-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 23 /2021 05 24

V.Adamkus apie diplomato E.Bagdono mirtį: jaučiuosi tarsi netekęs šeimos nario

Po sunkios ligos mirus ilgamečiam diplomatui Edminui Bagdonui, kartu su juo artimai bendravęs prezidentas Valdas Adamkus sako, kad jaučiasi taip, tarsi būtų netekęs šeimos nario. Buvusį savo patarėją prezidentas prisiminė kaip pareigingą, inteligentišką ir kitus žmogiškąja šiluma pritraukusį žmogų. V.Adamkaus vertinimu, E.Bagdonas buvo tarp geriausių protokolo žinovų. Kalbėdamas su 15min, prezidentas pabrėžė: Lietuva neteko asmenybės, kurios šaliai dar labai reikėjo.
Prezidentas Valdas Adamkus ir jo patarėjas Edminas Bagdonas
Prezidentas Valdas Adamkus ir jo patarėjas Edminas Bagdonas / Džojos Gundos Barysaitės nuotr.

„Aš esu sukrėstas ir jaučiuosi paveiktas, lyg būčiau netekęs šeimos nario“, – portalui 15min E.Bagdono netektį sakė V.Adamkus.

E.Bagdonas V.Adamkaus antrosios metu ėjo užsienio politikos grupės vadovo pareigas.

Pasak V.Adamkaus, E.Bagdonas komandos narių buvo itin mėgstamas žmogus, „savo žmogiškąja šiluma patraukdavo visus ir kartais net išspręsdavo arba palengvindavo sprendimus problemų, kurios atrodė neišsprendžiamos.“

Nors pareigos nebuvo lengvos, pasak prezidento, jie visuomet rasdavo bendrus sprendimus, ypač kelionių į užsienį metu, kai tekdavo dalyvauti tarptautinėse konferencijose.

„Buvo be galo tvarkingas, pareigingas, sakyčiau – tikras protokolo žinovas, žmogus, žinantis, kur, kada ir kaip elgtis, kur ir kada kalbėti, kur, kada pakreipti delegaciją“, – teigė V.Adamkus.

Karolinos Savickytės nuotr./Prezidentas Valdas Adamkus
Karolinos Savickytės nuotr./Prezidentas Valdas Adamkus

Bei papildė, kad E.Bagdonas Lietuvai buvo be galo vertingas, „aukštos inteligencijos jaunas žmogus“, dar labai daug galėjęs duoti Lietuvai.

„Norėčiau, kad Lietuvoje atsirastų, priaugtų jaunas naujas žmogus, kuris galėtų lygiai taip pat puikiai atlikti savo pareigas, ypatingai užsienio reikaluose“, – viltį išsakė prezidentas.

Netekome Lietuvai reikalingo žmogaus

Nors prabėgo nemažai metų po to, kai diplomatas nebedirbo kartu su prezidentu V.Adamkumi, prisiminimų iš bendrų kelionių išliko.

Būtent jose E.Bagdono gebėjimas bendrauti su kitų šalių atstovais, kontaktų turėjimas, pasak prezidento, reikšmingai pagelbėdavo.

„Aš gerai prisiminu jo gerą pasikalbėjimą su Lenkijos užsienio reikalų ministru Radoslawu Sikorskiu, kuris nebuvo draugiškai nusiteikęs Lietuvos atžvilgiu“, – prisiminė prezidentas.

Džojos Gundos Barysaitės nuotr. /Prezidento V.Adamkaus komanda, 2014 metais. E.Bagdonas antras iš kairės
Džojos Gundos Barysaitės nuotr. /Prezidento V.Adamkaus komanda, 2014 metais. E.Bagdonas antras iš kairės

Tuo metu tarp Lietuvos delegacijos ir Lenkijos užsienio ministro buvo kilusi įtampa.

Ir nors E.Bagdonas nebuvo delegacijos narys, turėjęs kalbėti, jis atsiprašė ir mandagiai tuo klausimu išsakė nuomonę, pažymėdamas, kad kitaip nebus išspręsta problema.

„Tuomet truputį, po truputį išlyginome tą pokalbį ir gavome rezultatą, kurio norėjome“, – su 15min prisiminimais dalijosi V.Adamkus.

Buvo be galo tvarkingas, pareigingas, sakyčiau – tikras protokolo žinovas.

Jo teigimu, ilgaamžis diplomatas itin gerai sutarė su kitų valstybių užsienio reikalų ministerijų atstovais, daugelį jų pažinodavo ir turėjo užmezgęs begalę kontaktų, o tai palengvindavo visos delegacijos darbą ir problemų sprendimą.

„Galiu išreikšti savo asmeninę užuojautą žmonai Julijai ir visiems kitiems šeimos nariams ir tuo pačiu apgailestauti, kad netekome ne tik mūsų tarnybos, bet ir Lietuvos žmogaus, kuris buvo taip reikalingas ir dar bus reikalingas ateityje.

Asmeninio archyvo nuotr./Prezidento V.Adamkaus komanda, E.Bagdonas svoti antras iš dešinės
Asmeninio archyvo nuotr./Prezidento V.Adamkaus komanda, E.Bagdonas svoti antras iš dešinės

Galiu pasakyti, ačiū, Edminai, Tu savo pareigą gyvenime atlikai tikrai garbingai ir oriai“, – šilčiausiais žodžiais apie diplomatą atsiliepė kadenciją baigęs prezidentas V.Adamkus.

Nusipelnęs diplomatas

Eidamas 58-uosius metus, po sunkios ligos ambasadorius mirė šeštadienį Vilniuje.

E.Bagdonas buvo vienas iš ryškiausių Lietuvos diplomatų nepriklausomoje Lietuvoje, pastaruoju metu jis ėjo ambasadoriaus pareigas Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

Dar neturėdamas trisdešimties, E.Bagdonas tarnybą Lietuvai pradėjo Aukščiausioje Taryboje, nuo 1994 metų dirbo diplomatinėje tarnyboje, o ypač svarbų vaidmenį suvaidino vadovaudamas prezidento V.Adamkus užsienio politikos grupei.

Jis taip pat yra vadovavęs Lietuvos ambasadoms Baltarusijoje ir Izraelyje, buvo apdovanotas Sausio 13-osios atminimo medaliu, Lietuvos ir užsienio šalių valstybiniais apdovanojimais.

Bus laidojamas Antakalnio kapinėse

Edminas Bagdonas bus laidojamas antradienį Vilniaus Antakalnio kapinių Menininkų kalnelyje.

Velionio urna bus pašarvota Šv. Kazimiero bažnyčioje (Didžioji g. 34, Vilniuje).

Atsisveikinimas vyks taip pat antradienį nuo 11 val., Šv. Mišios už velionį bus aukojamos 14 val., urna išnešama 15 val., Užsienio reikalų ministerijos informaciją 15min perdavė velionio sūnus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius