-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 24

Į skandalą patekusi Utenos rajono tarybos narė E.Zarankaitė grąžino į biudžetą 19 tūkst. eurų

Viena jauniausių Lietuvos politikių, Utenos rajono savivaldybės tarybos narė 22 metų Eglė Zarankaitė, nuskambėjusi išlaidų skandale, atsiprašo rinkėjų, grąžino pinigus ir žada bendradarbiauti su teisėsauga.
Eglė Zarankaitė/Asmeninio archyvo nuotr.
Eglė Zarankaitė/Asmeninio archyvo nuotr.

Prie visuomenininko ir „Laisvės TV“ įkūrėjo Andriaus Tapino pradėtos iniciatyvos „Skaidrinam 2023“ prisijungęs žurnalistas Rytas Staselis išnagrinėjo Utenos rajono tarybos narių ataskaitas.

„Banko kortelių malkos dydžio sidabras galėtų atitekti Eglei Zarankaitei – vienai jauniausių visos šalies politikų, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovei, TSPMI 4 kurso studentei, šaulei, sportininkei (lengvoji atletika, disko metimas) ir muzikantei“, – rašo žurnalistas.

2019–2023 m. kadencijos metu ji leido uteniškių pinigus beveik vien degalams ir prileido visai nemažai – irgi virš 18 000 eurų. Degalinėse atsiskaitė 8 banko kortelėmis.

R.Staselis nustatė, kad E.Zarankaitė į savo automobilį esą pylė ir benziną, ir dyzeliną, ir dujas, kartais per dieną ir po du kartus.

Naudojo šeimos narių korteles ir skirtingus automobilius

E.Zarankaitė, teisindamasi, jog trūko pinigų, pripažįsta, jog degalams naudojo artimų šeimos narių mokėjimo korteles. Ji tikina, kad naudojosi skirtingais šeimos automobiliais.

„Atsiprašau visų kuriuos nuvyliau, ypatingai savo rinkėjų.

Šį tekstą rašau pavėluotai, nes pastarąją savaitę praleidau Tartu vykusiose tarptautinėse SELL studentų žaidynėse.

Dėl susidariusios situacijos noriu pažymėti, kad būdama Tarybos nare buvau studentė, nedirbau, pajamų neturėjau, mane finansiškai remdavo artimi šeimos nariai. Panaudotos 8 skirtingos kortelės mokėjimams buvo tik artimų šeimos narių. Savo automobilio taip pat neturiu, Tarybos nario veikloje naudojausi šeimos automobiliais: automobiliu, varomu dujomis ir benzinu, bei automobiliu, varomu dyzelinu. Per ketverius metus dalyvavau ne tik posėdžiuose, bet ir frakcijos, komitetų ir komisijų susitikimuose, renginiuose ir susitikimuose su rajono gyventojais darbo dienomis ir savaitgaliais“, – rašo ji.

Buvau studentė, nedirbau, pajamų neturėjau, mane finansiškai remdavo artimi šeimos nariai. Panaudotos 8 skirtingos kortelės mokėjimams buvo tik artimų šeimos narių.

E.Zarankaitė pripažįsta nevedusi sąnaudų apskaitos, todėl nusprendusi grąžinti visas lėšas, kurios buvo apmokėtos ne iš jos asmenininės sąskaitos. E.Zarankaitė į biudžetą grąžino daugiau nei 19 tūkst. eurų.

Eglės Zarankaitės mokėjimas
Eglės Zarankaitės mokėjimas

„Pripažįstu, kad nevedžiau tikslios kuro sąnaudų apskaitos (nors reglamentas to ir nenumatė), todėl nusprendžiau į Utenos savivaldybės biudžetą grąžinti visas lėšas, kurios buvo apmokėtos ne iš mano asmeninės sąskaitos, kadencijoje nuo 2019-2023 metų (19 284,44 Eur) Taip pat, esu pasirengusi bendradarbiauti su teisėsaugos institucijomis, jeigu to prireiks“.

Laikosi aukštesnių standartų

Tačiau jaunoji politikė neigia neteisėtai naudojusi šias lėšas:

„Ar aš neteisėtai naudojau šias lėšas? Ne, tačiau neturiu tikslių kuro sąnaudų išklotinių, kurios pagrįstų visas mano keliones Tarybos nario veiklai vykdyti. Sprendimą grąžinti visas lėšas, kurių panaudojimas gali sukelti abejonių, priėmiau, nes suprantu, kad politikui galiojantys aukštesni etikos standartai neleidžia teisinti savo elgesio sakant, kad elgiausi taip, nes elgėsi kiti ar kaltinti kažkokius nekokybiškai parengtus reglamentus ar tvarkas“.

Grąžino dar du konservatoriai

Dalį lėšų už išlaidas, kurių negali pagrįsti dokumentais, grąžino ir Kauno miesto taryboje dirbusi konservatorė finansų ministrė Gintarė Skaistė, pervedusi 14 tūkst. eurų, ir dabartinis Kauno miesto tarybos narys, konservatorių frakcijos seniūnas Paulius Lukševičius, grąžinęs 21 tūkst. eurų.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis ir Paulius Lukševičius
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis ir Paulius Lukševičius

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė, taip pat negalėjusi pagrįsti savo išlaidų, neteko ministrės posto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius