Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2023 03 05 /2023 03 06

Užtikrintą pergalę švenčiantis V.Matijošaitis: keistis nežadu – ir parėksiu, ir padaužysiu stalą

Kiek po vidurnakčio Visvaldas Matijošaitis su komanda švenčia dar vieną užtikrintą pergalę. Keistis jis nežada, kaip pats tikina, kartais ir pasibars, ir padaužys kumščiu į stalą. „Vieningas Kaunas“ jam, savo kapitonui, įteikė laivo šturvalą, – kad toliau juos ir Kauno miestą vestų tinkamu kursu. Savo pergalingoje kalboje V.Matijošaitis užsiminė ir apie Ukrainą.
Andrius Palionis, Visvaldas Matijošaitis ir Mantas Jurgutis
Visvaldas Matijošaitis išrinktas Kauno miesto meru / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Papildyta 00.49 val. Likus 15 minučių iki pirmos valandos nakties, V.Matijošaitis jau švenčia štabe pergalę. Keliamos šampano taurės.

„Su pergale, kolektyve“, – sušuko V.Matijošaitis, o komanda jam įteikė laivo vairą su užrašu „Už vieningą miesto kursą“.

Tuo metu jo sūnus Šarūnas Matijošaitis viską fiksavo net užsilipęs ant palangės.

Šarūnas Matijošaitis
Šarūnas Matijošaitis

„Prieš ateidami čia pradėjome švęsti. Mes tikėjomės tokio kauniečių palaikymo. Ačiū visiems miestiečiams, ačiū ir tiems, kurie prisiregistravo mieste ir padėjo didesnę konkurenciją sudaryti. Ši komanda dirbs Kaunui, Kaunui ir dar kartą Kaunui, o Kaunas visada kaunasi“, – dėkojo V.Matijošaitis.

Švęsdamas pergalę V.Matijošaitis jau buvo atviresnis – tikėjosi laimėti dar pirmajame ture.

„Miestas – amžinos statybos. Jose turi derėti visų jame gyvenančių žmonių buitis“, – tai, kad Kauno infrastruktūrą pakeitė beprotiškai stipriai, kalbėjo jis.

Didžiausias mero dėmesys naujosios kadencijos metu bus skirtas tiltų statybai. Jų suprojektuoti 4.

„Juozapaitis vienuose debatuose rėkė, kad šito tilto aš niekada nestatysiu. Tai, sakau, tau ir nereiks statyt“, – nusijuokė V.Matijošaitis.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Visvaldas Matijošaitis išrinktas Kauno miesto meru
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Visvaldas Matijošaitis išrinktas Kauno miesto meru

Keistis nežada

Paklaustas, ar žada, įgijęs patirties, trečiosios kadencijos proga keistis, V.Matijošaitis patikino, kad greit jam sukaks 66-eri, tad keistis tikrai nežada.

„Ir parėksiu, ir padaužysiu stalą, ir pasibarsiu, ir pasiginčysiu, bet jaunimo, kuris mane supa, nuomonę visada girdžiu. Galiu už 10 minučių atsiprašyti, bet mes dirbame kaip viena komanda, kaip vienas kumštis. Linkiu Ukrainoje būti visiems viename kumštyje, ne kažkur kitur, tai tas kumštis yra stipresnis, gali nukauti bet ką“, – švęsdamas pergalę kalbėjo V.Matijošaitis.

VIDEO: Visvaldas Matijošaitis lieka Kauno meru: įteiktas laivo šturvalas su žodžiais: „Laive kapitonas yra pirmas žmogus po Dievo“

Trečia kadencija, tai gal meras jau jaučiasi tikru politiku, nes iki šiol save vadino labiau miesto ūkvedžiu ir verslininku?

„Nežinau, patys susigalvokite. Aš jaučiuosi kauniečiu“, – patikino V.Matijošaitis.

Paklaustas, ar varžovai jau pasveikino su pergale, jis atsakė, kad ne – skambino tik Šiaulių miesto meras, tačiau nespėjo atsiliepti. Jam tikrai perskambins. Paskambinti žada ir Druskininkų merui.

Pats V.Matijošaitis jau spėjo pasveikinti Kauno rajono merą Valerijų Makūną su pergale.

Vilijos Žukaitytės nuotr./Valerijus Makūnas ir Visvaldas Matijošaitis
Vilijos Žukaitytės nuotr./Valerijus Makūnas ir Visvaldas Matijošaitis

„Turim su juo rimtų projektų. Daug kas bando iš mūsų daryti besimušančius priešus, bet normaliai labai gerai bendraujam“, – patikino V.Matijošaitis.

Pripažino pralaimėjimą

Papildyta 00.24 val. Komentuodamas tai, kad tiek Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis, tiek Tėvynės sąjunga–Lietuvos krikščionių demokratai (TS-LKD) jau pripažino pralaimėjimą Kaune, V.Matijošaitis LRT teigė rinkimų rezultatų nesekantis, tačiau antro turo nenorėtų.

„Į V.Juozapaitį aš žiūriu kaip į pasityčiojimą iš visos rinkiminės sistemos, veikiančios Lietuvoje – galėtų ne tik iš Vilniaus, bet ir iš Portugalijos atvažiuoti, prisiregistruoti pas kaimynę, kurios nelabai pažįsta, ir tapti Kauno meru. Man tas juokinga“, – konservatoriams įgėlė dabartinis Kauno vadovas.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Rinkimų rezultatų laukimas „Vieningo Kauno“ štabe
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Rinkimų rezultatų laukimas „Vieningo Kauno“ štabe

Paruošęs šampano

Nuo artimiausių konkurentų ganėtinai smarkiai atsiplėšęs V.Matijošaitis kiek po vidurnakčio tvirtino pergalės dar nešvenčiantis, o kai laimės, „išgers šampano, kurio turi pasidėjęs“.

„Bet aš jaučiu, kad mes laimėjome. Nes „Vieningas Kaunas“ per visus aštuonerius metus, kiek mes buvome versle, oi, tai yra mieste, tai pirmus ketverius metus mes nelabai supratome, kaip dar čia valdomas miestas, bet išsivalėme nuo visų konservatorių imtinai, susimažinome žmonių struktūras, atsirinkome dirbančius žmones ir sekančiais, paskutiniais keturiais, metais pradėjome dirbti“, – dvi kadencijas apibendrino V.Matijošaitis.

Nenori dirbti su kvailiais

Dar kartą šį vakarą paklaustas, ar svarstė, su kuo „Vieningas Kaunas“ galėtų burti bendrą koaliciją, V.Matijošaitis tvirtino, kad yra apsisprendęs tik su kuo nenorėtų dirbti.

„Mano asmenine nuomone, bet nenorėčiau dirbti ir bendrauti ir, kad „Vieningam Kaunui“ reikėtų tartis su kvailiais. O tokių tikrai yra. Ir praeitoje kadencijoje tai būdavo, kad taip tylėdami žiūrime į juos ir (galvojame – aut. past.) nereikia, jei nesugebi, tai tu būk namuose ar kažkur, žuvį gali darinėti „Vičiūnų“ fabrike“, – juokėsi V.Matijošaitis.

Neįleido vieno žurnalisto

Dabartinis Kauno meras V.Matijošaitis rezultatų laukia legendiniame Kauno viešbutyje „Metropolis“. Šis pastatas priklauso Matijošaičių šeimai.

„Laisvės investicijų“ pateikta archyvinė nuotr./„Metropolis“ tarpukariu
„Laisvės investicijų“ pateikta archyvinė nuotr./„Metropolis“ tarpukariu

Čia vaišinamasi vynu, kitais alkoholiniais gėrimais, vieno kąsnio sumuštinukais. Uždaro vakaro dalyvius aptarnauja padavėjai. Vaišes apmokėjo visi „Vieningo Kauno“ nariai bendrai.

Vyrauja rimtis.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Rinkimų rezultatų laukimas „Vieningo Kauno“ štabe
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Rinkimų rezultatų laukimas „Vieningo Kauno“ štabe

Į ekranuose pasirodančias tiesiogines transliacijas, kuriose kalbinamas V.Matijošaitis, vakaro dalyviai reaguoja emocingai – kai kurie lyderio sakiniai sukelia juoką. Pasibaigus interviu, nuaidi gausūs plojimai.

Perrinkimo siekiantį Kauno merą palaiko ir „Žalgirio“ direktorius Paulius Motiejūnas.

Apie 22 valandą štabe susirinko visi vietos žurnalistai, tačiau į vidų nebuvo įleistas „Delfi“ portalo atstovas, ne kartą viešų transliacijų metu uždavęs V.Matijošaičiui nepatogius klausimus apie tai, kam priklauso Krymas, ar kada „Vičiūnai“ pasitrauks iš veiklos Rusijoje. Žurnalistui buvo pasakyta, kad vakaras yra privatus, vyksta jis privačioje erdvėje ir organizatoriai jo matyti nepageidauja.

Sukritikavo nuolat besikeičiančią rinkimų sistemą

Nors žadėjo štabe pasirodyti po 22 valandos, V.Matijošaitis į jį atvyko anksčiau. Kaip teigė taip pat į Kauno miesto tarybą kandidatuojanti jo širdies draugė Loreta Stonkienė, pora tik ką sugrįžo iš Palangos, kurioje apžiūrėjo ir naujai pastatytą Antanui Smetonai skirtą paminklą.

Palangos savivaldybės nuotr./Palangoje atidengtas paminklas prezidentui Antanui Smetonai
Palangos savivaldybės nuotr./Palangoje atidengtas paminklas prezidentui Antanui Smetonai

„Kaip norės kauniečiai, taip pasirinks. Ar mane, ar konkurentus. Svarbu, kad tie, kas bus išrinkti, dirbtų miestui ir dar kartą miestui“, – paklaustas, kokios vyrauja nuotaikos, 15min teigė V.Matijošaitis.

Jis sukritikavo nuolat besikeičiančią rinkimų sistemą.

„Nuo 2011 metų einu į ketvirtus rinkimus ir šiandien jau trečia rinkimų sistema kaip renkami į tarybas, į merus. Nesubrendusių žmonių šaiką daro iš visų ir iš rinkimų. Gaunasi cirkai“, – tikino V.Matijošaitis.

Man, kiek bus, tiek gerai.

Praėjusiuose rinkimuose jis triumfavo jau pirmajame ture, surinkęs beveik 80 proc. rinkėjų balsų. Ar šįkart užteks vieno turo?

„Tikrai ne aš sprendžiu. Man, kiek bus, tiek gerai. Man svarbu, kad miestiečiai būtų patenkinti, kad miestas puoštųsi, klestėtų, gražėtų, kad į miestą ateitų daugiau investuotojų ir turistų“, – patikino dabartinis Kauno meras.

Žodžio žmogus

Paklaustas, ar metus iš Rusijos neišvedamas šeimos verslas galėjo pakenkti rinkimų rezultatams, V.Matijošaitis patikino, kad visi miestiečiai žino, jog tiek jis, tiek jo sūnus Šarūnas Matijošaitis (vadovauja „Vičiūnų grupei“), tiek visi „Vičiūnų“ darbuotojai yra žodžio žmonės.

„Jeigu prieš daug metų ordinus gaudavau už tai, kad dirbu po visą pasaulį, tai šiandien kažkokie juokdariai šaiposi iš to, ką kauniečiai sukūrė, padarė. Mažai Lietuvoje kompanijų, tokį mastelį pasiekusių kaip „Vičiūnai“. Ne mes kalti, kad prasidėjo karas. Mes išeidinėjame. Nežinau, kam visi tie tarnauja, kurie netiki, kad mes išeisime. Mano gyvenimas nebuvo miesto rinkimai, meras. Niekad nesiekiau tapti meru, visada norėjau, kad mano gimtas miestas būtų vienas gražiausių, maloniausių, sutvarkytų“, – svarstė V.Matijošaitis.

Ar ketvirti rinkimai yra emociškai sunkiausi? Atsakydamas į šį klausimą, Kauno meras patikino, kad ko nepadarai iš pirmo karto, niekada daugiau nepadarysi. Viską, tiek gerą, tiek blogą darbą, anot V.Matijošaičio, reikia padaryti iš pirmo karto. O kai tai padarai, visi kiti kartai – nesvarbūs.

„Žiūri į tai – mero postą, darbą taryboje, savivaldybėje, kaip į darbą. Nemanau, kad čia mažiau nei versle dirbu. Tik čia procedūrų daugiau ir trukdžių“, – patikino V.Matijošaitis.

Abejoja pats dėl savęs

Paklaustas, ką, jei vis dėlto antrasis turas įvyktų, be savęs, mato kaip geriausią kandidatą tapti Kauno meru, V.Matijošaitis atviravo, kad pats dėl savęs abejoja, ar sugebėtų viską padaryti.

„Bet aš turiu labai gerą komandą – ir savivaldybėje, ir šalia, ir aplink save. O iš tų kandidatų... Juozapaičio negirdėjau, kaip jis dainuoja ir nenoriu“, – šyptelėjo „Vieningo Kauno“ lyderis.

Ne mes kalti, kad prasidėjo karas.

Jei rinkimai „Vieningam Kaunui“ nebūtų tokie sėkmingi kaip 2019-aisiais ir taryboje nepavyktų pasiekti absoliučios daugumos, V.Matijošaitis tikino dar nesvarstęs, su kuria kita politine jėga norėtų sudaryti koaliciją.

„Neaptarinėjome to. Kai bus, tada ir pasižiūrėsime. Moteris rinksimės pagal grožį ir protą, nes moterys daugiau nusprendžia visada. Priklausys nuo žmonių, kurie ten susirinks“, – šmaikštavo V.Matijošaitis.

Paklaustas, ar yra tokių oponentų Kaune, su kuriais tikrai nenorėtų kartu dirbti, jis patikino, kad ne.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius