Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 07 27

Užblokuota „Locked N' Loaded“ paskyra feisbuke – įtariama, dėl paramos ukrainiečių kariams

Socialinis tinklas „Facebook“ trečiadienį užblokavo Ukrainos kariams paramą renkančio ir karo apžvalgas skelbiančio pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N' Loaded“ paskyrą, pranešė centro atstovas Paulius Stonis. Liepos 26 d. popietę ji tapo neprieinama „Facebook“ vartotojams, nurodant, kad puslapis ir jame skelbiama informacija „neatitinka „Facebook“ bendruomenės standartų“.
Užblokuota „Locked n' Loaded“ „Facebook“ paskyra
Užblokuota „Locked n' Loaded“ „Facebook“ paskyra / Ekrano nuotr.

Kaip teigiama centro pranešime, „Locked N' Loaded“ atstovai kreipėsi į valstybės institucijas, jog socialinį tinklą valdančią bendrovę „Meta“ paragintų imtis veiksmų ir atidžiau vertinti prorusiškų jėgų vykdomas informacines atakas prieš Ukrainą remiančius judėjimus socialiniame tinkle.

Užblokuota „Locked N' Loaded“ paskyra
Užblokuota „Locked N' Loaded“ paskyra

Anot „Locked N' Loaded“ atstovų, visai neseniai tam tikrose „Facebook“ grupėse buvo pastebimi prorusiškų veikėjų raginimai masiškai raportuoti pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro paskyrą kaip neatitinkančią socialinio tinklo bendruomenės taisyklių.

Raginimai blokuoti „Locked N' Loaded“ paskyrą
Raginimai blokuoti „Locked N' Loaded“ paskyrą

„Locked N' Loaded“ ekspertai pastebi, kad toks prorusiškų trolių išpuolis yra nuosekli informacinių atakų tąsa po to, kai buvo nulaužta Rusijos karinę agresiją prieš Ukrainą apžvelgiančio atsargos karininko Aurimo Navio „Facebook“ paskyra. Anksčiau Lietuvos ekspertai ir organizacijos taip pat susidūrė su panašiomis atakomis.

„Pilietinio atsparumo Iniciatyvos“ analitikas Lukas Andriukaitis teigia, kad bendrovei „Meta“ priklausančių platformų turinio moderavimo kokybė dažnai kelia abejonių, kurios gerokai sustiprėjo Rusijos karo Ukrainoje laikotarpiu.

„Meta“ socialinių tinklų platformose veikia tiek dirbtinio intelekto valdomi turinio priežiūros algoritmai, tiek ir asmenys, moderuojantys skelbiamą turinį. Tačiau lietuvių kalba dirbtinio intelekto algoritmai veikia prastai, o asmenų, moderuojančių turinį, kiekis yra mažas. Jų atliekamo darbo kokybė neretai būna prieštaringa, nes stokojama įsigilinimo į kontekstą.

Tokios aplinkybės lemia patogią terpę priešiškų jėgų koordinuotiems veiksmams, kuriais siekiama pakenkti ar net diskredituoti iniciatyvas, skirtas remti Ukrainą. Tai, kas nutiko su „Locked N' Loaded“ paskyra, turbūt, yra geriausias to pavyzdys“, – teigia L. Andriukaitis.

„Locked N' Loaded“ atstovų teigimu, Rusijos agresijos prieš Ukrainą kontekste nėra priimtina, jog socialinio tinklo „Facebook“ administratoriai neatsižvelgia į masiškai prorusiškų jėgų vykdomas informacines atakas, kurios sutrikdo ukrainiečiams pagalbą teikiančių pilietinių judėjimų veiklą. „Locked N' Loaded“ komanda kreipėsi į Lietuvos institucijas.

Kaip teigiama, Vyriausybės kanceliarija operatyviai sureagavo į esamą situaciją ir oficialiai paragino socialinį tinklą valdančios bendrovės „Meta“ vadovybę pakeisti turinio administravimo taisykles bei algoritmus, siekiant užkardyti galimas prorusiškų jėgų vykdomas informacines atakas prieš paramą Ukrainai organizuojančias iniciatyvas.

Per pastarąjį pusmetį „Locked N' Loaded“ inicijavo kelias visuomenės dėmesio ir palaikymo sulaukusias pilietinės paramos akcijas, kurių metu buvo kviečiama aukoti lėšas nekarinei įrangai ukrainiečių kariams bei už Ukrainos laisvę kovojantiems lietuviams.

Taip pat, daug visuomenės susidomėjimo susilaukė kasdien centro „Facebook“ paskyroje platinamos apžvalgos apie Rusijos vykdomą karinę agresiją prieš Ukrainą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius