Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 23

Užguita pasijutusi Vilniaus teisėja šaukiasi Seimo: ar jos kritikas vertas paaukštinimo?

Apie negeroves teismų sistemoje garsiai kalbanti ir asmeninių profesinių nuoskaudų neslepianti sostinės teisėja Inga Štuopienė toliau kovoja už būvį vieninteliu, kaip jai pačiai atrodo, jos rankose likusiu ginklu – viešumu. Teisininkė kreipėsi į visus Seimo narius tikėdamasi savo argumentais priversti suklusti politikus, kurie spręs dėl galimybės teisėjui Vytautui Zeliankai kopti karjeros laiptais.
Į aukštesnės instancijos teismą siūlomas V.Zelianką ir karjeros siekti, kaip pati jaučiasi, nebegalinti I.Štuopienė.
Į aukštesnės instancijos teismą siūlomas V.Zelianka ir karjeros siekti, kaip pati jaučiasi, nebegalinti I.Štuopienė. / 15min archyvo nuotraukų montažas

Sužinojusi, kad vienas iš jos kritikuojamų teisėjų pasirengęs karjeros šuoliui, teisėja I.Štuopienė ryžosi priversti Seimą suabejoti, ar išties šis teisininkas to nusipelnė.

Būtent parlamentarams šio antradienio popietę numatoma pateikti nutarimo projektą „Dėl pritarimo skirti Vytautą Zelianką Lietuvos apeliacinio teismo teisėju.“

Dekretą siūlydamas paaukštinti V.Zelianką yra pasirašęs prezidentas Gitanas Nausėda, tačiau šiam karjeros šuoliui turi pritarti ir Seimo nariai.

Teikiu šią informaciją apie teisėją Vytautą Zelianką, kadangi manau, jog ji svarbi vertinant kandidato nepriekaištingą elgesį.

„Kiekvienas Seimo narys turės apsispręsti dėl pritarimo teikiamų kandidatų skyrimui Lietuvos apeliacinio teismo teisėjais. Gerbdama šią Seimo narių teisę ir jų laisvą mandatą, teikiu šią informaciją apie teisėją Vytautą Zelianką, kadangi manau, jog ji svarbi vertinant kandidato nepriekaištingą elgesį,“ – parlamentarams rašo I.Štuopienė. V.Zelianka yra vienas iš trijų teismo vadovų (buvęs), kuriam I.Štuopienė dar visai neseniai reikalavo kelti drausmės bylą.

Visiems Seimo nariams I.Štuopienė perdavė ne tik poros puslapių atsiliepimą apie V.Zelianką, bet ir išsamią 38 lapų medžiagą – tai jos kreipimasis į Teisėjų garbės teismą (TGT).

15min pasakojo, kad tokio siūlymo (kreiptis į TGT) I.Štuopienė buvo sulaukusi kaip savotiškos kompensacijos po to, kai jos raginimą kelti drausmės bylas trims teismų pirmininkams atmetė Teisėjų etikos ir drausmės komisija (TEDK). Beje, prieš TEDK posėdį ši Komisija panoro išklausyti ir paties V.Zeliankos poziciją, teisėjas tuomet nepraleido progos pateikti atsiliepimo apie I.Štuopienę.

V.Zelianka savąjį atsiliepimą apie I.Štuopienę buvo pateikęs Teisėjų etikos ir drausmės komisijai.

„Susipažinęs su man atsiųsta medžiaga ir teisėjos kreipimusi, turiu pareikšti apgailestavimą, kad garbinga komisija privalės visa tai nagrinėti“, – rašte teisėjų etikos sargams buvo išdėstęs V.Zelianka.

Jis įsitikinęs, kad drausmės bylų siekusi teisėja, dabar kelianti abejones dėl jo paaukštinimo, pati pelnytai nepakilo karjeros laiptais.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Inga Štuopienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Inga Štuopienė

„Informacija apie teisėją Štuopienę buvo pateikta remiantis pakankamu skaičiumi įvairių informacijos šaltinių (savo bendravimo su teisėja patirtimi, teismo, kuriame teisėja dirba, pirmininkės nuomone, kitų teisėjų nuomonėmis) apie jos asmenines savybes. Tokia išvada nepretenduoja į absoliučią tiesą, tačiau objektyviai atspindi esamas nuomonių tendencijas ir gali būti diskutuojama, ginčijama, o Atrankos komisijos – priimama arba atmetama, nes jos galutinai nesaisto“, – argumentavo V.Zelianka.

Pati I.Štuopienė ne sykį yra įvardijusi save kaip mobingo auką. Kaip jaučiasi ir kokias bendras negeroves mato visoje Lietuvos teismų sistemoje, I.Štuopienė neseniai yra asmeniškai išdėsčiusi viešai 15min paskelbtoje nuomonėje.

Šįkart, kai kreipėsi į Seimo narius, I.Štuopienė savo kritišką žvilgsnį sukoncentravo būtent į V.Zeliankos charakteristiką.

Teisėja parlamentarams rašo, kad ji kaltina V.Zelianką jos garbės pažeidimu: esą savo nepagrįstais, neetiškais, nekorektiškais teiginiais apie ją teisėjas „padarė man ne tik asmeninę psichologinę žalą, jie pakenkė mano profesiniam vertinimui, reputacijai, mano kaip teisėjos garbei.“ Teisininkė parlamentarams guodžiasi praradusi pasitikėjimą savimi, negalinti daryti karjeros, esanti priversta kreiptis į visas instancijas gindamasi nuo to, kuo iš tiesų nėra prasikaltusi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius