Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 01

V.Kasiulevičių įsiutino A.Širinskienė: pakviečia ekspertus, bet jų nė neklauso

Santaros klinikų gydytojas Vytautas Kasiulevičius tikina, kad nuo balandžio 13-osios karantino sąlygos turi būti švelninamos. Tokią poziciją jis išdėstė Seimo Sveikatos reikalų komitete. Tiesa, profesorius pasipiktino, kad jo ir kitų ekspertų nuomonės Seimo narė Agnė Širinskienė nenorėjo girdėti, todėl jų pasisakymams skirta vos po 5 minutes, nors prieš tai ministerijos atstovai kalbėjo pusantros valandos.
Vytautas Kasiulevičius
Vytautas Kasiulevičius / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Seimo komiteto posėdį galite pasižiūrėti čia.

VIDEO: 2020-04-01 Sveikatos reikalų komiteto posėdis

V.Kasiulevičius kalbėjo, kad dabar kylanti problema dėl nenustatomų pasveikusių nuo COVID-19 galėtų būti sprendžiama leidžiant pakartotinius tyrimus atlikti mobiliosiose stotelėse.

„Dukart neigiamas, vadinasi, pasveikai“, – dėstė jis.

Taip pat V.Kasiulevičius įsitikinęs, kad jau nuo Velykų galėtų būti švelninamos karantino sąlygos, leidžiant žemės ūkio veiklą, prekybą, galiausiai leidžiant dirbti mokykloms ir viešbučiams, viešojo maitinimo įstaigoms.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

„Ir reikia ruoštis rudens sezonui, nes ši infekcija, (...) kol nepersirgs 60 proc. populiacijos, protrūkiai kartosis“, – sakė jis.

V.Kasiulevičius posėdyje nesulaukė jokių klausimų. Po jo profesorius pasidalijo nuomone feisbuke.

„Baigėsi COVID-19 skirtas Seimo sveikatos reikalų komiteto (SRK) posėdis, į kurį buvau oficialiai pakviestas. Kai kuriems ekspertams leista pasisakyti. Puiku. Bet Agnės Širinskienės siūlymu kitiems paties SRK (!!!) pakviestiems ekspertams skirti daugiau žodžio nebereikia, o savo siūlymus jie gali pateikti raštu, nes šiandien užtenka ir SAM viceministrų pateiktos informacijos.

Anot gerbiamos Agnės, SAM labai skuba ir gaišta laiką, todėl juos reikia paleisti kuo greičiau dirbti. Neturi jie laiko klausytis visų nuomonių. Neturi tai neturi. Pirmininkė Asta Kubilienė paleidžia balsavimą, tačiau opozicija pareikalauja leisti visiems pakviestiems pasisakyti ir netikėtai laimi balsavimą. Kalbame jau SAM nedalyvaujant. Pasisakėme tie, kuriems leido“, – rašė jis.

„Nežinau, kiek politizuoti buvo tie mūsų siūlymai, kad gerbiami valdantieji Agnė, Asta ir Arvydas taip nenorėjo jų girdėti (kiti valdantieji balsavo kartu su opozicija, kad leisti kalbėti arba nors susilaikė), bet aš nieko nekritikavau, tilpau į man skirtas 5 minutes, kalbėjau tik apie rizikos grupių PGR testavimą (visi karščiuojantys, medikai ir hospitalizuoti pacientai privalo būti tiriami), medicinos darbuotojų apsaugą, aiškią jau pasveikusių pacientų testavimo strategiją, karantino priemonių svarbą iki balandžio 13 dienos, apie būtinybę parengti karantino švelninimo planą, kad pasiekus situacijos stabilizavimą galima būtų tai vykdyti šį švelninimą selektyviai žemės ūkio, prekybos ir paslaugų sektoriuose paleidžiant po vieną segmentą ir griežtai monitoruojant situaciją, vėliausiai paleidžiant veikti mokymo, viešbučių ir viešojo maitinimo įstaigas ir poreikį ruoštis rudens sezonui. Tik tiek ir buvo“, – savo pasisakymo esmę išdėstė V.Kasiulevičius.

Noriu tik palinkėti valdžiai suvokti, kad nėra priešų, kur jų nėra. Lietuvoje šis supratimas labai lėtai prigyja.

Visgi jis neslėpė apmaudo, kad ekspertų nuomonė mažai kam rūpėjo.

„Gaila, kad daugelis ekspertų medikų jau buvo pasitraukę iš posėdžio žinodami, kad žodžio vis tiek negaus. Noriu tik palinkėti valdžiai suvokti, kad nėra priešų, kur jų nėra. Lietuvoje šis supratimas labai lėtai prigyja“, apgailestavo profesorius.

Jis tikino, kad Vyriausybės ekspertų medikų susitikime, kuriam pirmininkavo Premjero patarėjas Jonas Kairys, laiko išklausyti visus nepritrūko.

„Gal tiesiog Seimas labiau užsiėmęs savo reikalų sprendimu negu Vyriausybė? Bet tuomet ir nesikvieskite arba atsirinkite tuos ekspertus, kurie kalbės, ką jūs norite girdėti ir kaip viskas yra gražu, kaip daug dirbama. Manęs tame sąraše nebus tikrai. Su geriausiais linkėjimais įveikti COVID-19“, – įrašą baigė V.Kasiulevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius