Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 01

Užkliuvo vairavimo mokyklos reklama: ekspertė nuramino, kad viskas joje gerai

Vienam 15min skaitytojui užkliuvo Vilniuje įsikūrusios V.Ikonikovo vairavimo mokyklos reklama socialiniame tinkle „Facebook“. Jo teigimu, tokia reklama tarsi perša mintį, kad moterys tėra pavežamos vyrų, o pačios negeba vairuoti.
Reklama
Reklama / V.Ikonikovo vairavimo mokyklos nuotr.

V.Ikonikovo vairavimo mokyklos direktorius Anatolijus Levašovas 15min sakė, kad nieko bloga šioje reklamoje nemato: „O jeigu būtų du vyrai, jau būtų viskas gerai?“.

Jo teigimu, reklamas vairavimo mokyklai kūrė įmonė, su kuria šiuo metu jau nėra bendradarbiaujama.

„Bet jeigu sulaukiame žurnalistų dėmesio, tai galbūt verta būtų atnaujinti bendradarbiavimą“, – juokėsi A.Levašovas.

Tyrimo nepradės

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos Komunikacijos skyriaus atstovė ryšiams su visuomene Izabelė Švaraitė 15min teigė, kad dėl šios reklamos nei skundų, nei kreipimųsi kol kas negavo, tačiau tarnyba visuomet ragina gyventojus kreiptis į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą įtarus, kad teikiant paslaugas ar jas reklamuojant yra pažeidžiamos lygios galimybės. „Jei nesulauks gyventojų skundo, lygių galimybių kontrolierė spręs, ar pradėti tyrimą savo iniciatyva“, – žadėjo ji.

Ar reklama gali būti laikoma diskriminacine, iš pradžių I.Švaraitė vienareikšmiškai negalėjo pasakyti. Anot jos, norint konstatuoti diskriminacijos faktą, reikia atlikti išsamų tyrimą, įvertinantį visas aplinkybes bei įstatymines nuostatas.

„Reklamos tekstu gali būti formuojami stereotipai apie tai, kad vairuoti automobilį gali tik vyrai, o moterys yra tos, kurias vyrai tik pavėžėja. Tačiau teisiškai tai nebūtinai yra įstatymo pažeidimas“, – aiškino I.Švaraitė.

Kiek vėliau ji patikslino informaciją, teigdama, kad tyrimo tarnyba neplanuoja pradėti, nes tam nėra įstatyminio pagrindo.

„Jei reklama yra neetiška ar ne visiems priimtina, tai nebūtinai gali būti Lygių galimybių įstatymo bei Moterų ir vyrų lygių galimybių įstatymo pažeidimas“, – komentavo ji.

Pagal Lygių galimybių įstatymą, paslaugų teikėjas, reklamuodamas savo paslaugas, privalo užtikrinti, kad šioje informacijoje nebūtų išreiškiamas pažeminimas, paniekinimas arba teisių apribojimas ar privilegijų teikimas dėl lyties. Kartu draudžiama formuoti visuomenės nuostatas, kad viena lytis yra pranašesnė ar menkesnė už kitą.

Portale 15min, bendradarbiaujant su Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba, startavo nauja iniciatyva, skatinanti pastebėti ir nenumoti ranka į diskriminacijos atvejus, „Diskriminacijos radaras“. Pasijutote diskriminuojami dėl lyties, rasės, tautybės, pilietybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, amžiaus, lytinės orientacijos, negalios, etninės priklausomybės ar religijos? Kreipkitės – mes jums padėsime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius