Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 11

Universitetų reitingas pagal aukštojo mokslo pertvarkos autorius: lyderis – VU, Šiaulių universitetas – dugne

Aukštųjų mokyklų pertvarkos planą rengusi darbo grupė kartu su juo pateikė ir valstybinių universitetų vertinimą. Iš dokumento matyti, jog geriausiai vertinamas Vilniaus universitetas, prasčiausiai – Šiaulių universitetas, o atotrūkis tarp jų – milžiniškas.
Dalius Misiūnas, Robertas Dargis, Paulius Baltokas ir Unė Kaunaitė
Dalius Misiūnas, Robertas Dargis, Paulius Baltokas ir Unė Kaunaitė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Trečiadienį Vyriausybė pritarė aukštųjų mokyklų pertvarkos planui į pateikė jį svarstyti Seimui.

Be pasiūlymų, kaip sujungti aukštąsias mokyklas, prie plano pridėti dokumentai, kuriuose įvertintos aukštosios mokyklos.

15min gauto pertvarkos plano priedo, kuriame pagal studijų ir mokslo veiklą įvertinti valstybiniai universitetai, matyti, kad nepavejamas lyderis – VU.

Buvo vertinamos universitetų mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir inovacijų (MTEPI) apimtys bei tam skirtos lėšos, tyrėjų skaičius ir universitetų tarptautinės publikacijos, už ūkio subjektų MTEPI gautos lėšos, universiteto stipriosios studijų sritys, bendras studentų skaičius universitete ir studentų priėmimo dinamika, įvedus minimalų konkursinį balą.

Pagal visus šiuos kriterijus įvertintas VU surinko maksimalų balų skaičių – 30.

Antroje vietoje atsidūręs Kauno technologijos universitetas (KTU) surinko 19 balų, prasčiausiai – 2 iš 6 balais įvertintas šios aukštosios mokyklos tyrėjų skaičius ir tarptautinės publikacijos, geriausiai – už MTEPI gautos lėšos.

Aukštųjų mokyklų reitinge Vilniaus Gedimino technikos universitetas (VGTU) KTU nusileido tik vienu balu.

Universiteto stipriosios studijų sritys tesurinko porą balų iš 5, pagal studentų skaičių VGTU įvertintas 3 iš 6 balais, tačiau pagal tyrėjų skaičių ir tarptautines publikacijas ši aukštoji mokykla atrodo gana neblogai – jai skirti 5 balai iš 6.

Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU) įvertintas 16 balų, prasčiausiai – 1 balu įvertintos MTEPI gautos lėšos, geriausiai – studentų priėmimo dinamika, įvedus minimalų konkursinį balą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Aukštųjų mokyklų mugė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Aukštųjų mokyklų mugė

Penktoje vietoje atsidūręs Vytauto Didžiojo universitetas (VDU) surinko tik 8,5 balo. MTEPU veiklos apimtys ir lėšos, tyrėjų skaičius ir publikacijos įvertinti vos vienetais, už MTEPI gautos lėšos – vos 0,25 balo.

Mykolo Romerio universiteto vertinimo balas – 5,75, vertinant studentų priėmimo dinamiką šis universitetas surinko nulį balų.

Klaipėdos universiteto bendras įvertinimo balas – toks pat kaip ir M.Romerio, jis pakankamai prastai įvertintas pagal visus kriterijus.

Aleksandro Stulginskio universitetas iš viso surinko vos 4 balus, Lietuvos edukologijos universitetas (LEU) – 3,5. Didžiausią balą LEU gavo už studentų priėmimą įvedus minimalų balą – 1, pagal kitus kriterijus vertinimai – ne kokie, 0,25-0,75 balo.

Lietuvos sporto universitetas gavo tik 3,5 balus, o paskutinėje vietoje universitetų reitinge atsidūrė Šiaulių universitetas, kuris už universitetų lyderį VU gavo dešimt kartų mažesnį balą – 3.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus universitetas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus universitetas

Šią savaitę žurnalas „Reitingai“ paskelbė ugdymo įstaigų reitingus.

Valstybiniai universitetai išsirikiavo tokia tvarka:

Vilniaus universitetas (VU) – 63,99 taškai;

Kauno technologijos universitetas (KTU) – 56,82 taškai;

Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU) – 56,77 taškai;

Vytauto Didžiojo universitetas (VDU) – 51,41 taškai;

Vilniaus Gedimino technikos universitetas (VGTU) – 50,97 taškai.

Taškus universitetai rinko pagal 65 skirtingus kriterijus: esamas ir ateities akademinis personalas, alumnų kuriama pridėtinė vertė ir darbdavių vertinimai, konkuravimas tarptautinėje studijų erdvėje, studentai ir studijos, studijų ir mokslo aplinka, studentų nuomonė bei mokslo, meno ir (ar) sporto veikla bei personalo pasiekimai. Pastarasis kriterijus buvo reikšmingiausias.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius