Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 11

Už maisto skurstantiems pirkimus bus atsakinga Europos socialinio fondo agentūra

Europos Sąjungos (ES) lėšomis finansuojamus maisto produktų pirkimus skurstantiesiems bus atsakinga ES paramą Lietuvoje administruojanti Europos socialinio fondo agentūra (ESFA).
Eurai
Eurai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Vyriausybė posėdyje trečiadienį pritarė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos siūlymui projekto vykdytoja paskirti ESFA, kuri pakeis pastaruoju metu daug kritikos sulaukusią ir naikinti numatomą Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūrą.

„Tikslas yra pakeisti instituciją, atsakingą už Europos pagalbos labiausiai skurstantiems asmenims fondo lėšomis finansuojamų projektų įgyvendinimą – tai yra paramos gavėją“, – Vyriausybės posėdyje sakė ministrė Algimanta Pabedinskienė.

Nurodoma, kad naujoms ESFA funkcijoms iš valstybės biudžeto papildomai reikėtų iki 75 tūkst. eurų kasmet.

ESFA, kuri jau yra atsakinga už fondo lėšų tinkamą panaudojimą, dviejuose iš trijų Rinkos reguliavimo agentūros skelbtuose maisto produktų konkursuose yra nustačiusi pažeidimus, dėl kurių agentūrai nurodyta grąžinti 545 tūkst. eurų ES paramos. Galimi pažeidimai nustatyti ir trečiajame konkurse, dėl kurių dar vyksta tyrimas ir yra kreiptasi į Viešųjų pirkimų tarnybą.

Agentūros jau įgyvendintų dviejų projektų bendra vertė yra 11,6 mln. eurų, o šiemet pradėto trečio projekto, kurio įgyvendinimo pabaiga yra 2016-ųjų pabaiga, vertė siekia 16,4 mln. eurų.

Kilus vadinamajam „auksinių miltų“ skandalui, šių metų sausio pabaigoje iš pareigų pasitraukė Rinkos reguliavimo agentūros vadovė Aldona Miliuvienė, vasarį atsistatydino ir žemės ūkio viceministras Vilius Martusevičius. Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė balandžio viduryje yra pareiškusi, kad Rinkos reguliavimo agentūros neliks nuo 2017 metų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos teigimu, dėl vykusių ir vykstančių Rinkos reguliavimo agentūros įtariamų pažeidimų tyrimų, nuo 2015 metų lapkričio ministerija negali deklaruoti deklaruoti patirtų projektų išlaidų Europos Komisijai.

Pagalbos maistu labiausiai skurstantiems asmenimis programai Lietuvoje 2014-2020 metais yra skirta 90,8 mln. eurų, iš kurių 77,2 mln. eurų sudaro ES lėšos.

Maisto produktų krepšelį sudaro kvietiniai miltai, cukrus, aliejus, makaronai, ryžiai, grikiai, kruopos, mėsos konservai, sausi pusryčiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius