Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 06 /10:16

Performansas prie Rusijos ambasados: Rūta Meilutytė – kraujo spalva nudažytame tvenkinyje

Trečiadienio rytą vienas iš tvenkinių šalia Rusijos ambasados Vilniuje, Ukrainos Didvyrių gatvėje, nusidažė kraujo spalva. Čia surengtas performansas, kurio metu, kaip teigė jo organizatorės, „olimpinės čempionės Rūtos Meilutytės viltingas plaukimas per kraują simbolizuoja nuolatines, nepailstančias, nenutrūkstančias pastangas (iš)plaukti“.

„Meninis performansas „Swimming Through“ (liet. „(iš)plaukti“) vykęs šalia Rusijos ambasados Vilniuje siekia skatinti imtis aktyvesnių veiksmų gelbstint Ukrainos žmones nuo Rusijos vykdomo genocido. Tai kvietimas nenusisukti nuo skausmo, nelikti abejingu stebėtoju.

Tai kvietimas ir toliau ginti šiuo metu kankinamus, prievartaujamus, žudomus žmonės, pamatines demokratines vertybes, teisę į laisvę bei gyvybę. Dabar svarbiau nei bet kada nepanirti į nejautrą nuo mus pasiekiančių masinių žudynių vaizdų. Neleiskime, kad Rusijos vykdomų karo nusikaltimų siaubas prarastų galią mus žeisti, kelti mums skausmą ir taptų nauja norma“, – apie trečiadienio rytą surengtą performansą teigė jo sumanytojai.

Idėją sugalvojo ir įgyvendino Berta Tilmantaitė, Neringa Rekašiūtė, Rūta Meilutytė ir Aurelija Urbonavičiūtė.

„Mes, laisvi Europos žmonės, esame Ukrainos žmonių viltis. Vokietijai ir kai kurioms kitoms šalims vengiant realų poveikį Rusijai galinčių turėti sankcijų, prioritetizuojant pinigus, o ne žmonių gyvybes, sunku išlaikyti viltį.

Todėl karui tęsiantis mūsų aktyvizmo svarba tik auga – skleiskime tiesą, savanoriaukime, aukokime, protestuokime, spauskime politikus taikyti griežtesnes sankcijas Rusijai. Kraujo tvenkinys liudija Rusijos atsakomybę už karo nusikaltimus Ukrainoje.

Olimpinės čempionės Rūtos Meilutytės viltingas plaukimas per kraują simbolizuoja nuolatines, nepailstančias, nenutrūkstančias pastangas (iš)plaukti“, – teigė organizatorės.

Anot jų, performanso metu flora ir fauna nenukentėjo: tvenkinys buvo nudažytas ekologiškais, aplinkai nekenksmingais dažais, kuriuos plačiai naudoja mokslininkai ekologai.

Vilniaus savivaldybė patvirtino, kad renginys buvo suderintas.

„Šiandien turėtų vykti meninis performansas prie Rusijos ambasados (8–11 val.), skirtas atkreipti pasaulio dėmesį į Rusijos karo nusikaltimus.

Tiksli renginio programa – į tvenkinį prileidžiama ekologiškų raudonų dažų, nekenkiančių gamtai (tokie naudojami Šv. Patriko dieną Vilnelės nudažymui). Jį kelis kartus perplaukia plaukikė, viskas nufotografuojama ir nufilmuojama dronu“, – apie suderintą renginį pranešė savivaldybė.

Vis dėlto raudonas tvenkinio vanduo sukėlė nerimo kai kuriems Žvėryno gyventojams. Kaip 15min rašė vilnietė Rūta, vienas iš prie ambasados esančių tvenkinių „buvo suterštas raudona spalva, matyt, per naktį“.

„Tikriausiai nudažytas aktyvistų, tik motyvas keistas – juk ambasadoriaus nebėra, o gyvūnija, augalija dabar aktyviai kuriasi tvenkinyje, čia žiemojo paukščiai, neršia žuvys“, – nuostaba dalijosi moteris.

VIDEO: Tvenkinys prie Rusijos ambasados Vilniuje nusidažė kraujo spalva
15min skaitytojos nuotr./Tvenkinys prie Rusijos ambasados nusidažė raudonai
15min skaitytojos nuotr./Tvenkinys prie Rusijos ambasados nusidažė raudonai

Apie tai, kad išsiunčia Rusijos ambasadorių ir uždaro Rusijos konsulatą Klaipėdoje, Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pranešė pirmadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius