-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 18 /15:50

Užsienio reikalų ministerija siūlo F.Kirkorovo neįleisti į Lietuvą

Pirmadienį, sausio 18 dieną, užsienio reikalų ministerija Migracijos departamentui prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos perdavė teikimą, kuriuo prašoma Rusijos ir Bulgarijos pilietį Filipą Kirkorovą įtraukti į užsieniečių, kuriems draudžiama atvykti į Lietuvos Respubliką, nacionalinį sąrašą, rašoma pranešime žiniasklaidai. Pasipiktinimą subsidijos skyrimu išreiškė Lietuvos meno kūrėjų asociacija, Lietuvos ukrainiečių bendruomenės ir kiti kultūros atstovai. Nevyriausybinė scenos menų asociacija, tuo tarpu, išreiškė pasitikėjimą Lietuvos kultūros tarybos veikla.

Ministro G.Landsbergio pasirašytame teikime rašoma, kad žinomas atlikėjas savo daugkartiniais apsilankymais neteisėtai aneksuotame Krymo pusiasalyje sąmoningai neigė Ukrainos teritorinį integralumą ir suverenitetą bei tokiu būdu netiesiogiai pateisino agresyvius Rusijos Federacijos veiksmus.

„Sistemiškai vertinsime visus veikėjus, kurios Rusija siekia išnaudoti, skleisdama savo užsienio politiką bei siekdama daryti poveikį Lietuvos žmonėms. Taip pat neturi būti pamiršti ir griežtai įvertinti ir Baltarusijos piliečiai, prisidėję prie susidorojimo su taikiais protestuotojais“, – sakė ministras G.Landsbergis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

Vėliau pirmadienį žurnalistams jis teigė, jog galutinį sprendimą priimti siūloma vidaus reikalų ministrei Agnei Bilotaitei. Jis pabrėžė, kad F.Kirkorovo dalyvavimas koncertuose Kryme „iš esmės kenkia Lietuvos nacionaliniam saugumui“.

„Rusijos okupaciją pateisinantis švelniosios galios atstovas, mūsų siūlymu, Lietuvoje lankytis neturėtų. Tokį siūlymą pateikėme Vidaus reikalų ministerijai, galutinis sprendimas yra jų rankose“, – spaudos konferencijoje sakė jis.

G.Landsbergis pabrėžė, kad dabartinė Vyriausybė turėtų „sistemiškai vertinti apskritai atvykstančiuosius į Lietuvą iš tokių valstybių kaip Rusiją“. Anot jo, vertinama galimybė įtraukti į juodąjį sąrašą ir kitus Rusijos atlikėjus, taip pat už represijas Baltarusijoje atsakingus režimo atstovus.

„(Reikėtų – BNS) apskritai pažiūrėti, kokie žmonės atvažiuoja pas mus, kokią žinią atveža Lietuvos gyventojams ir ar atitinka Lietuvos interesus jų atlikimas. Yra vertinami ir kiti atlikėjai, viešumoje nuskambėję – ne tik jų muzika, bet ir jų pavardės“, – tvirtino ministras.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Filipas Kirkorovas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Filipas Kirkorovas

Svarstymai plėsti vadinamąjį juodąjį sąrašą viešojoje erdvėje kilo paaiškėjus, kad subsidijos už neįvykusius ar perkeltus kultūros renginius buvo skirtos Rusijos atlikėjų Filipo Kirkorovo ir Michailo Šufutinskio koncertus planavusioms bendrovėms.

Lietuvos meno kūrėjų asociacija: kultūrai skirti pinigai turi būti skirstomi atsakingai

Lietuvos meno kūrėjų asociacija (LMKA) pirmadienį išplatino kreipimąsi, skirtą Prezidentui, Seimo Pirmininkei, Ministrei pirmininkei ir Seimo kultūros komitetui.

Pranešime LMKA, jungianti 12 savarankiškų kūrybinių organizacijų ir atstovaujanti per 4400 kūrėjų, išsako savo nuomonę dėl Lietuvos kultūros tarybos (LKT) sprendimo skirti daugiau nei 30 tūkst. eurų subsidiją Rusijos atlikėjų Filipo Kirkorovo ir Michailo Šufutinskio pasirodymų Lietuvoje organizatoriams.

LMKA pranešime piktinasi, kad „Rusijos popso atstovų propaguotojams mokesčių mokėtojų pinigai skiriami be jokių konkursų vien už tai, kad nebuvo suorganizuoti ar atidėti koncertai“. Taip pat asociacija kritikuoja LKT sprendimus, teigia, kad rusijos atlikėjų koncertų organizatoriams paskirtos subsidijos neatitinka Kultūros ministro įsakymo bei naujosios Vyriausybės koalicijos sutartyje deklaruojamų vertybių.

Lietuvos ukrainiečių bendruomenės ir kultūros atstovai: skaudu dėl to, kad diktatorių linksmintojai gali gastroliuoti mūsų šalyje

Pirmadienį pranešimą išplatino ir Lietuvos ukrainiečių bendruomenės ir kultūros bei visuomeniniai veikėjai palaikantys Ukrainos kelią į demokratiją. Jie laiške kreipiasi į Lietuvos valstybės institucijas dėl nepritarimo Lietuvoje nuolat vykstantiems viešiesiems renginiams, kuriuose dalyvauja veikėjai, legitimuojantys Krymo ir dalies Donbaso regiono okupaciją.

„Norima atkreipti dėmesį, kad nepaisant didelio Lietuvos visuomenės palaikymo Ukrainos integracijai su Europos Sąjunga, vis dar susidaręs status quo, kai palaikantys Krymo okupaciją ir akivaizdžiai pažeidžiantys Ukrainos įstatymus ir tarptautinius principus veikėjai užsidirbinėja honorarus Lietuvoje. Tokiu būdu išplaunamas ir menkinamas Sausio 13-osios ir kitų Nepriklausomybės aukų tiek Lietuvoje tiek ir Ukrainoje atminimas“, – rašoma kreipimesi.

„Lietuvos ukrainiečiams yra skaudu dėl to, kad diktatorių linksmintojai gali nevaržomai gastroliuoti mūsų šalyje ir, prisidengdami kultūros ir meno vardu, pildyti savo sąskaitas. Tiesiog norime aiškumo, ar tai atitinka demokratijos taisyklėms”, – teigė kreipimosi iniciatorius, režisierius Aleksas Matvejevas.

„Tuo metu kai visa Lietuva sutelktiniu būdu renka paramą Ukrainai, komercinių renginių organizatoriai lengva ranka prašo stambių lėšų iš mokesčių mokėtojų kišenės. Būtų gerai, kad institucijos išnagrinėtų ir paviešintų kokiais principais remiantis kompensuojamos išlaidos už abejotinos reputacijos veikėjų koncertus”, – sako Haroldas Daublys, kreipimosi rengėjas, paramos Ukrainai organizatorius.

Kreipimasi pasirašė Lietuvos ukrainiečių organizacijos ir žymūs Lietuvos kultūros ir visuomenės veikėjai.

Nevyriausybinė scenos menų asociacija: LKT atsižvelgė į visus teisinius reikalavimus

Nevyriausybinė scenos menų asociacija (NSMA) pirmadienį taip pat išplatino kreipimąsi. Asociacija ragina kultūros bendruomenę nesivadovauti paviršutiniškomis nuomonėmis ir išreiškė pasitikėjimą LR kultūros viceministre, buvusia LKT vadove, Daina Urbanavičiene ir Lietuvos kultūros tarybos veikla.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Daina Urbanavičienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Daina Urbanavičienė

„Visam pasauliui išskirtiniais COVID-19 pandemijos metais Lietuvos kultūros taryba ėmėsi beprecedenčio lyderystės vaidmens kultūros sektoriuje. LKT komanda sugebėjo viena pirmųjų prisitaikyti prie iškilusių iššūkių ir, dirbdama stipriai padidintu krūviu, ne tik užtikrinti vykdomų programų koordinavimą, bet ir imtis papildomų jai priskirtų funkcijų, kas leido finansiškai palaikyti daugybę Lietuvos kūrėjų ir kūrybinių organizacijų“, – rašoma kreipimesi.

„Gyvename demokratinėje, teisinėje valstybėje, tad reikėtų dar kartą pabrėžti, kad minėta situacija susidarė dėl to, kad LKT atsižvelgė į visus teisinius reikalavimus, nors ir prasilenkiančius su vertybine pozicija. Tikimės, kad tai taps precedentu pačiai Vyriausybei ir Seimui pagaliau tinkamai įvertinti nuolat eskaluojamą, tačiau dešimtmečiais niekaip nesprendžiamą Lietuvoje nepageidaujamų atlikėjų ar renginių klausimą.

Kita vertus, šis atvejis darkart atskleidė, kad visi Kultūros tarybos projektai turėtų būti vertinami ekspertų, t. y. LR Kultūros ministerija ar Vyriausybė neturėtų jai deleguoti grynai ekonominio, socialinio ar politinio pobūdžio programų, kurios, savo ruožtu, turėtų būti vykdomos per kitas institucijas“, – rašoma NSMA kreipimesi.

Nevyriausybinė scenos menų asociacija savo kreipimesi skatina kultūros bendruomenę racionaliai vertinti faktus ir suprasti kultūros bendruomenės įvairumą.

„Buvusi LKT vadovė, dabartinė viceministrė Daina Urbanavičienė su visa LKT komanda per aštuonerius darbo metus sugebėjo sukurti skaidrią ir nepriklausomą kultūros finansavimo sistemą, panašią į geriausius pažangiųjų valstybių kultūros finansavimo modelius. Todėl raginame kultūros bendruomenę racionaliai vertinti faktus ir visas aplinkybes, nesivadovauti paviršutiniškomis nuomonėmis. Suprasdami, kokia įvairi yra kultūros bendruomenė, šiandien visus kviečiame susitelkti ir taikiai tobulinti kultūros ekosistemą, kurios sklandus veikimas bus ypač svarbus visam sektoriui toliau dirbant pandeminėje situacijoje ir toliau tvarkantis su jos padariniais“, – rašoma kreipimesi.

„Nevyriausybinių scenos meno organizacijų asociacijos narių vardu reiškiame pasitikėjimą LR kultūros viceministre Daina Urbanavičiene ir Lietuvos kultūros tarybos veikla“, – rašoma pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius