Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 08 24

Už dano ištekėjusi lietuvė: „Nenoriu, kad vaikai turėtų atsisakyti Lietuvos pasų“

Dvigubos pilietybės klausimas seniai yra lyg karšta bulvė Lietuvos viešojoje erdvėje. Bijome, esą pasų gali užsimanyti nepageidaujami asmenys, o realybė tokia, kad net dabar galintieji į juos pretenduoti neskuba. Keleriopą pilietybę toleruoja dešimtys pasaulio valstybių. Kai kurios ne tik neleidžia atsisakyti gimtinėje gautų pasų, bet ir dalija juos, pavyzdžiui, sudarius santuoką ar investavus apvalią sumą.
Tautvydė Andersen su vyru Allanu ir vaikais
Tautvydė Andersen su vyru Allanu ir vaikais / Asmeninio archyvo nuotr,

Mamai vaikai – lietuviai, tėčiui – danai

Už dano Allano ištekėjusi Tautvydė Andersen augina sūnų ir dukrą. Įstatymas vaikams iki suaugant leidžia būti abiejų valstybių, iš kurių kilę jų tėvai, piliečiais, bet kol kas jie turi tik Lietuvos pasus. Mat dabar šeima įsikūrusi mūsų šalyje, o apie daniškus žada galvoti persikėlusi į Daniją.

„Esame sutarę pase nenurodyti vaikų tautybės – iš pagarbos, – tinklaraščiui Euroblogas.lt sakė Tautvydė. – Mūsų vaikai save tapatina ir su danais, ir su lietuviais. Laisvai kalba abiem kalbomis ir dar angliškai. O kaip bus ateityje, priklausys nuo to, kur gyvensime. Man asmeniškai labai svarbu, kad jie jaustųsi ir lietuviais.‟

Pašnekovei dvejonių nekyla, ar reikėtų įteisinti dvigubą pilietybę, ir esą net nereikia sukti galvos dėl savęs suvokimo ar identiteto: „Būtų tikrai puiku, jei vaikai galėtų turėti dvigubą pilietybę, o ne kaip dabar – privaloma rinktis. Tarsi turi atsisakyti dalies savęs, kurią gavai gimdamas.

Mes šeimoje norime, kad nė viena tautybė nebūtų prioritetinė. Jei gyvensime Danijoje, tikėtina, kad vaikai eis į danišką mokyklą ir natūraliai atsisakys Lietuvos pilietybės. Man to, žinoma, nesinorėtų. Man jie yra lietuviai, Allanui – danai. Tame nematau jokio prieštaravimo, nes tai yra tiesa, gyvenimiška ir tikra. Juk jie per sekundę gali persijungti iš vienos kalbos į kitą, jiems artimos tiek vienos, tiek kitos šalies tradicijos. Kuo mažiau skirstysime ir brėšime aiškias ribas, tuo būsime atviresni, jautresni, tolerantiškesni. Kosmopolitiška ši era.‟

O štai su Isaacu iš Ispanijos šeimą sukūrusi Evelina Adomaitytė pasielgė kitaip. Jos pirmagimis Lukas pasaulį išvydo Ispanijoje, tad gavo šios šalies pilietybę. „Kaip popierizmo nemėgstanti ir šiaip gana pragmatiška mama, aš net nesusimąsčiau apie lietuvišką pasą, – atviravo pašnekovė. – Ir Ispanija, ir Lietuva yra Europos Sąjungos valstybės, tai kam tie du vienodi pasai?‟

Evelina, dabar gyvenanti Hamburge (Vokietija), irgi pritaria dvigubai pilietybei, ypač jei vienas iš vaiko tėvų yra ne europietis arba kai susituokia Lietuvos ir trečiosios šalies piliečiai.

Teisės į pilietybę negali atimti

Estijoje žinomos rašytojos ir leidėjos Epp Petrone dukros turi ne tik šios šalies, bet ir JAV pasus, mat jų tėtis Justinas yra amerikietis. Dėl pastarosios aplinkybės tai esą netgi privaloma. Užtat Estijos pilietybės politika kiek keblesnė. „Viena vertus, po natūralizacijos tikimasi, kad atsisakysi kitos valstybės paso. Bet jei gimsti Estijos piliečiu, turi teisę į pilietybę nuo gimimo ir jos paneigti negalima. Taigi, mūsų vaikai nuo gimimo gali turėti abiejų šalių pasus‟, – tinklaraščiui Euroblogas.lt paaiškino estė.

Asmeninio archyvo nuotr./Epp Petrone su dukromis
Asmeninio archyvo nuotr./Epp Petrone su dukromis

Teoriškai mergaitėms, sulaukus pilnametystės, reikėtų pasirinkti, kurios valstybės pilietėmis nori būti. Bet Estijos konstitucijoje nurodyta, kad niekas negali atimti pilietybės, gautos gimstant. „Žinome nemažai suaugusiųjų, kurie turi po du pasus. Bet reikėtų pažymėti, kad prezidentas, gimęs Švedijoje, užaugęs JAV ir turėjęs dvigubą pilietybę, prieš imdamasis viešos veiklos amerikietiško paso atsisakė‟, – atkreipė dėmesį Epp.

Estijoje ilgiau nei dešimtmetį su pertraukomis gyvenantis jos vyras Justinas Petrone, kuris taip pat rašo knygas, jau galėtų pretenduoti į šios šalies pasą. „Bet tai reikštų, kad turėčiau atsisakyti Amerikos pilietybės. Neturiu jokio noro tai daryti, – pripažino jis. – Jei Estija pripažintų dvigubą pilietybę, tikrai paprašyčiau paso.‟

Estijoje žinomos rašytojos ir leidėjos Epp Petrone dukros turi ne tik šios šalies, bet ir JAV pasus, mat jų tėtis Justinas yra amerikietis

Kai gimė Marta, Anna ir Maria, šeima nepaprastai džiaugėsi jų gautais dviem pasais, mat tokiu būdu jie galėjo keliauti po didžiulę teritoriją – nuo Honolulu Havajuose iki Vilniaus.

Justino manymu, didžiausias keblumas keleriopos pilietybės atveju yra mokesčiai. JAV sustiprino dėmesį užsieniečiams svetur, įskaitant reikalavimą pasiekti informaciją apie jų sąskaitas bankuose. Būdamas šios šalies piliečiu Justinas negalėtų išsisukti, bet jo dukroms, gyvenančioms ir dirbančioms Estijoje, tai gali tapti galvos skausmu. Pašnekovas teigė girdėjęs, kad nemažai Europoje gimusių, bet amerikiečius tėvus turinčių žmonių atsisakė JAV pasų, kad išvengtų tokios kebeknės.

Keisti nuomonę privertė migracija

Dviguba (keleriopa) pilietybė leidžia žmogui dalyvauti ne vienos valstybės politiniame, socialiniame ir visuomeniniame gyvenime. Kitais žodžiais, jokia vyriausybė neturi išskirtinės valdžios jo ar jos, taip pat asmens nuosavybės atžvilgiu. Būdamas tik vienos valstybės pilietis, kaip rašoma viename tinklalapyje, priklausai vien nuo jos valdžios malonės. Jei dėl tam priežasčių atsiduri už grotų ar konfiskuojamas tavo turtas, turi kliautis savimi, kitu atveju galėtum prašyti kitos valstybės, kurios pasą taip pat turi, pagalbos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius