TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 07 02 /15:22

VSAT prašo valstybės lygio ekstremalios situacijos, statys modulinių namų miestelį

Šiemet pasieniečiai sulaikė jau apie 800 neteisėtai sieną kirtusių migrantų, penktadienį paskelbė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vado pavaduotojas Vidas Mačaitis. Todėl Vidaus reikalų ministerijos (VRM) prašoma paskelbti ekstremalią situaciją valstybės lygiu. Ministerija ketina sušaukti Valstybės ekstremalių situacijų komisijos posėdį, kuri nuspręs dėl ekstremalios situacijos. Rugpjūtį VSAT savo teritorijoje ketina pastatyti modulinių namų miestelį, talpinsiantį 800 žmonių.
Vidas Mačaitis
Vidas Mačaitis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Šiuo metu Lietuva susiduria su ypatingu srautu migrantų iš Baltarusijos pusės. Jei praėjusiais metais mes turėjome apie 70 neteisėtų migrantų, tai šiai dienai turime virš 800, tai yra vienuolika kartų padidėjęs srautas“, – spaudos konferencijoje pareiškė jis.

Vien per dvi pastarąsias paras sulaikytas 161 migrantas, tokių skaičių, anot V.Mačaičio, dar nėra buvę tarnybos istorijoje.

Situacija, pasak jo, valdoma, tačiau yra problemų dėl migrantų apgyvendinimo.

VRM, anot jo, buvo pateiktas siūlymas paskelbti ekstremalią situaciją valstybės lygiu.

„Tada būtų įtrauktos papildomai kitos pajėgos, būtų tarnybai lengviau darbuotis, be to, ir viešojo pirkimo procedūros būtų kitaip taikomos, savivaldybės turėtų įpareigojimus suteikti patalpas neteisėtiems migrantams, jų apsaugai, maitinimui“, – ką tai duotų, paaiškino VSAT vado pavaduotojas.

VSAT nuotr./Sulaikyti migrantai
VSAT nuotr./Sulaikyti migrantai

Jo teigimu, Lazdijų rajono savivaldybė šiuo metu jau sprendžia šitą klausimą. Savivaldybė turi numačiusi patalpą, kurioje jau šį vakarą bus apgyvendinti nelegalūs migrantai. Vietų, anot jo, nebus suteikta itin daug – apie 50-60. Policija užtikrins šių žmonių apsaugą, o VSAT – maitinimą.

„Deja, kai kurios kitos savivaldybės tokių sprendimų šiai dienai nepriima“, – sakė jis.

Vilniaus ir Varėnos pasienio rinktinėse, anot V.Mačaičio, vietų nėra.

„Dalis migrantų šiam momentui susodinti ant grindų. Mūsų užkardos nėra pritaikytos tokiems didžiuliams skaičiams“, – pabrėžė jis.

VSAT vado pavaduotojo teigimu, migrantus reikia saugoti, kad jie nepabėgtų ir neišvykti į kitas valstybes.

Sušauks VESK

Vidaus reikalų viceministras Vitalijus Dmitrijevas sakė, kad ministerija priėmė sprendimą penktadienį arba pirmadienį sušaukti Valstybės ekstremalių situacijų komisijos (VESK) posėdį.

„Pati ekstremali situacija nėra sprendžianti šį klausimą, klausimą sprendžia tarpinstitucinis bendradarbiavimas ir veiksmų koordinavimas“, – pabrėžė viceministras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vitalijus Dmitrijevas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vitalijus Dmitrijevas

Anot jo, ekstremalios situacijos paskelbimas padėtų ministerijai valdyti šią situaciją įsitraukiant savivaldybėms ir kitoms institucijoms pagal poreikį.

Viceministro teigimu, jei bus nuspręsta skelbti ekstremalią situaciją savivaldybių lygiu, „savivalda tvarkysis savo resursais“.

„Jei valstybės lygio, tada įsitraukia valstybė“, – paaiškino jis.

V.Dmitrijevas patikino, kad net jei artimiausiomis paromis į Lietuvą plūstels panašus skaičius migrantų, mes būsime pajėgūs situaciją suvaldyti.

„Mes neatmetame tokios galimybės, – paklaustas, ar migrantų gali atvykti dar didesni skaičiai. – Nes jų skaičius augo nuo 2, 4, iki 100. Situacija tokia, kad gali būti ir 300“.

Šiai problemai spręsti VRM yra paprašiusi papildomai skirti 19 mln. eurų ir šias lėšas jau yra gavusi. Kiek iš viso šaliai atsieis krizė, viceministras pasakyti negalėjo.

VIDEO: Komentarai iš VRM apie Baltarusijos režimo sukeltą migrantų krizę

Svarstoma, kad ateityje migrantai būtų apgyvendinti savivaldybių pastatuose, pavyzdžiui, mokyklose, jas atitinkamai pritaikius. kitas variantas – Turto banko valdomi pastatai.

Įrengs miestelį migrantams

Užsieniečių registracijos centre, anot V.Mačaičio, laisvų vietų yra.

VSAT nuotr./Sulaikyti migrantai
VSAT nuotr./Sulaikyti migrantai

Pasak V.Mačaičio, augant migrantų skaičiams kyla tam tikrų problemų, nes apgyvendinti šiuo metu VSAT gali 835 migrantus, per 500 vietų – jau užimta.

VSAT, pasak pareigūno, yra paskelbusi viešuosius pirkimus ir rugpjūtį tarnybos teritorijoje bus įrengti modulinio tipo namelių miestelį, kuris talpins virš 800 žmonių.

Anot jo, pastarosiomis dienomis neteisėti migrantai sulaikyti 5 savivaldybėse, didžiausias krūvis teko Druskininkų užkardos pareigūnams, kur sulaikyta beveik 80 neteisėtų migrantų.

VSAT nuotr./Sulaikyti migrantai
VSAT nuotr./Sulaikyti migrantai

Daugiausiai migrantų – iš Irano, Irako, Sirijos, bet nemažai ir baltarusių.

„Jie stengiasi patekti tais pačiais keliais, bet, kaip minėjau, per visus 680 kilometrų sieną jie išsibarstę visur“, – kalbėjo jis.

VSAT penktadienį pranešė, kad per parą pasieniečiai sulaikė 150 neteisėtų migrantų.

Tai didžiausias iki šiol per parą sulaikytas neteisėtų migrantų skaičius, beveik tris kartus viršijantis ankstesnius rekordus, BNS sakė VSAT atstovas Giedrius Mišutis.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pareiškė, kad iš A.Lukašenkos turi būti atimta galimybė apgaulės būdu vilioti naujus pabėgti ketinančiuosius ir manančius, kad į ES pakliūti bus lengva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius