-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 30

ULAC: Šiemet registruota mažiau kokliušio atvejų nei pernai

Per devynis šių metų mėnesius registruota mažiau kokliušio atvejų nei pernai tuo pačiu metu, trečiadienį pranešė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras.
Kosulys
Kosulys / Flickr.com

Šiemet užregistruota 13 kokliušo atvejų, pernai tuo pačiu metu jų buvo 20.

Anot ULAC, šiemet daugiausia kokliušu sirgo vyresni nei 30-ties metų žmonės, taip pat 10-14 metų paaugliai ir vaikai iki ketverių metų. Daugiau nei pusė susirgusiųjų buvo neskiepyti.

Iš visų šiemet susirgusių žmonių keturi buvo paguldyti į ligoninę. Visi jie – neskiepyti vaikai iki ketverių metų amžiaus.

ULAC medikai primena, kad kūdikiai iki 6 mėnesių priskiriami didžiausiai rizikos grupei. Jie dažniau serga sunkiomis ligos formomis, patiria dažnesnes ir sunkesnes komplikacijas.

Dažniausiai kūdikiai kokliušo infekcija užsikrečia nuo suaugusiųjų.

Kokliušas – ūminė bakterinė liga, kuriai būdingas priepuolinis, spazminio pobūdžio kosulys. Liga dažniausiai prasideda lengvais peršalimo reiškiniais, kosuliu, be žymesnio karščiavimo ar apsinuodijimo.

Po kelių savaičių kosulys sustiprėja, tampa priepuoliniu. Ligai vystantis kosulio priepuoliai dažnėja, tampa ilgesni ir sunkesni.

Kokliušas suaugusiesiems dažniausiai nediagnozuojamas, o atsiradę simptomai priskiriami prie kitų kvėpavimo takų ligų, nors atliktų tyrimų duomenimis, nustatyta, kad tarp ilgiau nei 14 dienų kosinčių suaugusiųjų iki penktadalio yra sergančiųjų kokliušu.

ULAC medikai rekomenduoja suaugusiems atnaujinti skiepus nuo kokliušo, ypač tiems, kurie planuoja tapti tėvais ar jau susilaukusiems kūdikio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius