Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 05 11

V.Matijošaitis – apie A.Tapiną ir jo įskeltus tyrimus: „Iki Tado Blindos jam dar labai toli“

Visuomenininkui Andriui Tapinui paskelbus apie tai, kad Kauno tarybos nariai, galimai nepateikę jokių ataskaitų, per kadenciją pasiėmė beveik po 40 tūkst. eurų išmokų, o Kauno apygardos prokuratūrai dėl to pradėjus tyrimą, sureagavo ir Kauno meras Visvaldas Matijošaitis. Jis patikino, kad tokia išmokų tvarka galiojo jau nuo 2011 metų, o A.Tapinas neva yra veikėjas, kuris nori pasijusti svieto lygintoju.
Visvaldas Matijošaitis, Andrius Tapinas ir Jurgita Šiugždinienė
Visvaldas Matijošaitis, Andrius Tapinas ir Jurgita Šiugždinienė / BNS nuotr.

„2011 metais, atėjęs į Kauno miesto tarybą, jau radau tuo metu galiojusią tvarką dėl išmokų tarybos nariams ir atsiskaitymo už patirtas išlaidas. Kas ir kodėl ją tokią priėmė, gali atsakyti tik prieš tai buvusieji valdžioje. Nepuolėme nieko keisti, nes ir taip buvo ką veikti mieste – koncentravomės į darbus, o ne popierizmus.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Visvaldas Matijošaitis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Visvaldas Matijošaitis

Žinau tik viena, kad ši tvarka vienodai galiojo visiems – ir dabartiniams Seimo nariams, ir ministrams. Todėl nereikia šiandien badyti pirštais į švietimo ministrę Jurgitą Šiugždinienę – ji buvo tokia pati Kauno tarybos narė, kaip ir visi kiti. Tiek ir dabartiniai finansų ar kultūros ministrai, jeigu anuomet ir rinkdavo kokius čekius, tai pagal šitą seną Kupčinsko laikų tvarką niekam nereikėdavo jų priduoti.

Suprantu, kad vienam veikėjui labai norisi pasijausti svieto lygintoju, bet iki Tado Blindos jam dar labai toli – kol kas tik lengvas vilnietiškas pavydas ir nykios fantazijos, bandant paniekinti savivaldą visoje Lietuvoje“, – nuomonę išsakė Visvaldas Matijošaitis.

Paaiškino tvarką

Kaip nurodoma Kauno miesto savivaldybės 15min pateiktoje chronologijoje, nuo 2010 metų kovo Kauno miesto savivaldybės tarybos nariai gauna 0,6 vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio (VMDU) dydžio išmoką. Ši suma yra kintanti ir apskaičiuojama kas ketvirtį pagal oficialiai skelbiamus duomenis.

Prieš tai, 2009 metų vasarį, Kauno miesto savivaldybėje buvo patvirtintos santykinai dar didesnės išmokos, siekdavusios 0,8 VMDU.

2011 metų sausį tuometinės tarybos sprendimu ir mero Andriaus Kupčinsko parašu patvirtintas Tarybos veiklos reglamento pakeitimas, numatantis, kad kiekvienas tarybos narys asmeniškai atsako už savo išlaidas tarybos nario veiklai.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kaune prisiekė naujoji taryba ir meras
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kaune prisiekė naujoji taryba ir meras

Remiantis praėjusią kadenciją galiojusia Kauno miesto savivaldybės tarybos veiklos reglamento redakcija, šio dokumento 14 punktas numato:

Reglamente nurodyto dydžio lėšų Tarybos nario veiklai suma kiekvieną mėnesį – iki 10 dienos – avansu pervedama visiems Tarybos nariams į jų nurodytas asmenines sąskaitas banke. Pasibaigus ketvirčiui, lėšos pervedamos tik nustatyta tvarka atsiskaičiusiems už gautų lėšų panaudojimą Tarybos nariams.

Tarybos narys atsiskaito savivaldybės administracijos Centriniam apskaitos skyriui už ketvirtį iki kito ketvirčio pirmo mėnesio 5 dienos (už IV ketvirtį – iki gruodžio 31 dienos), o baigiantis Tarybos kadencijai – iki jos pabaigos.

Tarybos narys savivaldybės administracijos Centriniam apskaitos skyriui pateikia užpildytą išlaidų, susijusių su tarybos nario veikla, ataskaitą, kurioje nurodo, kokias prekes įsigijo ir paslaugas apmokėjo vykdydamas tarybos nario funkcijas.

Tarybos narys asmeniškai atsako už išlaidų ataskaitoje pateiktų duomenų tikslumą ir pagrįstumą.

Reglamente nustatytų lėšų limitas sumuojamas kiekvieną ketvirtį. Per praėjusį ketvirtį nepanaudotos lėšos negali būti naudojamos.

Per praėjusį ketvirtį išmokėta avanso suma, už kurią tarybos narys reglamente nurodytu laiku neatsiskaitė, laikoma einamojo ketvirčio avansu, o išlaidų ataskaitoje nurodyta suma įskaitoma į einamojo ketvirčio išlaidas.

Siūlo numatyti fiksuotą atlygį

Kauno miesto savivaldybė siūlo pastaruoju metu iškilusius klausimus spręsti keičiant Vietos savivaldos įstatymo reglamentavimą.

Tarybos nario veikla iš esmės nėra ribota ar apibrėžta laike ir neapsiriboja vien tik dalyvavimu formaliuose tarybos ar jos struktūrinių padalinių posėdžiuose, todėl tarybos nario patiriamos su jo veikla susijusios išlaidos nėra pastovios.

Atsižvelgiant į tai, siūlome ne nustatyti su šiomis išlaidomis susijusius maksimalius išmokų dydžius, o siūlyti Vietos savivaldos įstatymo pakeitimus, numatančius fiksuotą mėnesinį atlygį tarybos nariui.

Vietos savivaldos įstatymo pakeitime galėtų, pasak Kauno miesto savivaldybės atstovų, likti ir dabar numatyti atvejai, kuomet atlygis būtų mažinamas, pavyzdžiui, praleidus daugiau kaip pusę posėdžių.

Ruošia ieškinį

Kaip ketvirtadienį savo feisbuko paskyroje paskelbė A.Tapinas, Kauno tarybos nariai per kadenciją pasiėmė beveik po 40 000 eurų. Anot jo, faktiškai visi – „nuo vieningo Matijošaičio iki konservatoriaus Lukševičiaus“.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Andrius Tapinas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Andrius Tapinas

„Sakau – pasiėmė, nes panašu, kad pinigai buvo pervedami nepateikiant jokių ataskaitų ar dokumentų, nes savivaldybė ignoruoja jau trečią prašymą leisti susipažinti su ataskaitomis. Neolex advokatai jau ruošia ieškinį, darbą pradėjo ir Kauno prokurorai. <...> Bet kaip galima pagrįsti, kad per mėnesį tarybos nario veiklai tu išvažinėji, prakalbi telefonu ar nusiperki įmaučių už 800 eurų. Kiekvieną mėnesį“, – rašė A.Tapinas.

Visuomenininko teigimu, švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė, palikdama Kauno miesto savivaldybę, galimai neatsiskaitytinai gavo 13,8 tūkst. eurų už tarybos nario veiklą.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jurgita Šiugždinienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jurgita Šiugždinienė

Aiškindamasi dėl išlaidų konservatorė žurnalistams teigė, kad jas pagrįsdavusi skaičiuodama, kam kiek išleido, čekių atsiskaityti už jas nereikėdavo rinkti.

Kauno apygardos prokuratūra ketvirtadienį pranešė, kad pradėtame tyrime dėl Kauno miesto ir Kauno rajono savivaldybių tarybų nariams skirtų lėšų panaudojimo bus tiriamas ir J.Šiugždinienės gautų lėšų panaudojimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius