Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 11

Už ką balsavo rinkėjai: ėjo ir „na ura“, iš valdžios tikisi „proto ir padorumo“

Sukakus 20 valandai, Lietuvoje baigėsi balsavimo Seimo rinkimuose laikas. Visą dieną 15min žurnalistai kalbino įvairiuose miestuose balsavusius rinkėjus. Jie atskleidė, už ką balsavo ir ko tikisi iš valdžios artimiausius ketverius metus.
Seimo rinkimai 2020, balsų skaičiavimas
Lietuvoje vyksta Seimo rinkimai / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Pateikiame žmonių mintis iš penkių Lietuvos miestų ir miestelių – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Alytaus rajono ir Maišiagalos.

Tikisi „proto ir padorumo“

Vilniuje, Antakalnio apylinkėje, balsavusi jauna pora palaikė konservatorius, šiuo metu dirbančius opozicijoje.

Andrius ir Simona teigė, kad labiausiai norėtų, jog pasikeistų valdantieji. Kokius lūkesčius jie kelia būsimajam Seimui ir Vyriausybei?

VIDEO: Seimo rinkimuose balsavę vilniečiai iš naujos valdžios tikisi geresnio gyvenimo ir padorumo

„Kad mažiau žadėtų, o daugiau imtų ir darytų“, – teigė mergina.

„Dar norime teisingo požiūrio į valstybės valdymą, šiek tiek adekvatesnio mąstymo ir talkesnio požiūrio į šalį“, – tvirtino Andrius.

Už „valstiečius“ balsavęs senjoras Michailas teigė, kad dabartinė valdančiųjų politika jam patiko.

„Jie dabar jau dirba, tai tegul dirba iki galo, – tvirtino vyras. – Kitų variantų kol kas aš nematau“.

Liberalų sąjūdį palaikiusi Oksana sakė, kad nori pokyčių: „Nei socdemai, nes kitos partijos nieko gero bent šiuo metu neparodė“.

Kita moteris, pasisakiusi už socialdemokratus, teigė, kad jai patiko ir „valstiečiai“, bet jie nebuvo tikri kairieji.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Lietuvoje prasidėjo LR Seimo rinkimai
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Lietuvoje prasidėjo LR Seimo rinkimai

„Socialdemokratai turi būti, kurie yra už demokratiją, už socialinį teisingumą“, – tvirtino Elena.

Paklausta, ko tikisi iš naujosios valdžios, rinkėja atsakė: „Proto ir padorumo“.

Kaunas už pokyčius

Daugelis sekmadienį 15min kalbintų kauniečių pasisakė už pokyčius, tačiau ne vienas pašnekovas teigė palaikantis ir šios valdžios — Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos — sprendimus.

Vis dėlto, prie balsadėžių nuo pat ryto traukiantys piliečiai nusiteikę gana pesimistiškai ir didelių, teigiamų pokyčių nė nesitiki. Panašu, kad kauniečiai apskritai nusivylę politika ir kandidatų pažadais netiki.

Jeigu Kaunas atspindėtų visos šalies rinkėjų nuotaikas, įnirtingiausiai dėl vietų Seime turėtų kovoti valstiečiai ir konservatoriai. Šias dvi politines jėgas įvardijo daugelis apklaustųjų.

„Valdantieji dabartiniai, Karbauskio konkrečiai asmenyje, tam tikra prasme — nelaimė Lietuvai“, — rėžė vienas iš pašnekovų.

Jis atviravo, kad palaiko patyrusius politikus, o tokių, anot jo, yra dviejose mėgstamose partijose — Liberalų sąjūdyje bei Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijoje. Šįsyk, atskleidė, už pastarąją ir balsavo.

„Viena partija vis vien nelaimės. Aš už tai, kad naujesni veidai, bet ir patyrusių būtų, kurie per daug nesusitepę“, — paaiškino savo pasirinkimą.

„Aš pastoviai balsuoju už tuos pačius. Neblogai dirbo, tai tikiuosi, kad bus geriau“, — teigė už LVŽS balsavusi moteris.

VIDEO: Kauniečiai rinkimuose balsavo už pokyčius, senos valdžios nenori

„Kad jie atsakytų už savo pridirbtas klaidas. Šito tai tikiuosi tikrai, nes dabar nieks neatsako. Prižada daug, o ką pridirba — niekas neatsako. Kad būtų priimta atsakomybė už padarytas klaidas“, — griežtai pasisakė Nacionalinį susivienijimą palaikiusi rinkėja.

Jos žodžiais tariant, teko rinktis naujovę, nes tie, kurie valdžioje jau buvo, taip nieko gero ir nenuveikė.

„O ko galima tikėtis, — klausė vienas sutiktas rinkėjas ir pats atsakė, –adekvačios valdžios.“

Kita kaunietė atskleidė, kad politinę jėgą rinkosi vertindama būsimus premjerus ir palaikė, jos manymu, geriausią kandidatę — TS-LKD sąrašą vedančią Ingridą Šimonytę.

Klaipėda rinkosi patikrintus kandidatus

Liberalai, „valstiečiai“ ir konservatoriai – tokias partijas dažniausiai vardijo klaipėdiečiai, Seimo rinkimuose atidavę savo balsus. Dalis neslėpė, kad juos tenkina dabartiniai valdantieji, kiti tęsė uostamiesčio tradiciją ir balsą atidavė Liberalų sąjūdžiui.

„Šioji valdžia nuvylė dar neprasidėjusi“, – teigė klaipėdietis Martynas, neslėpęs, kad šiemet balsavo už pokyčius ir rinkosi dešinės krypties politinę partiją. Sudėtingiau jam ir sutuoktinei Almai buvo išsirinkti kandidatą vienmandatės apygardos sąraše. Čia jų pasirinkimas nesutapo su renkamos partijos kandidatu, todėl labiau balsavo „prieš nei už“.

Su žmona balsuoti atėjęs Atas Kazimieras teigė, kad rinkosi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą. Už ją jis balsavo ir ankstesniuose rinkimuose.

VIDEO: Klaipėdiečiai Seimo rinkimuose: vieni rinkosi naujas partijas, kitiems gerai ir dabartinė valdžia

Jam antrino ir balsuoti atėjęs Jonas, savo balsą taip pat atidavęs „valstiečiams“.

Zolda šiuose rinkimuose balsavo už Liberalų sąjūdį. Anot jos, apsispręsti buvo labai sudėtinga. Ilgai galvojusi ji nusprendė atiduoti savo balsą Viktorijos Čmilytės–Nielsen vedamai partijai ir neslėpė simpatijų šiai politikei.

Už Liberalų sąjūdį balsavo ir dar viena kalbinta klaipėdietė. Tačiau ji labiau vadovavosi sūnaus rekomendacija balsuoti už „12“ numerio partiją.

Savo sprendimų atskleisti nesutikę, tačiau mielai pasirinkimo motyvus pakomentavę klaipėdiečiai tikino norintys pokyčių. Esą ketverius metus vyravęs „bardakas“, todėl norisi pasikeitimų. Kuri partija galėtų atnešti trokštamus pokyčius – nekomentavo.

„Na ura“

Alytaus rajone balsavęs vyras rinkosi „valstiečius“.

„Už valstiečius, todėl kad šiemet labai patiko, kaip susitvarkė su šita pandemija, pensiją po biškį kelia. (...) Tai balsuot, balsuot, būtinai reikia eiti balsuoti, nes jei neisim balsuoti, tai vėl tie patys bus“, – teigė jis.

„Man valdžia tai legali mafija. Balsavau už savą žmogų“, – sakė kitas solidaus amžiaus vyriškis.

Kaip išsirinko valstiečių kandidatę Dainavos rinkimų apygardoje Ritą Keturakienę negalėjo paaiškinti dar viena pašnekovė.

„Ketur, ketura... Keturakienė ar kokia ten, net nežinau. Realiai tai šitą rinkausi, kaip pasakyti, „na ura“, nežinodama realiai, kodėl“, – juokiasi moteris.

Maišiagalos rinkimų apylinkėje sutikti vyras ir žmona teigė balsavę su už dabartinę valdžią. Kodėl?

„Nedaro jokių skubotų sprendimų, viskas racionaliai, protingai. Alkoholio draudimai, mažiau geria gi, ane?“ – bandė gauti ir žurnalisto pritarimą pora.

Kartu vyras prasitarė nenorintis palaikyti „valstiečių“ bendražygių valdančiojoje koalicijoje – Lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos.

„Mes tai tikimės, kad Vilniaus rajono valdžia pasikeis. Ta valdžia, kuri yra, nieko nedaro. Tikimės, kad pavyks pakeisti šitą partijos atstovą (Ritą Tamašunienę – 15min)“, – sako jis.

Nemenčinės rinkimų apygardos rinkėjams savotišką įtaką padarę praėjusiais metais 15min atskleista informacija apie išasfaltuotos premjero Sauliaus Skvernelio gyvenamos gatvės dalį.

„Taip, man darė. (...) Nu kad aš nebalsuoju už juos. Tai atsispidinti balsavimuose. Daugiau nieko negaliu padaryti, esu paprastas rinkėjas“, – sako Dūkštų rinkiminėje apylinkėje balsavęs vyras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius