Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 15 /10:46

V.Laukys lieka Aplinkos apsaugos departamento vadovu, atleidžiamas A.Kairys

Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika trečiadienį ryte susitiko su pastaruoju metu kritikuojamo Aplinkos apsaugos departamento (AAD) vadovu Vaidu Laukiu. Po susitikimo paaiškėjo, kad nepaisant išreikštos kritikos departamentui, V.Laukys savo pareigose lieka. Tiesa, laiko situacijai pataisyti jis turi iki kovo 1.
Vaidas Laukys
Vaidas Laukys / Luko Balandžio / 15min nuotr.

V.Laukys žurnalistams sakė, kad ministras nepasitikėjimo neišreiškė.

„Tokio vieno žodžio nebuvo pasakyta. Buvo išsakytas ministro matymas, kad turime efektyvinti kontrolę, turime su pareigūnais taikytis, kad jie veiktų skaidriau, maksimaliai būtų įgyvendintos kontrolės priemonės. Tokia buvo pagrindinė išsakyta mintis“, – kalbėjo jis.

Pasak K.Mažeikos, V.Laukiui duodama antra galimybė.

„Vadovas turi ne pasitikėjimo kreditą, o avansą iki kovo 1 dienos pateikti konkrečius darbus ir atlikti žingsnius, kurie tą pasitikėjimą ugdytų, kad sistema keistųsi“, – po susitikimo žurnalistams sakė K.Mažeika.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kęstutis Mažeika
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kęstutis Mažeika

Ministras teigia, kad atleidžiamas A.Kairys ėmė kyšius

Ministras taip pat pranešė, kad iš AAD atleidžiamas Taršos prevencijos ir cheminių medžiagų kontrolės skyriaus vedėjas Andrius Kairys.

Pastarasis iki praėjusių metų spalio pabaigos buvo Aplinkos pasaugos departamento direktoriaus pavaduotojas. Tačiau dėl ryšių su verslo koncernu „MG Baltic“ A.Kairys pernai negavo leidimo dirbti su slapta informacija ir buvo pažemintas pareigose, rašo BNS.

Kaip yra skelbęs portalas delfi.lt, A. Kairiui leidimas nesuteiktas Valstybės saugumo departamentui (VSD) pateikus informaciją apie tarnautojo nuslėptus susitikimus ir gautas dovanas iš koncerno „MG Baltic“ ir kitų verslininkų.

VSD duomenimis, A.Kairys mažiausiai 7–10 kartų buvo susitikęs su koncerno atstovu, kai teisme nagrinėta byla dėl „MG Baltic“ priklausančios Šilutės etanolio gamybos įmonės „Biofuture“. Ši įmonė kaltinta užteršusi Šyšos upę.

Pasak K.Mažeikos, A.Kairys prisipažino ėmęs kyšius.

„Jis pats prisipažino ėmęs kyšius. Jis prisipažino tikrinant poligrafu. Mes paprašėme, kad jis gautų teisę dirbti su slapta informacija, tada STT pateikė pažymą, kad jis nepatikimas. Tada buvo prijungtas poligrafas ir nustatyta, kad jis ėmė kyšius ir taip toliau. Ir gavo kyšius, ir ėmė kyšius“, – tvirtino K.Mažeika, kurį cituoja BNS.

„Tas sprendimas jį pažeminti pareigose ar kažkokiu žemesniu vadovu paskirti manęs netenkina ir šiandien pasakiau, arba apsispręskim, arba mes apsivalom, arba kelsim vadovo atsakomybės klausimą“, – pridūrė jis.

Iš Prezidentūros arši kritika

Antradienį Prezidentūroje buvo stipriai suabejota AAD veikla.

Prezidento vyriausiasis patarėjas aplinkos ir infrastruktūros klausimais Jaroslavas Neverovičius tvirtino, kad aplinkosaugos sistema šiuo metu primena užsistovėjusią balą.

„Matome, kad aplinkos apsaugos sistema neveikia. Nėra valios ir vizijos, kad Aplinkos apsaugos departamentas tvarkytis su tais iššūkiais. Sistema saugo dažnai pažeidėjus, bet ne gamtą“, – kalbėjo jis.

VIDEO: Jaroslavas Neverovičius tvirtino, kad aplinkosaugos sistema šiuo metu primena užsistovėjusią balą

K.Mažeika pažymėjo, kad aplinkosaugininkai privalo būti nepriekaištingos reputacijos.

„Pirminis planas yra nušalinti asmenis, kurie kelia bet kokius įtarimus. Tiek Alytaus, tiek Klaipėdos atvejais, tiek kitur, jei yra įtariama, kad piktnaudžiavo tarnyba“, – aiškino jis.

VIDEO: Kęstutis Mažeika: „Aplinkosaugininkai privalo būti nepriekaištingos reputacijos“

Teigė neketinantis pasitraukti

Departamento vadovas V.Laukys antradienį 15min sakė neketinantis trauktis iš pareigų. „Kol kas nematau priežasčių“, – sakė jis.

Pirmasis departamento vadovas nuo pertvarkos 2018-aisiais taip pat tikino nesutinkantis su prezidentūroje išsakyta kritika. Pasak jo, vizija yra nubrėžta prieš keletą metų, reformuojant AAD. Jis taip pat pridėjo, kad aplinkosauga Lietuvoje veikia, bet sąlygas dirbti dar labiau pagerintų papildomi teisės aktai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius