Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 06

Užsienio reikalų ministro kėdę siūbuoja valdantieji

Vietoj taikos ir ramaus darbo – garsiai žvangantys ginklai. Atrodo, kad konservatoriams vis labiau nepatinka jų pačių į užsienio reikalų ministro postą deleguotas Vygaudas Ušackas.
Vygaudas Ušackas – užsienio reikalų ministras
Vygaudas Ušackas – užsienio reikalų ministras / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Jis – pernelyg prorusiškas, gal net probaltarusiškas ir apskitai keičia Lietuvos užsienio politiką. Be to, ministerijoje kadrus stumdo nepasitaręs su partija. Taip V.Ušackui grūmojančių konservatorių gretose – ir pats partijos patriarchas Vytautas Landsbergis, rašo „Lietuvos rytas“.

Ministru nepatenkinti dešinieji ketina duoti pylos ir stipriai pažaboti. Neatmetama, kad gali ir paklibinti jo kėdę.

Formuojant naująją Vyriausybę nuožmiausios ir ilgiausios užkulisinės grumtynės vyko būtent dėl užsienio reikalų ministro kėdės. Diplomato V.Ušacko kandidatūrai itin priešinosi dalis konservatorių vadovybės – tikinta, kad vadovauti ministerijai turi rinkimus laimėjusios partijos narys.

Ar itin aktyvią viešųjų ryšių politiką ministerijoje išplėtojęs V.Ušackas iš tiesų sieks prezidento posto?Tarp partijos kandidatų buvo minimi V.Landsbergis, dabartinis Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Audronius Ažubalis. V.Ušacko kandidatūrai kurį laiką priešinosi ir Prezidentūra.

Vienas priekaištų V.Ušackui buvo tai, kad jis ministro kėdę ir pačią ministeriją pavers tramplinu į šių metų prezidento rinkimus. Vis dėlto V.Ušackui pavyko užimti ministro postą, nes jį rėmė naujasis premjeras konservatorių lyderis Andrius Kubilius.

Ar itin aktyvią viešųjų ryšių politiką ministerijoje išplėtojęs V.Ušackas iš tiesų sieks prezidento posto? Politikos užkulisiuose dėl to dar tik spėliojama. Tačiau šaltiniai Vyriausybėje teigia, kad Prezidentūroje vėl liepsnoja nepasitenkinimas šalies vadovo neva neklausančiu ministru.

Užvakar Valdas Adamkus net viešai sukritikavo V.Ušacką dėl kadrų politikos – kodėl šis delsia Lietuvos ambasadoriumi Ispanijoje paskirti dabartinį prezidento patarėją Valterį Baliukonį.

Be to, karo kirvį iškasė ir konservatoriai. Partijos struktūrų posėdžiuose kritika ministrui liejasi laisvai. V.Ušacku ypač buvo piktinamasi prieš kelias dienas vykusiame partijos politikos komiteto posėdyje. Šiam komitetui vadovauja V.Landsbergis, o jo nariai yra nemažai partijos Seimo frakcijos atstovų.

Pavyzdžiui, Seimo vicepirmininkas Česlovas Stankevičius piktinosi, kad V.Ušackas keičia visą užsienio politikos darbotvarkę, o ankstesnę politiką vykdę ministerijos pareigūnai jaučiasi blogai, praneša „Lietuvos rytas“.

Pasak Č.Stankevičiaus, iš šono paimtas užsienio reikalų ministras ir taip pat iš šono paimtas prezidentas, kurio postas gali atitekti eurokomisarei Daliai Grybauskaitei, sudarys partijai pavojingą tandemą. Tada partija nebegalėtų daryti beveik jokios įtakos užsienio politikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius