-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 02 /14:28

V.Adamkus apie baltarusių įtarimus: tai yra nesąmonė

Kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus trečiadienį nesąmone pavadino Baltarusijos teisėsaugos įtarimus dėl jo vaidmens dalyvavus baltarusių genocide.
Prezidentas Valdas Adamkus
Prezidentas Valdas Adamkus / Karolinos Savickytės nuotr.

Taip V. Adamkus reagavo į Baltarusijos generalinės prokuratūros pateiktą prašymą Lietuvos prokurorams jį apklausti kaip liudininką tiriant bylą dėl „Baltarusijos gyventojų genocido“ per Antrąjį pasaulinį karą.

„Tai yra nesąmonė“, – BNS sakė prezidentas.

Baltarusijos Generalinės prokuratūros valdybos vyriausiasis prokuroras Eduardas Skuratas trečiadienį pareiškė turintis informacijos, kad V.Adamkus buvo Antano Impuliavičiaus, kurio vadovaujamas nacių SS pavaldus pagalbinės policijos batalionas per karą vykdė baudžiamąsias operacijas Baltarusijos teritorijoje, patikėtinis.

„Aš net nežinau, kad tokios organizacijos iš viso egzistavo, neturiu nuovokos, ką jos darė ir kas tie žmonės. Pirmą kartą girdžiu“, – kalbėjo V.Adamkus.

Jis Baltarusijos teisėsaugos veiksmus pavadino „kvailu bandymu nukreipti dėmesį nuo baltarusių laisvės kovos“.

„Manau, kad tai absoliučiai nėra noras ką nors išsiaiškinti, o tiesiog yra formali provokacija įtraukiant daugiau žmonių į jų vidines problemas“, – sakė kadenciją baigęs prezidentas.

Anot baltarusių pareigūno, esama duomenų, kad 1944 metais V.Adamkus ėjo pareigas, atitinkančias A.Impuliavičiaus padėjėjo pareigybę.

E.Skuratas pridūrė, kad Baltarusijos tyrėjai tikrina, ar V.Adamkus yra kaip nors susijęs su baudėjų bataliono veikla.

Bet istorikas Arūnas Bubnys, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro vadovas, 15min teigė, kad Baltarusijos prokurorų teiginiai yra netikslūs.

„Su policijos batalionais Adamkus nieko bendro neturi. Jis tarnavo Tėvynės apsaugos rinktinėje, kuri veikė 1944 metais. Adamkus buvo palyginti jaunas ir jokiame batalione netarnavo.

Jei jis kaltinamas dėl batalionų, tai yra visiška nesąmonė. Tėvynės apsaugos rinktinė nedalyvavo jokios formos Holokauste nei Lietuvoje, nei už jos ribų“, – tvirtino A.Bubnys.

„Adamkaus pareigos negalėjo būti aukštos, nes jis buvo labai jaunas. Šiaip ar taip, jis niekaip nėra susijęs su žudynėmis“, – pridūrė A.Bubnys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius