Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 03 03

Už galimybę tapti politiku Albinas Žymančius partijai paaukojo daugiau nei 6000 eurų

Vieninteliu partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovu į naująją Lazdijų rajono savivaldybės tarybą išrinktam 58-erių metų buvusiam Valstybės sienos apsaugos tarnybos Lazdijų rinktinės vadui Albinui Žymančiui galimybė tapti politiku atsiėjo daugiau nei 6 tūkstančius (apie 21 tūkst. litų) eurų. Apie tai byloja oficialūs Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK)) dokumentai.
Buvęs partijos „Tvarka ir teisingumas“ kandidatas į Lazdijų rajono savivaldybės merus Jonas Matulevičius (dešinėje) ir šios partijos atstovu į Lazdijų rajono savivaldybės tarybą išrinktas skyriaus pirmininkas Albinas Žymančius (viduryje).
Buvęs partijos „Tvarka ir teisingumas“ kandidatas į Lazdijų rajono savivaldybės merus Jonas Matulevičius (dešinėje) ir šios partijos atstovu į Lazdijų rajono savivaldybės tarybą išrinktas skyriaus pirmininkas Albinas Žymančius (viduryje). / Vilmos Danauskienės nuotr.

Tiesa, naujai iškeptas politikas savivaldybės taryboje turės tenkintis opozicijos atstovo vieta – rinkimus Lazdijuose triuškinamai laimėjusiems konservatoriams pakanka savų mandatų, kad valdytų be trukdžių.

Auka – iš sūnaus ūkio sąskaitos

Lietuvos ūkininkai neturėtų verkauti, jog užsiimti žemės ūkiu šiandien Lietuvoje – nepelninga. Kaip skelbia VRK duomenys, jaunasis ūkininkas Albinas Žymančius, išrinktojo Lazdijų rajono savivaldybės tarybos nario Albino Žymančiaus sūnus, tėvo rinkimų kampanijai iš savo ūkio sąskaitos per du kartus pervedė nei daug, nei mažai – 4 475,44 eurų (15 451, 28 Lt).

Tiesa, Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) šį sūnaus dosnumą tėvo rinkimų kampanijai atšaldė – grąžino auką kaip netinkamą atgal į Albino Žymančiaus jaunesniojo ūkininko ūkio sąskaitą.

„Suveikė kontrolės sistema, kad auka yra netinkama ir ji nebuvo apskaityta į politinės kampanijos rinkimų finansavimo aukų sąrašą“, – 15min.lt informavo VMI atstovas Darius Buta.

Pasak partijos „Tvarka ir teisingumas“ rinkimų kampanijos iždininkės Danutės Markeliūnienės, ji puikiai prisimenanti tą ūkininko auką.

„Ten kandidatas pats finansavo savo rinkimų kampaniją. Visos aukos pagal įstatymą yra pervedamos į specialią rinkiminę sąskaitą banke. Buvo pervesta, jei gerai pamenu, iš jo ūkio sąskaitos, o tai – neleistina. Vėliau tą sumą mūsų kandidatas paaukojo iš savo asmeninės sąskaitos“, – paaiškino „tvarkiečių“ rinkimų finansininkė.

Buvo pervesta iš mano sūnaus ūkininko ūkio sąskaitos. Jis norėjo mane paremti rinkimuose. Tačiau paaiškėjo, kad suklydome, negalėjo jis manęs paremti, tik aš pats save.

Iš savo ūkio sąskaitos? Bet juk Albinas Žymančius vyresnysis – ne ūkininkas. Situaciją pakomentavo pats politikas.

„Buvo pervesta iš mano sūnaus ūkininko ūkio sąskaitos. Jis norėjo mane paremti rinkimuose. Tačiau paaiškėjo, kad suklydome, negalėjo jis manęs paremti, tik aš pats save. Todėl tie pinigai buvo grąžinti į sūnaus ūkio sąskaitą, o aš pasirėmiau analogiška suma pats save, t.y. partiją. Tiksliai neatsimenu, kokia suma parėmiau – mokėjom už plakatus, spausdinimo išlaidos, reklama leidiniuose, tam ir buvo išleisti tie pinigai. Kažkur apie 20 tūkstančių, jeigu litais“, – sakė politikas A.Žymančius.

A.Žymančiaus atstovaujamos partijos rinkimų kampanijos iždininkė patikslino, kad kandidatas iš viso partijos rinkimų kampaniją parėmė tris kartus – 1080, 2000 ir 2475 eurų aukomis.

„A.Žymančius partijai yra paaukojęs iki dabar 6060 eurų. Jis gali ir dar aukoti, gi dar antras turas rinkimų bus. Jis dar neviršijo leistinos 13 554 eurų ribos kandidatui“, – sakė D.Markeliūnienė.

Politikas savo deklaracijoje nurodo turintis 24 435 Lt (7077 Eur) vertės turto bei 283 979 Lt (82 246 Eur) piniginių lėšų.

Atstovauja kompanijai „Intergas“

A.Žymančius išgarsėjo prieš dešimtmetį, dirbdamas Valstybės sienos apsaugos tarnybos Lazdijų rinktinės vadu, kai Lietuvos Valstybės saugumo departamentas paskelbė garsiąją pažymą dėl grėsmių nacionaliniams šalies saugumui. Po jos kilo tuo metu šalies prezidento pareigas ėjusio partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininko Rolando Pakso skandalas. R.Paksas po apkaltos buvo pašalintas iš prezidento posto.

Buvo nustatyta, kad tuomečio Lazdijų pasienio rinktinės vado A.Žymančiaus nurodymu, R.Pakso ir kitų aukštų „tvarkiečių“ prašymu, pasieniečiai be eilės per valstybės praleisdavo mašinas, kuriomis į Lenkiją vykdavo su R.Pakso aplinka sieta odontologė Renata Smailytė bei Rusijos mafijos atstovų draugės. Kartais į Lenkijos turgus apsipirkti R.Smailytę ir jos drauges veždavo net paties A.Žymančiaus tarnybiniai vairuotojai.

Politiku patapęs A.Žymančius iki šiol žeria priekaištus šį jo biografijos faktą aprašiusiems žurnalistams.

„Prirašote visko, o po to skambinate informacijos. Gi ten seniai teismai įrodė, kad nieko tokio nebuvo“, – įsitikinęs A.Žymančius.

A.Žymančiaus interesų deklaracijoje nurodoma, kad jis dirba direktoriaus patarėju dviejose įmonėse – UAB „Mediashop“ ir UAB „Intergas“.

Po tuometinio skandalo pareigų Lazdijų rinktinėje netekęs A.Žymančius buvo perkeltas į Varėnos rinktinę, vėliau dirbo tarnyboje Vilniuje.

Šiuo metu politikas prisistato verslo atstovu. Oficialioje jo interesų deklaracijoje nurodoma, kad jis dirba direktoriaus patarėju dviejose įmonėse – UAB „Mediashop“ ir UAB „Intergas“.

Vilniuje registruota UAB „Mediashop“ pristatoma kaip viena didžiausių buitinės elektrotechnikos ir kompiuterinės įrangos prekybos įmonių Lietuvoje, vykdanti mažmeninę ir elektroninę prekybą. 

Taip pat Vilniuje registruota generalinio direktoriaus Viktoro Poliakovo vadovaujama UAB „Intergas“ yra gamtinių dujų skirstymo ir pardavimo bendrovė, iš Baltarusijos tiekianti dujas Druskininkų kurortui. Bendrovė taip pat turi dujotakį ir Mažeikiuose.

UAB „Intergas“ yra gavusi apdovanbojimą už geriausius ilgalaikius infrastruktūros plėtros planus Telšių apskrityje. Telšiai – partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininko europarlamentaro Rolando Pakso ir jo vaikystės bendramokslio Albino Žymančiaus gimtasis miestas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius