Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 03 30

Už sunaikintus balkonus Vilniaus centre – 26 tūkst. eurų sąskaita

Vilniaus A.Vienuolio g. 6 namo gyventojai apstulbę: jų namą administruojanti bendrovė „Naujamiesčio būstas“ išmontavo 9 balkonus, o tik tada paaiškėjo, kad konstrukcijos yra silpnos ir naujų balkonų nebus. Atsisakę siūlytų prancūziško tipo balkonų gyventojai gavo sąskaitą – 26 tūkst. eurų (90 tūkst. Lt). Bendrovė ginasi tik bandžiusi sutvarkyti avarinius balkonus.
Vienuolio g. 6 balkonai
Vienuolio g. 6 balkonai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Namą administruojanti įmonė „Naujamiesčio būstas“ nusprendė renovuoti namui priklausančius balkonus, buvo parengtas projektas, atrinkti darbų vykdytojai (pasirinkta dukterinė įmonė). Pagal pirminį projektą buvo numatyta 8 balkonus remontuoti kapitaliai, 7-iems atlikti paprastą remontą. Darbų metu nuo namo buvo pašalinta (nupjauti, numontuoti) 9 balkonai“, – 15min.lt savo namo istoriją pasakojo čia gyvenantis Vytautas Verbickas.

Senus nugriovė, naujų nebus

Anot gyventojo, statybininkams, matyt, atrodė lengviau paprasčiau senus pakeisti naujais, buvo parengtos balkonų liejimo formos, tad dalis gyventojų leido nugriauti jų butams priklausančius.

„Vėliau buvo apsižiūrėta, kad tai padaryti sudėtinga. Buvo pasamdytas ekspertas, kuris konstatavo, kad balkonai nepatikimi. Savo akte jis nurodo, kad 9 balkonai jau nuardyti. Taigi „Naujamiesčio būstas“ savavališkai sunaikino mūsų kaip namo bendrasavininkių privačią nuosavybę. Gyventojams nesutikus vietoj nugriautų įrengti prancūziško tipo balkonų statybos darbai buvo nutraukti“, – sakė gyventojas.

Už balkonų nugriovimą namui buvo pateikta daugiau nei 26 tūkst. eurų (90 tūkst. Lt) sąskaita. „Vilniaus teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyrius teisės aktų pažeidimų nenustatė. Netikiu, kad gyvename šalyje, kurioje galima sunaikinti privatų turtą ir pareikalauti už tai susimokėti“, – stebėjosi V.Verbickas.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Vienuolio g. 6 balkonai
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Vienuolio g. 6 balkonai

Paragino savivaldybė

Netikiu, kad gyvename šalyje, kurioje galima sunaikinti privatų turtą ir pareikalauti už tai susimokėti, – stebėjosi V.Verbickas.

Tačiau „Naujamiesčio būsto“ vadovas Raimondas Lisauskas apie situaciją kalba kiek kitaip. 15min.lt pateiktame atsakyme teigiama, kad Vilniaus miesto savivaldybė prieš keletą metų paragino tvarkyti minėto namo balkonus, kadangi jų būklė buvo faktiškai avarinė ir kėlė pavojų ne tik daugiabučio gyventojams, bet ir praeiviams.

„Lietuvoje yra buvę atvejų, kai laiku nepradėjus remontuoti balkonų, šie nukrito ir užmušė žmones. Todėl „Naujamiesčio būstas“, kaip namo administratorius, ėmėsi visų būtinų priemonių, kad panašios tragedijos nepasikartotų“, – teigė R.Lisauskas.

Direktoriaus teigimu, 2013 metų pradžioje šio namo gyventojai suvokė problemos aplinkybes ir galimus padarinius, todėl dauguma jų pritarė, kad darbai būtų pradėti.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Vienuolio g. 6 balkonai
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Vienuolio g. 6 balkonai

Siūlė prancūziškus balkonus

„Netrukus buvo atrinktas rangovas, pasiūlęs darbus atlikti už 70 592 Lt (20,44 tūkst. eurų), tačiau dėl mums nežinomų priežasčių jis dingo ir darbų neatliko. Tik po metų buvo išrinktas naujas, mažiausią kainą pasiūlęs rangovas ir darbai pajudėjo.

Atlikus techninę ekspertizę paaiškėjo, kad visus balkonus būtina nuardyti, o vietoj jų įrengti prancūziško stiliaus balkonus, nes remiantis ekspertų išvadomis, tokių pačių balkonų, kokie buvo, montuoti nebuvo galima dėl itin didelės kainos. Ji siektų maždaug 25 tūkst. Lt (7,24 tūkst. eurų) vienam balkonui. Taip pat papildomai reikalingas naujas projektas“, – aiškino R.Lisauskas.

Atlikus techninę ekspertizę paaiškėjo, kad visus balkonus būtina nuardyti, o vietoj jų įrengti prancūziško stiliaus balkonus, – aiškino R.Lisauskas.

Esą tai dėl to gyventojams vėl buvo pasiūlyta montuoti daug pigesnius prancūziško stiliaus balkonus. Vieno prancūziško tipo balkono įrengimo kaina – apie 15 tūkst. Lt (4,34 tūkst. eurų). Tačiau pritarimas nebuvo gautas.

„Atkreipiame dėmesį, kad mokesčiai skirstomi griežtai laikantis Civilinio kodekso bei Statinių techninio reglamento nuostatų, kurie teigia, kad balkonas yra namo architektūrinė dalis ir ji priklauso bendrai namo konstrukcijai. Todėl privalo mokėti visi namo gyventojai. Nebent būtų gautas gyventojų 100 proc. pritarimas, kad moka tik tie, kas turi balkoną“, – situaciją komentavo R.Lisauskas.

Vilniuje yra pasitaikę nelaimingų atsitikimų, kai kartu su balkonu nukrito žmonės ir žuvo. Vienas naujausių – Panerių gatvėje 2013-ųjų birželį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius