Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 06

U.von der Leyen ir V.Sinkevičius: kovodami su koronavirusu privalome išlikti vieningi

Praėjusių metų kovą Pasaulio sveikatos organizacija paskelbė, kad koronaviruso protrūkis pasiekė pasaulinės pandemijos mastą. Šiandien, mažiau nei po metų, Europos Sąjungoje jau patvirtintos trys vakcinos nuo COVID-19. Ir jų bus daugiau. Apie tai rašoma Europos Komisijos (EK) pirmininkės Ursulos von der Leyen ir EK nario Virginijaus Sinkevičiaus pranešime žiniasklaidai.
Virginijus Sinkevičius ir Ursula von der Leyen
Virginijus Sinkevičius ir Ursula von der Leyen / 15min koliažas

Paprastai vakcina kuriama maždaug dešimt metų. Šį kartą prireikė vos dešimties mėnesių. Pirmoji Europoje patvirtinta vakcina nuo COVID-19 sukurta ir masiškai gaminama Europos Sąjungoje. Pagal išankstines pirkimo sutartis vakcinos kūrėjams sumokėjome iš anksto ne tik tam, kad jie galėtų išplėsti gamybą, bet ir kad pagamintų mums tam tikrą skaičių vakcinų dozių bei pristatytų iš karto, kai tik vakcina bus patvirtinta. Vien tam iš anksto investavome 2,9 mlrd. EUR. O kur dar milijardai, kuriuos Europa kasmet investuoja į mokslinių tyrimų ekosistemą. Europos piliečiai privalo gauti naudos iš šių Europos investicijų.

Europos Sąjunga iš viso užsitikrino 2,3 mlrd. šių vakcinų dozių savo piliečiams ir kaimyninėms šalims. Tai buvo teisingas požiūris: išlikti vieningiems kovoje su virusu ir dirbti Europos lygmeniu pažabojant virusą, kuris nepaiso sienų. Nuo pat pradžių norėjome, kad visos valstybės narės, nesvarbu, mažos ar didelės, turėtų vienodas galimybes gauti vakcinų. Įsivaizduokite, kas būtų buvę, jei vakcinų būtų galėjusios gauti tik viena ar kelios valstybės narės! Jei ne mūsų kolektyvinės derybinės galios, taip galėjo nutikti. Kaip tai būtų paveikę bendrąją rinką ir mūsų vienybę Europoje?

Įsivaizduokite, kas būtų buvę, jei vakcinų būtų galėjusios gauti tik viena ar kelios valstybės narės!

Todėl Europos Komisija bendradarbiavo su visų 27 šalių vyriausybėmis. Praėjusių metų birželį kartu su valstybėmis narėmis sudarėme valdančiąją tarybą. Ji posėdžiauja iki septynių kartų per mėnesį, posėdžių metu nuolat keičiamasi nauja informacija, visi sprendimai priimami drauge. Išnagrinėję daugiau kaip 100 įmonių, kurios tuo metu dėjo pastangas sukurti vakcinas, duomenis, sudarėme šešių perspektyviausių vakcinų krepšelį. Praėjusią vasarą niekas nežinojo, kuri įmonė sukurs pirmą efektyvią ir prieinamą vakciną. Šiandien žinome – bendri Europos veiksmai buvo teisingi. Dabar turime tris patvirtintas vakcinas; trys bendrovės – „BioNTech/Pfizer“, „Moderna“ ir „Astra Zeneca“ – pradėjo jas tiekti. Ir jų bus daugiau.

Ar galėjome tai daryti daug greičiau?

Šiandien europinio požiūrio kritikai sako, kad sprendimai priimami per lėtai. Ar galėjome tai daryti daug greičiau? Ar kuri nors valstybė narė pati viena būtų greičiau susitarusi dėl ankstyvo didelių kiekių pristatymo? Vargu. Pagaminti naują vakciną – neįtikėtinai sudėtingas uždavinys. Visos trys vakcinas gaminančios bendrovės dėl gamybos proceso problemų ar svarbių sudedamųjų dalių stygiaus turėjo gerokai sumažinti pradiniame etape tiekiamų dozių skaičių.

Kitas svarbus aspektas yra tai, kad tvirtinant vakcinas Europos vaistų agentūroje pro akis nepraeina nė viena detalė. Juk skiepijant sveikam asmeniui įšvirkščiama biologinė veiklioji medžiaga, tad saugumas ir veiksmingumas visada buvo ir bus ypač svarbūs. Šis procesas, trunkantis nuo trijų iki keturių savaičių, – tai investicija į pasitikėjimą. Štai kodėl skiepyti mes pradėjome šiek tiek vėliau nei, pavyzdžiui, Jungtinė Karalystė, ir kodėl Europoje kol kas paskiepyta mažiau žmonių nei kai kur kitur. Tačiau vakcinos atkeliauja ir piliečiai gali būti tikri, kad jos yra saugios.

Europos Sąjungoje pradėjome skiepytis gruodžio gale. Per penkias savaites įmonės į Europos Sąjungą pristatė apie 20 mln. vakcinų dozių. Į Lietuvą pristatyta virš 133 000 dozių.

Akivaizdu, kad tai nėra pakankamas kiekis, tačiau tai nėra ir mažai.

Akivaizdu, kad tai nėra pakankamas kiekis, tačiau tai nėra ir mažai. Vasario mėnesį ES šalims papildomai bus skirta apie 33 mln., o kovo mėnesį – 55 mln. dozių. Net atsargiais skaičiavimais, 2021 m. antrąjį ketvirtį valstybes nares turėtų pasiekti 300 mln. papildomų dozių.

Atidžiai stebime ir stebėsime šį procesą. Suprantame, kad kai kurios įmonės patiria sunkumų pritaikant gamybą prie paklausos. Juk tokiu mastu gamyba niekada nebuvo didinama. Visai neseniai vienos bendrovės vadovas mums pasakė, kad 2019 m. jo bendrovė pagamino 100 000 skiepų dozių. Šiais metais jie planuoja pagaminti vieną milijardą! Neįtikėtinas padidėjimas. Labai vertiname šias pastangas.

Visgi norime skaidrumo. Privalome žinoti, į kokias šalis šios vakcinos siunčiamos. Ypač tada, kai įmonė nevykdo savo pažadų Europos Sąjungai. Kad žinotume, kas buvo ir kas bus eksportuojama, pradėjome taikyti skaidrumo ir leidimų išdavimo mechanizmą. Neketiname nustatyti apribojimų bendrovėms, kurios vykdo savo įsipareigojimus – ką tik suteikėme du leidimus eksportui į Kanadą ir vieną – į Jungtinę Karalystę. Tačiau jei įmonė mums sako, kad negali įvykdyti savo ES užsakymų, turime teisę žinoti, kiek ji išsiunčia kitiems.

Visgi norime skaidrumo. Privalome žinoti, į kokias šalis šios vakcinos siunčiamos.

Kovojame su virusu, tačiau jis keičiasi. Nerimaujame dėl naujų viruso atmainų net ir būdami tikri, kad mūsų turimos vakcinos jas įveikia. Visgi turime pasirengti scenarijui, kai dabartinės vakcinos viruso neveiks. Todėl prieš keletą dienų sušaukėme vakcinas gaminančių įmonių vadovus ir mokslininkus. Susitarėme atidžiai stebėti viruso vystymąsi ir užtikrinti, kad duomenimis apie tai būtų dalijamasi su bendrovėmis ir Europos vaistų agentūra. Norime glaudžiai bendradarbiauti su mokslininkais ir pramonės įmonėmis, kad būtume pasirengę greitai kurti, patvirtinti ir gaminti vakcinas, kurios įveiktų ir kitas viruso atmainas. Ir svarbiausia, norime padidinti gamybos pajėgumus Europoje. Vakcinos – tai bendra gėrybė ir ilgainiui jos bus vis svarbesnės.

Žinoma, mūsų atsakomybė nesibaigia ties Europos sienomis. Nesibaigs ir kai dauguma suaugusių europiečių bus paskiepyti. Todėl nuo pat pirmos dienos raginome imtis pasaulinio masto atsako į pandemiją. Europos Komisijos iniciatyva sutelkta 16 mlrd. eurų. Taip pat padėjome sukurti COVAX – priemonę, užtikrinančią, kad turtingos šalys teiktų paramą vakcinų tiekimui mažas ir vidutines pajamas gaunančioms šalims. Kartu su valstybėmis narėmis – kaip Europos komanda – esame vieni iš didžiausių COVAX paramos teikėjų, tam skiriame 870 mln. eurų.

Nuo pat pirmos dienos raginome imtis pasaulinio masto atsako į pandemiją.

Europa ir visas pasaulis išgyvena sudėtingą pandemijos laikotarpį. Į šią kovą stojame kartu ir, kovodami su mūsų bendru priešu – virusu, turime išlikti vieningi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius