TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 12 04 /13:56

Socialdemokratai nepalaikys biudžeto, reikalauja atšaukti gydymo įstaigų reformą

Opozicinė Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) šeštadienį surengė nuotolinį tarybos posėdį. Jo metu partijos pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė kritikavo Vyriausybės darbus, pranešė, jog LSDP nepalaikys kitų metų biudžeto, reikalaus atšaukti sveikatos priežiūros įstaigų tinklo reformą. Politikė taip pat kritikavo valdančiųjų vykdomą užsienio politiką bei reakciją į Vokietijos kanclerės Angelos Merkel ir autoritarinio Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos pokalbius apie migracijos krizę šalia ES išorinės sienos.
LSDP pirmininkės Vilijos Blinkevičiūtės spaudos konferencija
LSDP pirmininkės Vilijos Blinkevičiūtės spaudos konferencija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kalbėdama apie kitų metų valstybės ir savivaldybių biudžetą, V.Blinkevičiūtė pažymėjo, jog mokesčių sistema nesikeis. O sistema, jos nuomone, neteisinga.

„Valdantieji paskelbę, kad neteisinga mokesčių sistema bus peržiūrėta, nes ji tikrai neteisinga ir mes visi tai žinome, nieko apie tai biudžete nėra, pasirodo viskas gerai“, – kalbėjo politikė.

Nepritars ir automobilių taršos mokesčiui

Bet, anot jos, valdžiai staiga prireikė automobilių taršos mokesčio, kam LSDP nepritars.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./LSDP pirmininkės Vilijos Blinkevičiūtės spaudos konferencija
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./LSDP pirmininkės Vilijos Blinkevičiūtės spaudos konferencija

„Joks ten ne taršos mokestis, tai paprasčiausiai turto mokestis – sumoki, važinėji ir toliau terši. <...> Mes socialdemokratai tikrai tam pritart negalim, nes šis mokestis, kaip automobilio turto mokestis, kris ant tų žmonių pečių, kurie turi gauna mažiausias pajamas“, – dėstė V.Blinkevičiūtė.

Per šeštadienį surengtą spaudos konferenciją politikė tikino, jog socialdemokratų frakcija Seime nepalaikys kitų metų biudžeto.

„Mes įvertinome biudžeto projektą ir konstatavome, kad palaikyti biudžeto negalėsime todėl, kad tai tikrai nėra galimybių biudžetas. Atvirkščiai – jis yra tikrai sąstingio biudžetas“, – teigė LSDP pirmininkė.

Ji pasveikino tai, jog siūloma didinti minimalią mėnesinę algą, pensijas, bet didinimą, pasak politikės, „valgo infliacija“.

„Kada įvertini didžiulę infliaciją, visus būsimus padidinus jau dabar valgo ir suvalgė kylančios kainos visose srityse. Todėl manom, kad šitas biudžetas nėra toks, kuris gali mūsų Lietuvos žmonių gyvenimą pakeisti į gerąją pusę“, – komentavo V.Blinkevičiūtė.

„Gyventi vien tik iš paskolų neišeina – skolinimosi limitai kiekvieną kartą didėja ir įsiskolinimas valstybės auga, ir deficitas taip pat, tačiau neieškoma būdų, kaip padaryti, kad būtų daugiau surenkama lėšų vieniems ar kitiems sprendimams. Nesimato, kad būtų kompleksinis priėjimas prie bendros mokesčių sistemos“, – pridūrė ji.

Mano, kad gydymo įstaigų reforma atneš žalos

Vyriausybė, pasak LSDP vedlės, nutyli ir tai, kaip vyks planuojama sveikatos priežiūros įstaigų tinklo reforma.

„Žinot apie ką apskritai nutyli Vyriausybė? Ogi apie sveikatos priežiūros tinklo reformą ir peržiūrą. Suplanavo, susidėliojo ir, man toks įspūdis, stumia net nesitarę“, – kalbėjo partijos lyderė.

Suplanavo, susidėliojo ir, man toks įspūdis, stumia net nesitarę.

LSDP parengė kreipimąsi į aukščiausius šalies vadovus ir prašo „nedelsiant nutraukti ketinimus vykdyti reformą dėl ligoninių uždarymo Lietuvos regionuose“.

„Manom, kad tai atitolins sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą mūsų Lietuvos žmonėms, be to, tai padarys neigiamą įtaką medikų bendruomenei, nes medikų, gydytojų trūkumas ir taip yra regionuose, ir gali būti dar sunkiau sprendžiama ta problema“, – per spaudos konferenciją komentavo V.Blinkevičiūtė.

Politikė kėlė klausimus, ar reformai dabar, kai stengiamės suvaldyti koronaviruso pandemiją, tinkamas metas.

„Ar tikrai tinkamas laikas yra pasirinktas pertvarkyti sveikatos priežiūros tinklą siaučiant pandemijai? Ar visos išdiskutuotos siūlomos priemonės? Ar išgirsta medikų, savivaldybių nuomonė? Nes tiesiogiai paleis ten gyvenančius žmones.

Ar nebus nutolinta medicininė pagalba nuo žmonių regionuose? O kaip spręsime medikų trūkumo problemą, jau seniai įsisenėjusią?“ – klausė V.Blinkevičiūtė.

Jos vertinimu, sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys nesusitvarko su savo pareigomis tinkamai.

Neatmeta dialogo su A.Lukašenka

Kalbėdama apie tai, kaip valdžiai sekasi tvarkytis su nelegalios migracijos krize, V.Blinkevičiūtė pažymėjo, jog artėja žiema, kas esą kelia grėsmę migrantų sveikatai ir gyvybei.

„Ar Lietuva turi strategiją, kaip derinti Europos Sąjungos sienos saugumą ir humanitarinius tikslus?“ – klausė ji.

Šiuo požiūriu, pasak jos, „reikėtų vertinti ir kilusią įtampą dėl Vokietijos kanclerės skambučio A.Lukašenkai“.

Nesikalbėjimo politika dar niekur nepasiteisino.

„Nesikalbėjimo politika dar niekur nepasiteisino. Niekur sprendžiant įvairias problemas. O reakcija Lietuvoje iš valdančiųjų buvo gan keistoka“, – pažymėjo V.Blinkevičiūtė.

Prezidentui Gitanui Nausėdai pareiškus, jog neteisėtos migracijos krizė Lenkijos ir Lietuvos pasienyje su Baltarusija galėtų būti sprendžiama kreipiantis ir į A.Lukašenką, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis ir premjerė Ingrida Šimonytė kalbėjo, kad tai gali suteikti A.Lukašenkai pagrindo imti laikyti save Vakarų pripažįstamu lyderiu.

Kritika užsienio politikai

V.Blinkevičiūtės vertinimu, kartais susidaro įspūdis, jog Lietuvos užsienio politika – vien tik kategoriški pareiškimai:

„Kai kalbame apie užsienio politiką, svarbu atsakyti į klausimą, kaip tai įtakos mūsų Lietuvos žmonių gyvenimą, Lietuvos valstybės saugumą. Ir užsienio politika negali būti bravūriška ar vien tik kategoriškų pareiškimų zona, o dabar kartais tikrai susidaro toks įspūdis.

Aš manau, užsienio politika pirmiausia yra diplomatija, kompromisai, o tik po to vieši pareiškimai.“

Taivaniečių atstovybė Lietuvoje, V.Blinkevičiūtės matymu, buvo atidaryta nepasvėrus galimų pasekmių.

„Gal iš tikrųjų kai kurie sprendimai ir buvo reikalingi dėl Taivaniečių atstovybės įsteigimo, bet argumentų, analizės, rizikų vertinimo prieš tai mūsų valstybei nebuvo pateikta“, – sakė ji ir teigė, kad apie tai derėjo diskutuoti tyliau ir plačiau.

Lietuvai atidarius Taivaniečių atstovybę Vilniuje, Kinija išbraukė Lietuvą iš savo muitinės sistemos – Lietuvos verslininkai Kinijoje negali išmuitinti prekių.

Socialdemokratai Seime turi 13 atstovų.

Naujausios „Vilmorus“ apklausos duomenimis, socialdemokratai išlieka partijų reitingo viršūnėje – už juos lapkritį būtų balsavę 16,3 proc. gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius