti po vieną-du mėginius, taupant reagentus.

Anot jo, reagentų kiekis – ribotas, todėl juos reikia panaudoti maksimaliai.

Sveikatos apsaugos ministerija antradienį pranešė, per 10 tūkst. reagentų Nacionalinę visuomenės sveikatos priežiūros laboratoriją turėjo pasiekti antradienį, dar 20 tūkst. – kitą savaitę.

Šiuo metu su įvairiais tiekėjais iš viso susitarta dėl 60 tūkst. reagentų pristatymo.

Ligoninės pasiruošusios

Pasak Klaipėdos universitetinės ligoninės vadovo Vinso Janušonio, vienu metu bus galima atlikti iki 48 tyrimų.

„Tik ką kalbėjau su viceministre, tai jau pradedam darytis. Jau dabar, šiandien. Mes viską turėjome, tik laukėme signalo, leidimo“, – kalbėjo jis.

„Vienu metu galėsim padaryti iki 48 tyrimų, jeigu bus reikalas. Paprastai tiek neužkraunama“, – teigė V.Janušonis.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Respublikinė Klaipėdos ligoninė
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Respublikinė Klaipėdos ligoninė

Pasak jo, šiuo metu tyrimo dėl koronaviruso ligoninėje laukia 28 pacientai.

Nuo trečiadienio tyrimus planuoja pradėti ir Respublikinė Šiaulių ligoninė. Gydymo įstaigos vadovas Remigijus Mažeika teigia, kad beliko gauti NVSPL leidimą.

„Mes jau gavome įsakymą ir validaciją atliekame. Kai tik ją gausime iš laboratorijos, pradėsim iškart. Ji vyksta šiandien“, – sakė jis.

Pasak R.Mažeikos, pacientų, kuriems reikėtų tyrimo, srautai mažesni nei Klaipėdoje. Vadovo teigimu, trečiadienį iki pietų buvo atlikta 10 tyrimų.

Santaros klinikų vadovas Feliksas Jankevičius taip pat patvirtino, kad klinikos pradeda koronaviruso tyrimus. Jo teigimu, įstaiga galės testuoti 48 mėginius, tačiau viliamasi šį skaičių padvigubinti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Santaros klinikos
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Santaros klinikos

„Šiandien diena parodys, kiek jų atliksime. Minimaliai galime padaryti 48, tačiau planuojame išplėsti iki 100“, – sakė jis.

Panevėžio ligoninės atstovas Vytautas Riaubiškis teigė, kad įstaiga taip pat leidimo sulaukė, tačiau veiklos pradėti dar negali, kol tiekėjai nepristatė reikiamos įrangos. Kada ji turėtų pasiekti ligoninę, esą kol kas nėra žinoma.

Nors Kauno klinikinė ligoninė tiesioginio atsakymo 15min nepateikė, pasak SAM, tyrimus jau gali atlikti ir jie.

VIDEO: Kaip atliekami tyrimai dėl koronaviruso

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius