TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 03 28

V.Matijošaitis Kauno konservatoriams pasiūlė išsivalyti: „Neikite prie manęs ir nekiškite rankų pasisveikinti“

Kovo 28 dieną vykusio paskutinio kadenciją baigiančios Kauno miesto savivaldybės tarybos posėdžio pabaigoje meras Visvaldas Matijošaitis rėžė ilgą padėkų ir priekaištų kupiną kalbą. Oponentams konservatoriams jis pasiūlė išsivalyti savo gretas.
Visvaldas Matijošaitis
Visvaldas Matijošaitis / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

„Noriu iš visos širdies padėkoti, kad atidirbote ir šią, ir praėjusią kadenciją. Čia daugiau kreipiuosi gal į „Vieningą Kauną“. Džiugu matyti visus salėje, negalvoti ar net netarti tų žodžių, kad jūs kažkas tai nebuvote išrinkti į tarybą ir kažkur tai išeinate. Jūs kaip buvote „Vieningas Kaunas“, taip ir liekate „Vieningas Kaunas“. Čia susirinkote dirbti miestui, ne sau, bet būtent miestui, miestiečiams.

Kaunas, būdamas nepelnytai apleistas, pasikeitė kaip graži nuotaka. Trūksta man žodžių pasakyti, kaip pasikeitė miestas. Ir visur yra dalelė jūsų. Ne tuščių kalbų. Dažnai mes šitame kabinete... salėje patylėdavome, klausydami beprasmių ginčų, prieštaravimų, spausdavome už pusės minutės tą knopkutę ir toliau eidavome, tylėdami darėme savo darbą. <...>

Nežiūrėkite į tai, kad vieni nenorėjo ateiti į rinkimus, kitų miestiečiai... Per karą daug įvyksta permainų, daug parazitų aplinkui atsiranda, kas nepadeda bet kam iš mūsų gyventi. Karas, nesvarbu, ar jis tavo kieme, ar kaimynystėje, visi nori į tavo kiemą įnešti ir naudotis. Nuoširdžiai lenkiu savo pliką galvą“, – padėka naujai kadencijai neišrinktiems kolegoms „Vieningame Kaune“ savo kalbą pradėjo V.Matijošaitis.

Jis paprašė „Vieningo Kauno“ narių nepamiršti savivaldybės pastato ir jame toliau lankytis, rūpintis organizacija, nes „pagal aplinką matyti, kad „Vieningo Kauno“ dar ilgai reikės miestui“.

Šiai visuomeninei organizacijai, anot V.Matijošaičio, sunku vadovauti tik dėl vieno dalyko, – visi nariai dirba kitus darbus. Tačiau tai ir padeda, nes dirbdami kitus darbus, kolegos puikiai pažįsta miestą, visus jo užkampius ir ką juose reikia daryti.

Įstrigo ministro pavaduotojo frazė

Merui įstrigo vieno buvusio žemės ūkio ministro pavaduotojo, po metų grįžusio į Kauną, frazė.

„Ir anūkams tą frazę pasakysiu. Padariau visus darbus ministerijoje ir grįžau į Kauną. Fantastika. Aš, ketvirtą kadenciją eidamas, jau penkta prasidės, ar ketvirta? Ketvirta, ketvirta, kai būsiu tarybos nariu, tai niekada nepasakysiu, kad viską padariau mieste, atidaviau širdį, protą, smegenis – viską ką turiu, miestui“, – kiek painiodamasis toliau kalbėjo V.Matijošaitis.

Jis prisipažino, kad ši, besibaigianti, kadencija yra keista, nes buvo tik vienas politinis oponentas – konservatorių partija.

„Man keistas tas skilimas, lakstymas. Neauklėsiu, bet žiūrėkite, ką palikote. Nebūtinai turi būti kalti tie, kurie pasitraukė į kitą frakciją. Gal kalti tie, kas liko. Mano nuomone, konservatoriai turi didelių problemų, ypač Kaune“, – į oponentus kreipėsi V.Matijošaitis.

Jis pasiūlė jiems pasiskaityti šios dienos 15min straipsnį, kuriame aprašomi „paskutiniai nuotykiai Matijošaičių šeimai“: Prokuratūra netirs aplinkybių dėl V.Matijošaičio šeimos sklypų Kaune įsigijimo.

„Ačiū sūnums, kurie dar pajėgia tai atlaikyti, bet geriau neikite prie manęs ir nekiškite rankų pasisveikinti. Niekada nelinkėkite niekam kitam blogo, kad patiems taip nebūtų. Bet kadangi esu meras, ačiū už daug metų kartu atidirbtą laiką. Išsivalykite savo gretas. Nuo mažens žinome, kad medaus statinę ir mažas lašelis deguto sugadina“, – oponentų atstovus perspėjo V.Matijošaitis, pabrėžęs, kad jam niekada nebuvusios įdomios kėdės, jokios, net ir Seimo nario.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Visvaldas Matijošaitis
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Visvaldas Matijošaitis

Pristatė ataskaitą

Paskutiniajame šios kadencijos tarybos posėdyje V.Matijošaitis pristatė ir savo, kaip mero, bei Kauno miesto savivaldybės 2022 metų veiklos ataskaitą.

Kaune gyvena 305 120 nuolatinių gyventojų. Pernai naujai užregistruota 7,5 tūkst. miestiečių, gimė 1922 kūdikiai.

Vidutinis atlyginimas mieste pakilo 10,3 proc. – iki 1230 eurų į rankas.

2022-aisiais Kaune, švenčiant Europos kultūros sostinės metus, apsilankė net 87,8 proc. daugiau turistų nei 2021-aisiais – iš viso beveik 310 tūkst.

Pernai, anot mero, Kauno regione sulaukta 12 užsienio investuotojų, sukurta 1000 naujų darbo vietų, pritraukta 100 mln. eurų kapitalo investicijų.

Vidutinis atlyginimas Kaune pakilo 10,3 proc. – iki 1230 eurų į rankas.

Kaune ir Kauno rajone naujų užsienio investuotojų – 8, sukurtos 589 darbo vietos, pritraukta 16,5 mln. eurų kapitalo investicijų.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Aleksoto inovacijų pramonės parkas
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Aleksoto inovacijų pramonės parkas

Vieni projektai baigti, kiti – tęsiasi

2022 metais parengtas ir patvirtintas Aleksoto inovacijų pramonės parko plėtros planas. Pradėta ir vykdoma buvusios aviacijos remonto bazės konversija. Jos pabaiga numatyta šiemet. 2023 metais numatyta atrinkti pirmuosius investuotojus.

Šiemet tęsiami Mokslo ir inovacijų populiarinimo centro – muziejaus „Mokslo sala“ – darbai. Pasirašyta sutartis su pasaulinio garso Lenkijos įmone interaktyviai ekspozicijai įrengti.

Prie „Žalgirio“ arenos atidarytas daugiafunkcis vandens sporto centras.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Rugpjūčio pabaigoje „Žalgirio“ arenos baseinas pakvies į atvirų durų dieną
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Rugpjūčio pabaigoje „Žalgirio“ arenos baseinas pakvies į atvirų durų dieną

Numatyta, kad Nemuno salą ir Žemąją Fredą sujungs 258 metrų tiltas – projekto įgyvendinimas prasidės vos tik gavus statybos leidimą ir viešojo konkurso būdu išrinkus rangovą.

Be to, parengta Žemosios Fredos kvartalo išvystymo studija. Jos pagrindiniu traukos centru taps ties M. ir O.Minkovskių gatve iškilsiantis M.K.Čiurlionio koncertų centras.

„Autokaustos“ nuotr./Dariaus ir Girėno stadionas
„Autokaustos“ nuotr./Dariaus ir Girėno stadionas

Pernai rugsėjį atverta atnaujinta Kauno sporto halė, atidarytas Dariaus ir Girėno stadionas, rekonstruota Sporto gatvės aikštė. Šalia statomas lengvosios atletikos maniežas su šiuolaikiška treniruočių infrastruktūra.

Beliks, pasak mero, Ąžuolyne baigti tvarkyti Dainių slėnį.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Įrengiama nauja pontoninė prieplauka Neptūno įlankoje
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Įrengiama nauja pontoninė prieplauka Neptūno įlankoje

Pernai baigtas ir vadinamosios Neptūno įlankos uosto R.Kalantos gatvėje I etapas: įrengta pontoninė prieplauka 184 jachtoms ir kitiems pramoginiams laivams. Sezono metu fiksuotas 90 proc. užimtumas.

Šiemet numatyta krantinių plėtra ir aplinkos sutvarkymas, naujos „Bangpūčio“ buriuotojų bazės statyba.

Paveldotvarkos programos lėšomis 2022 metais finansuota 34 istorinių Kauno pastatų fasadų restauracija už beveik 828 tūkst. eurų.

Sutvarkyti pernai ir Santakos, Neries krantinės parkai, Ąžuolynas, baigiamas tvarkyti Nemuno salos parkas.

Kauniečių laisvalaikiui ir poilsiui ruošiamasi pritaikyti Kovo 11-osios, Vaišvydavos, Linkuvos dvaro bei Vytauto parkus, atgaivinti senąjį Lampėdžių paplūdimį.

Priėmė 651 sprendimą

Iš viso pernai įvyko 12 Kauno miesto savivaldybės tarybos posėdžių, iš jų 3 – nuotoliniu būdu. Priimtas 651 sprendimas.

Už mero veiklos ataskaitą balsavo 29 tarybos nariai, 5 susilaikė.

Naujai išrinkta Kauno miesto savivaldybės taryba bei Kauno meras V.Matijošaitis savo trečiai kadencijai prisieks balandžio 18 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius