Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 03 19 /23:51

Konservatoriai švenčia „nukovę supertaurę“: V.Benkunsko pažadas Vilniui – išskirtinis ir Europoje

Konservatoriai Vilniaus miesto mero rinkimuose švenčia pergalę – įveikęs Artūrą Zuoką Valdas Benkunskas taps naujuoju sostinės vadovu. Jis žadėjo, kad per ketverius kadencijos metus jis su komanda padarys, kad Vilnius būtų išskirtinis ne tik Lietuvos, bet ir Europos kontekste. Nors Vilniuje laimėta, merų rinkimuose kitur Lietuvoje konservatorių kandidatams ne itin pasisekė.

Pirmajame Vilniaus miesto mero rinkimų ture už Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovą V.Benkunską balsavo 30,79 proc. nuo atėjusių rinkėjų.

Antroje vietoje, surinkęs 21,40 proc. rinkimuose dalyvavusių vilniečių balsų, liko partijai „Laisvė ir teisingumas“ atstovaujantis Artūras Zuokas.

VIDEO: Vilnius turi naują merą: V.Benkunskas džiaugiasi pergale

Laukti rinkimų rezultatų V.Benkunskas su bendražygiais susirinko viename sostinės viešbučių.

Čia atvyko TS-LKD rinkimų štabo vadovas parlamentaras Andrius Vyšniauskas, Seimo nariai Paulius Saudargas, Žygimantas Pavilionis ir Mindaugas Skritulskas, Monika Navickienė, Matas Maldeikis, Vilius Semeška, Agnė Bilotaitė, į Vilniaus miesto savivaldybės tarybą su konservatoriais išrinktas krepšinio treneris Jonas Kazlauskas kiti politikai.

VIDEO: Merų rinkimų rezultatų laukia Valdas Benkunskas – pasižvalgykite, kokios nuotaikos štabe

Partijos lyderio Gabrieliaus Landsbergio nėra – užsienio reikalų ministras yra komandiruotėje, pirmadienį dalyvaus Europos Sąjungos Užsienio reikalų tarybos posėdyje Briuselyje.

Atvykti palaikyti V.Benkunsko, kaip kalbama, nežadėjo atvykti ir premjerė Ingrida Šimonytė, neseniai įstojusi į TS-LKD gretas.

Formuos koaliciją ir komandą

Į rinkimų štabą V.Benkunskas su sutuoktine sugrįžo apie 23.30 val. Čia partijos aktyvo buvo pasitiktas ovacijomis ir džiaugsmingais šūksniais.

Būsimasis Vilniaus meras sakė, kad nuotaikos geros, jis džiaugėsi vilniečių išreikštu pasitikėjimu, kuris pirmiausia esą įsipareigojimas ir didelė atsakomybė.

„Santūrus džiaugsmas ir jau galvojame apie būsimus darbus“, – žurnalistams kalbėjo jis.

Iki dabar V.Benkunskas teigė nekalbėjęs su konkurentu.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Valdas Benkunskas laukia rinkimų rezultatų
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Valdas Benkunskas laukia rinkimų rezultatų

Klausiamas, kodėl pavyko laimėti rinkimus, jis aiškino, kad dėl to, jog vilniečiai pasitikėjo ir patikėjo jo programa, komanda bei vizija, leido Vilniui artimiausius ketverius metus judėti į priekį.

„Nežinau tos galutinės persvaros, bet pergale širdy tikrai tikėjau ir tai leido, aišku, pajusti po rinkimų turo tas šiek tiek nelauktas palaikymas. O dabar, aišku, antrajame ture buvo intensyvi kova, panašaus atstumo ir tikėjausi, tikrai galvojau, kad bus artima kova“, – komentavo jis.

V.Benkunskas vardijo artimiausius po rinkimų laukiančius darbus: politinės komandos ir koalicijos formavimą, įsipareigojimų įgyvendinimas.

„Mes padarysime, kad per ateinančius ketverius metus Vilnius bus išskirtinis ne tik Lietuvos, bet ir Europos kontekste“, – žadėjo jis.

Būsimasis Vilniaus meras nenorėjo atskleisti, ką norėtų matyti vicemerais.

G.Landsbergio rezultatai nepribloškė

Iš antrajame merų rinkimų ture dalyvavusių 12 konservatorių kandidatų savivaldybėms vadovauti išrinkti trys – Pasvalio meru toliau bus Gintautas Gegužinskas, o Kupiškio – Dainius Bardauskas, V.Benkunskas vadovaus sostinei.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis

TS-LKD pirmininkas G.Landsbergis sakė, kad partijos pergalė Vilniuje, gaunant miestiečių pasitikėjimą tiek mero, tiek tarybos narių rinkimuose yra rinkėjų signalas, kokią kryptį turi rinktis partija.

„Nuoseklus V.Benkunsko darbas politinėje bendruomenėje ir patirtis dirbant bei atstovaujant vilniečius miesto Taryboje buvo įvertintas. Rezultatai regionuose nepribloškė, tačiau priežastis išsamiai analizuosime“, – iš Briuselio perdavė G.Landsbergis.

Atvyko pasveikinti

Pasveikinti V.Benkunsko po 23 val. į TS-LKD rinkimų štabą atvyko R.Šimašius.

„Visiškai akivaizdu, kad nedidele persvara, bet V.Benkunskas turėtų tapti Vilniaus meru vilniečių pasitikėjimo dėka“, – kalbėjo jis.

Klausiamas, kaip pasveikins kolegą, atsakė, kad paspaus jam ranką.

R.Šimašius sakė besidžiaugiantis, kad V.Benkunskui tapus meru nenusimato griovimo, grįžimo į užvakarykščią dieną.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Remigijus Šimašius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Remigijus Šimašius

Kartu jis aiškino, kad bus iššūkių darbais įrodyti pelnytą pasitikėjimą. Be to, jis pastebėjo, kad nemaža dalis rinkėjų nebalsavo.

„Kodėl dalis nebalsavo, tai turbūt dalis galbūt pavargo nuo pokyčių, daliai kaip tik radikalesnių pokyčių reikia, nes žinau, kad visaip čia tas balsavimas buvo“, – komentavo kadenciją baigiantis Vilniaus miesto meras.

Skelbia, kad Vilniuje pirmauja

Prieš 23 val. pasirodžius naujausiems rezultatams, rodantiems, kad V.Benkunskas išsiveržė į priekį, „demokratijos šventės“ finalo laukiantys konservatoriai ir jų palaikytojai tai pasitiko audringais plojimais.

Rinkimų štabe laukiama sugrįžtančio V.Benkunsko, kuris dalyvavo įvairių televizijų laidose.

„Laukiame naujo mero“, – tarpusavyje kalba kai kurie konservatoriai.

Merų rinkimų antrasis turas konservatorių atstovams, kaip rodo jau suskaičiuoti rinkėjų balsai, nėra labai geri.

Kol kas TS-LKD kandidatas Gintautas Gegužinskas pirmauja tik Pasvalio rajone.

Kaip aiškino A.Vyšniauskas, Vilnius yra šių rinkimų supertaurė, todėl yra jis konservatoriams yra labai svarbus.

Jis tvirtino, kad turimais duomenimis, suskaičiavus apie 70 proc. balsų Vilniuje 22 val. 3 tūkst. balsų pirmauja V.Benkunskas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Andrius Vyšniauskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Andrius Vyšniauskas

„Mes vedame į tai, ką gauname iš stebėtojų, tai, ką gauname iš Vyriausiosios rinkimų komisijos oficialių duomenų ir matome, kad V.Benkunskas pirmauja. Ypatingai – kai ateina didesnės apylinkės“, – TS-LKD rinkimų štabe sekmadienio vakarą teigė A.Vyšniauskas.

„Kitoje Lietuvos dalyje matome, kad rezultatai galbūt nėra tokie geri, kaip tikėjomės. Analizuosime, kodėl taip yra“, – komentavo TS-LKD rinkimų štabo vadovas.

Jis tikino neskubantis daryti išvadų, esą reikia gilesnių analizių. Artimiausiu metu, anot politiko, bus partijos rinkimų štabo, kitų partinių organų posėdžiai.

Klausiamas apie didžiausius nusivylimus, A.Vyšniauskas kalbėjo, kad gaila, jog pralaimėjo kai kurie konservatorių merai.

„Kalbu apie Alytaus rajoną, kalbu apie Šakius, Raseinius ir kai kuriuos kitus. Dėl merų gaila, bet vėlgi, matyt, tai irgi yra tam tikros priežastys, kodėl taip įvyko“, – dėstė jis.

VIDEO: TS-LKD rinkimų štabo vadovas A.Vyšniauskas: matome, kad V.Benkunskas pirmauja

Laukia didžiųjų apylinkių

Pasirodžius pirmiesiems rinkimų rezultatams iš kelių mažesnių Vilniaus rinkimų apylinkių, A.Zuokas pirmauja prieš V.Benkunską.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Valdo Benkunsko štabe laukiami rinkimų rezultatai
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Valdo Benkunsko štabe laukiami rinkimų rezultatai

TS-LKD rinkimų štabo vadovo A.Vyšniausko teigimu, pasirodė rezultatai iš apylinkių, turinčių „kažkokį ypatingą santykį“ su konkurentų kandidatu.

Jis aiškino nesijaudinantis.

„Reikia sulaukti Vilniuje didžiųjų apylinkių – ir Centro, Antakalnio, ir visų kitų – ir tada rezultatas, matyt, bus kitoks“, – kalbėjo A.Vyšniauskas.

Dalis savų įsitikinę – V.Benkunskas jau meras

V.Benkunskas sakė, kad nuotaikos yra geros, nes dirbta ilgai ir intensyviai, siekta pasiekti vilniečių širdis ir protus, gauti pasitikėjimą dirbti ketverius metus.

„Tai yra didelio etapo pabaiga visų pirma. Netrukus turėsime pirmuosius rezultatus, pamatysime pirmąsias tendencijas. Tikimės pergalingo vakaro“, – kalbėjo jis.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Valdas Benkunskas laukia rinkimų rezultatų
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Valdas Benkunskas laukia rinkimų rezultatų

Kai kurie laukti rinkimų rezultatų susirinkę konservatoriai tvirtai kalba apie tai, kad V.Benkunskas – jau be penkių minučių sostinės meras.

Jis pats aiškino, kad norėtų tiesiog sulaukti rinkėjų sprendimo.

„Nes sėkmė mėgsta tylą. Rinkėjai, vilniečiai, jau nusprendė, reikia suskaičiuoti balsus ir matysime. Ir prognozės, ir apklausos, kurios buvo, yra tiesiog prognozės, o iš esmės mes turime pamatyti viską, kai bus suskaičiuota“, – kalbėjo politikas.

Klausiamas apie rinkimų kampaniją ir kovą su A.Zuoku, V.Benkunskas tikino kažko kito nesitikėjęs, didelių staigmenų dėl konkurento pasirinktos strategijos, dėl kai kurių bandymų esą akivaizdžius faktus apversti aukštyn kojom ir jais manipuliuoti, kaip teigė, nebuvo.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Valdo Benkunsko štabe laukiami rinkimų rezultatai
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Valdo Benkunsko štabe laukiami rinkimų rezultatai

Rinkiminę kovą jis įvertino kaip aštrią ir intensyvią, kaip, matyt, ir turi būti rinkimuose dėl tokio miesto, kaip Vilnius, mero pozicijos.

Klausiamas, kad būtų abiem atvejais – tiek jo pergalės, tiek pralaimėjimo, V.Benkunskas priminė, kad rinkėjai išreiškė didelį pasitikėjimą TS-LKD Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narių rinkimuose.

Jis minėjo, kad konservatoriai kito kadencijos taryboje turės didžiausią visų laikų frakciją.

„Ir jau galiu tikrai sakyti, kad TS-LKD arba mūsų rinkėjų balsas ateinančius ketverius metus tikrai bus girdimas. Nes nepaisyti tokios didelės frakcijos bus tiesiog neįmanoma.

O jeigu rinkėjai patikės miesto valdymo vairą man, tai, be jokios abejonės, darbas bus intensyvus, jis bus tikrai sklandus ir tie pažadai arba tos programinės nuostatos, kurios buvo nuosekliai visą rinkiminės kampanijos laikotarpį deklaruotos, – kad tai bus darbai miestui be cirkų, bet tai, kas tikrai reikalinga ir kas mūsų kasdienį gyvenimą padarys daug patogesnį, jie bus pradėti daryti jau netrukus“, – komentavo V.Benkunskas.

VIDEO: V.Benkunskas laukia rinkimų rezultatų: „Sėkmė mėgsta tylą“

Mato trijų partijų koaliciją

Kovo 5 dieną išrinkta ir naujos kadencijos Vilniaus miesto savivaldybės taryba, kurioje dirba 51 narys.

Daugiausia mandatų – iš viso 19 – iškovojo TS-LKD.

„Laisvė ir teisingumas“ bei Laisvės partija gavo po devynis mandatus.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Adomas Bužinskas, Algis Ramanauskas-Greitai
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Adomas Bužinskas, Algis Ramanauskas-Greitai

Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga naujos kadencijos Vilniaus miesto savivaldybės taryboje turės 7, Lietuvos socialdemokratų partija – keturis, Nacionalinis susivienijimas – tris atstovus.

Po rinkimų V.Benkunskas sakė, kad naują valdančiąją koaliciją sostinėje gali sudaryti konservatoriai, laisviečiai ir socialdemokratai.

Kartu jis paskelbė, kad išrinktas meru į Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius siūlytų konservatorių Adomą Bužinską.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius