Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 15

V.Blinkevičiūtė: klausimą dėl Kaliningrado reikėjo kelti kol sankcijos neįsigaliojo

Lietuva pirma turėjo kelti klausimą dėl Kaliningrado tranzito ir išsiaiškinti aplinkybes, o ne laukti kol įsigalios sankcijos, sako Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkė europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė.
Vilija Blinkevičiūtė
Vilija Blinkevičiūtė / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

„Šitos sankcijos, kurios įsigalioji birželio 17 dieną, buvo patvirtintos kovo mėnesį. Vadinasi, nuo kovo iki birželio Lietuva ir jos institucijos, visų pirma Užsienio reikalų ministerija, turėjo dirbti su Europos Komisija ir išsiaiškinti visus dalykus, kaip bus taikomos sankcijos Kaliningrado tranzito atveju. Vadinasi, galima teigti, kad nieko nebuvo padaryta per tą laiką“, – penktadienį Žinių radijui sakė V.Blinkevičiūtė.

„Europos Komisija vos ne po mėnesio nuo sankcijų įsigaliojimo paaiškina ir tada plojam rankom, bent tą matau iš politinių lyderių. Sako – puiku, viską išaiškino. Kur buvom gerokai anksčiau?“, – teigė europarlamentarė.

Jos teigimu, atsakomybė už tai krenta Užsienio reikalų ministerijai.

„Pirmiausia reikėtų pasižiūrėti, kas nepadaryta Lietuvoje, kokių namų darbų eilinį kartą nepadarėme. Čia bedu pirštu į Užsienio reikalų ministeriją, nors iš tikrųjų ministerija dabar Europos Komisijos išaiškinimą pateikė kaip tikrą sėkmę ir netgi sveikina išaiškinimą, bet akivaizdu, kad čia jokių laimėtojų iš tikrųjų nėra“, – sakė socdemų lyderė.

Vyriausybė teigia, jog prieš įsigaliojant sankcijas Kaliningrado tranzito klausimus derino su atsakingais Europos Komisijos pareigūnais.

Anot V.Blinkevičiūtės, situacijos, kuomet namų darbai nebuvo atlikti, kartojasi, ar tai būtų „Taivano atstovybės pavadinimo keitimas ar baltarusiškų trąšų tranzitas dėl sankcijų“.

„Kaliningrado sankcijos – vėl kūlverstis“, – tvirtino ji.

Pasak politikės, atėjo laikas kalbėti apie užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio atsakomybę.

„Suprantu, kad Gabrielius yra partijos primininkas, suprantu, kad dauguma susitelks ir galbūt neįvyks interpeliacija. Jis kaip užsienio reikalų vadovas, diplomatijos vadovas turi atsakyti į visus iškilusius klausimus, interpeliacija ir yra tam, kad tie pateikti klausimai ir atsakymai būtų atsakyti“, – teigė V.Blinkevičiūtė.

G.Landsbergis situaciją dėl Kaliningrado ketina pakomentuoti penktadienį. Pastarąsias dienas jis Hagoje dalyvavo daugiašalėje konferencijoje dėl Ukrainos.

Europos Komisija (EK) trečiadienį nurodė leisti sankcionuotų rusiškų prekių tranzitą į Kaliningradą šio Rusijos eksklavo poreikiams,

Dalies Rusijos prekių tranzitą į Kaliningradą Lietuva buvo sustabdžiusi, įsigaliojus ES sankcijoms, paskelbtoms dėl Maskvos invazijos į Ukrainą, ir nurodė tai dariusi remdamasi tranzitą draudusiomis ankstesnėmis EK gairėmis.

Lietuvos ir Europos Komisijos atstovai pastarosiomis savaitėmis konsultavosi dėl naujų gairių po to, kai Rusijos pasipiktinimą sukėlė birželį sustabdytas plieno tranzitas.

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė anksčiau ketvirtadienį pareiškė, kad toliau ginčytis dėl Kaliningrado tranzito su partneriais Vakaruose būtų buvę neracionalu, ir ragino toliau telktis į paramą nuo Rusijos besiginančiai Ukrainai bei naujas sankcijas Maskvai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius