Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 11 14

Už mįslingos organizacijos „Lietuvos liberalai“ – buvusio pareigūno šešėlis

Vasarą pasklidusi žinia apie buriamą judėjimą „Lietuvos liberalai“ sukėlė daug klausimų, nes jo įkūrėjai nedaugiažodžiavo nei apie save, nei apie organizacijos tikslus. Aiškėja, kad vienas liberalus sutelkti žadėjusio judėjimo iniciatorių gali būti buvęs pareigūnas – šiuo metu advokato praktika besiverčiantis Lietuvos kriminalinės policijos biuro Nusikaltimų elektroninėje erdvėje tyrimų skyriui (NEETS) vadovavęs Markas Marcinkevičius.
Liberalai
Liberalai / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Liepos mėnesį žiniasklaidai buvo išplatintas interviu su visuomeninio judėjimo „Lietuvos liberalai“ iniciatore pasivadinusia Paula Marcinkevičiūte. Šiame interviu ji kritikavo į korupcijos skandalą papuolusį Liberalų sąjūdį, aiškino, kad žmonės jau pavargo nuo skandalų.

Kadangi P.Marcinkevičiūtė su politika visiškai nesusijusi, politikai ėmė svarstyti, kieno šis projektas.

P.Marcinkevičiūtės asmeninio archyvo nuotr. /Paula Marcinkevičiūtė
P.Marcinkevičiūtės asmeninio archyvo nuotr. /Paula Marcinkevičiūtė

15min ėmus domėtis, kas slypi už naujai kuriamo judėjimo, jo kūrėjai atsitvėrė tyla.

Vasarą 15min gavo skaitytojo Vytenio susirašinėjimą su organizacijos atstovais. Marku prisistatęs vienas organizacijos steigėjų Vyteniui dėstė, kad planuose pirmiausia yra įsteigti asociaciją, vėliau parašyti programą, iškelti kandidatą į Vilniaus merus, o paskui rengtis Seimo rinkimams.

15min pavyko sužinoti, kad Marku prisistatęs asmuo savo vardo greičiausiai nemelavo – Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) dar pavasarį suteikė teisę Markui Marcinkevičiui vartoti Lietuvos vardą antro lygio domeno varde lietuvosliberalai.lt.

„Registravau daug domenų“

Prieš porą mėnesių Registrų centro sistemoje buvo nurodoma, kad „Lietuvos liberalų“ vardas buvo tikrinamas – tai yra pirmoji juridinio vieneto įkūrimo stadija. Tačiau vėliau apie šį pavadinimą neliko nei užuominos. Iš to galima spręsti, kad planų registruoti organizaciją neliko.

15min to bandė pasiteirauti M.Marcinkevičiaus, tačiau jis leistis į kalbas nenorėjo.

„Aš turiu savo vardu labai daug domenų registravęs ir dalyvauju daugelyje judėjimų, daugelyje partijų ir kitose partijose. Jeigu jūs jau renkate informaciją, tai jūs iki galo susirinkite ir matysite bendrą vaizdą, o ne fragmentiškai“, – paklaustas apie „Lietuvos liberalų“ planus, sakė jis.

Aš turiu savo vardu labai daug domenų registravęs ir dalyvauju daugelyje judėjimų, daugelyje partijų ir kitose partijose.

Jis pabrėžė dalyvaujantis kituose judėjimuose.

„Ne, – M.Marcinkevičius atsakė į klausimą, ar nieko bendro neturi su „Lietuvos liberalų“ judėjimu. – Kol kas neturiu.“

Anot pašnekovo, jis yra registravęs 10-20 domenų. Paklaustas, kad galbūt jis teikia tokią paslaugą – savo vardu registruoja domenus, pašnekovas atsakė neigiamai.

Peikia Liberalų sąjūdį, mėgsta Arvydą Juozaitį

Svetainė lietuvosliberalai.lt veikia, tačiau joje informacijos nedaug – elektroninio pašto adresas, kvietimas jungtis prie judėjimo, kurį paspaudus nukeliaujama į jau minėtą P.Marcinkevičiūtės interviu, ir nuoroda į „Lietuvos liberalų“ puslapį „Facebook“.

Jame – šiek tiek daugiau judėjimo, puslapio administratoriai dalijasi straipsniais apie Liberalų sąjūdžio problemas, negaili kritikos bėdų prispaustai partijai.

Jame skelbiamos ir kelios nuotraukos, tačiau ne organizacijos įkūrėjų, o Biržų rajono mero Valdemaro Valkiūno ir kandidato į prezidentus Arvydo Juozaičio.

Spalio pabaigoje puslapyje atsirado raginimas atvykti į mitingą prie LRT.

„Kaip ir Sąjūdžio metais sugriaukime patylomis sukurtą propagandos sistemą. Kartu pareikalaukime sugrąžinti LRT valdymą žmonėms, o sąžiningą ir valstybei lojalią žurnalistiką – į LRT eterį. Lėkšta ideologinė propaganda ir antivalstybinių idėjų sklaida LRT eteryje turi liautis“, – rašė „Lietuvos liberalai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius