Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 17 /10:55

I.Šimonytė: jeigu nesusiimsime, reikės prievartinių priemonių

Premjerė Ingrida Šimonytė akcentuoja, kad gyventojams nesilaikant sugriežtinto karantino, gali būti svarstoma apie tam tikras prievartines priemones ir didesnius įgaliojimus teisėsaugos institucijoms. Anot jos, artimiausiomis dienomis bus stebimas gyventojų mobilumas ir pagal tai sprendžiama, ar įvesti komendanto valandą.
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Apie tai, kad visuomenei nesilaikant sugriežtinto karantino, būtų įvedama nepaprastoji padėtis prabilo didžiausios valdančiosios partijos – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų – pirmininkas Gabrielius Landsbergis.

I.Šimonytė akcentavo, kad bus stebimi gyventojų mobilumo duomenys.

„Ir, jeigu matysime, kad mobilumas nėra sumažėjęs pakankamai, tai reikės, matyt, svarstyti apie tas priemones, kurios tą mobilumą galėtų sumažinti. Tos priemonės jau būtų Seimo prerogatyvoje“, – nurodė ji.

I.Šimonytė aiškino, kad komendanto valandos apribojimai, tarkime, dėl galimybės išeiti iš namų, taikomi beveik visose Europos valstybėse.

Premjerė sakė nenorinti nieko gąsdinti nepaprastąja padėtimi, nes ten yra ir tokių apribojimų, pavyzdžiui, žiniasklaidos laisvei, kurie šiuo atveju nėra reikalingi.

„Tikrai ne apie tai eina kalba. Eina kalba apie tai, kad, jeigu nesusitarsime ir nesusiimsime, ir nesugebėsime taisyklių laikytis, suprasdami, kokia rimta yra situacija, tai tiesiog reikės tada tam tikrų ir prievartinių priemonių, ir didesnio įgaliojimo priežiūros, teisėsaugos institucijoms“, – pabrėžė I.Šimonytė.

Tikisi, kad laikysis reikalavimų

Ketvirtadienį prieš Seimo plenarinį posėdį V.Čmilytė-Nielsen aiškino, kad, esant reikalui, reikės svarstyti klausimą dėl nepaprastosios padėties.

„Dabar visgi viliuosi, kad tie apribojimai, kurių imtasi, kad jie pasieks rezultatą ir kad užsikrėtimų skaičius ir, žinoma, mirčių skaičius kris. Mes matysime jau labai greitai, ar tos priemonės pasiteisino“, – sakė ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

„Pakeitė plokštelę“

Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys buvęs premjeras Saulius Skvernelis teigė, kad dar spalio mėnesį kai kurie valdantieji kritikavo griežtinimus įvedusią buvusią valdžią.

„Pažiūrėkime, kokie pasakymai buvo spalio mėnesį – ir ponios Aušrinės Armonaitės, kada mes uždarinėjome barus Vilniaus mieste, naktinius klubus. Sakė, nereikia nieko daryti, nereikia baudžiamųjų priemonių, reikia tiesiog edukuoti žmones, mes jau žinome, kas yra virusas, suprantame, kam tos baudžiamosios policinės priemonės. Tai dabar kažkaip plokštelė pasikeitė. Tai reikia jų klausti, kada jie buvo nuoširdūs: tada ar dabar“, – komentavo buvęs premjeras.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Anot S.Skvernelio, toks politikavimas buvusiai Vyriausybei priimant reikiamus sprendimus privertė žmones abejoti, ar sugriežtinimai reikalingi, gal situacija nepavojinga.

„Tas netinkamas politikavimas tikrai, manau, išblaškė mūsų visuomenę ir daugelis žmonių tiesiog (mano, kad – red. past.) ir pavojus sumažėjo, tas laisvės pojūtis atsirado. Ir dabar atgal sugrąžinti viską tokiomis griežtomis priemonėmis sudėtinga. Jeigu žmonės patys nesupras ir nenorės, nieko nepadarys nei komendanto valandos, nei kiti griežčiausi policiniai metodai“, – įsitikinęs jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius