-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 14

Užteks recepto: Sveikatos apsaugos ministerija siekia įteisinti vaistinį nėštumo nutraukimą

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) parengė įsakymo projektą, kuriuo Lietuvoje būtų įteisintas vaistinis nėštumo nutraukimas. Tokiu būdu galėtų būti nutraukiamas ne ilgesnis kaip 9 savaičių nėštumas, dėl to pacientė turėtų pasikonsultuoti su gydytoju akušeriu ginekologu.
Paauglių nėštumas
Nėštumas / 123RF.com nuotr.

Šiuo metu pagal įsakymą „Dėl nėštumo nutraukimo operacijos atlikimo tvarkos“ nėštumas gali būti nutraukiamas tik operacija stacionaro ginekologijos skyriuje.

Nėštumas iki 12 savaičių gali būti nutraukiamas moters pageidavimu.

Didesnį nei 12 savaičių nėštumą leidžiama nutraukti, kai jis gresia moters gyvybei ir sveikatai.

SAM šią tvarką siūlo keisti ir leisti nėštumą nutraukti chirurginiu arba vaistiniu būdu.

Nėštumas iki 9 nėštumo savaičių (8 savaičių ir 6 dienų) pacientės pageidavimu galėtų būti nutraukiamas vaistiniu būdu, o nėštumas iki 12 savaičių pacientės pageidavimu galėtų būti nutraukiamas chirurginiu būdu.

Nėštumas dėl medicininių indikacijų chirurginiu būdu galėtų būti nutraukiamas iki 22 nėštumo savaičių (21 savaitės ir 6 dienų).

Gydytojas išrašytų receptinį preparatą

Vaistinio nėštumo nutraukimo atveju gydytojas akušeris ginekologas pacientei išrašytų vaistinio preparato receptą, suteiktų informaciją, kaip preparatą vartoti, kokios gali pasireikšti nepageidaujamos reakcijos, ką daryti joms pasireiškus.

Atlikus vaistinio nėštumo nutraukimo procedūrą, pacientė turėtų apsilankyti pas gydytoją akušerį ginekologą ir įsitikinti, kad nėštumas nutrauktas.

Numatoma, kad gydytojas akušeris ginekologas, į kurį dėl nėštumo nutraukimo kreipiasi pacientė, jai suprantama kalba suteiktų informaciją apie: galimybes gauti psichologo, socialinio darbuotojo konsultaciją, nėštumo nutraukimo būdus, procedūros esmę, procedūros trukmę, grįžimo į įprastą veiklą galimybes, priežiūrą po procedūros.

Taip pat – nuskausminimą, galimas komplikacijas ir kitas aplinkybes, kurios galėtų turėti įtakos jos apsisprendimui atlikti nėštumo nutraukimą, kontracepciją.

123RF.com nuotr./Ultragarso nuotrauka
123RF.com nuotr./Ultragarso nuotrauka

Projektas derinamas

Įsakymo „Dėl nėštumo nutraukimo operacijos atlikimo tvarkos“ projektą SAM registravo trečiadienį, jį parengė praėjusiais metais sveikatos apsaugos ministro suburta darbo grupė.

Šiuo metu dokumentas derinamas su suinteresuotomis institucijomis. Kad įsakymas įsigaliotų, jį turės pasirašyti ministras.

Planuojamas įsigaliojimo laikas – 2022 metų lapkričio 1 diena.

Vyriausybė savo programoje ar programos nuostatų įgyvendinimo plane jokių darbų, susijusių su vaistinio nėštumo nutraukimo įteisinimu, nenumatė.

Įteisinti medikamentinį nėštumo nutraukimą SAM anksčiau paragino parlamentarė iš valdančiosios Laisvės partijos Morgana Danielė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius