Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 07 /14:45

V.P.Andriukaitis kelia pensininkų balso kainą: siūlo šimtu daugiau nei S.Skvernelis

Prezidento rinkimų finišo tiesiojoje Lietuvos socialdemokratų partijos kandidatas Vytenis Povilas Andriukaitis pristatė atnaujintą savo rinkiminių pažadų paketą. Jame – konkurentą rinkimuose Saulių Skvernelį pralenkiantys „užmojai“ dėl pensijų. Taip pat – esą gyventojų pasiūlytos, anksčiau ir kai kurių kitų politikų jau keltos, bet ekspertų sutaršytos idėjos.
Vytenis Andriukaitis
Vytenis Andriukaitis / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Su gyventojais dėl prezidento rinkimų programos pasikonsultavęs V.P.Andriukaitis sako išgirdęs, ko nori žmonės. 40 gyventojų pateiktų siūlymų jis sakė įtraukęs į savo rinkimų programą.

Vienas esminių punktų, kurį jam pateikė visuomenės atstovai, – siūlymas įtvirtinti Seimo atšaukimo mechanizmą.

Pasak V.P.Andriukaičio, tai leistų atsakyti ir į dabartinius valdančiųjų „valstiečių“ gąsdinimus, kad jie pasitrauks iš koalicijos.

Tokia idėja – ne nauja. Tačiau autoritetingi teisininkai panašias iniciatyvas yra kritikavę, sakydami, kad įvedus tokį mechanizmą parlamentarai taptų įvairių interesų grupių įkaitais, ne tautos atstovais.

Latvijos pavyzdys

V.P.Andriukaitis aiškino, kad Seimo atšaukimo mechanizmą visuomenės atstovai siūlo įtvirtinti remiantis kaimyninės Latvijos pavyzdžiu.

„Šiuo metu Lietuvos žmonės neturi būdų, kaip kadencijos metu paveikti Seimą, jeigu jis ignoruoja Konstituciją. Tarkime, yra korupcijos byla, yra Konstitucinio Teismo nutartis, reikia įgyvendinti apkaltą ir Seimas sąmoningai to nepadaro ir dangsto stambią korupcijos bylą. Tai, štai, šiuo atveju Latvijoje yra mechanizmas numatytas“, – kalbėjo V.P.Andriukaitis.

Anot jo, Latvijoje numatytas mechanizmas, kad viena dešimtoji rinkėjų turi teisę inicijuoti referendumą parlamentui atšaukti.

Tokių mechanizmų, V.P.Andriukaičio teigimu, yra ir kitose valstybėse.

„Aš dabar papildžiau „Lietuva gali“ programą būtent Seimo atšaukimo mechanizmu, kur ir piliečiai, ir prezidentas galėtų inicijuoti tokį referendumą. Tai, manau, labai padėtų sustiprinti mūsų demokratines galias, nes tauta pati tiesiogiai sprendžia svarbiausius klausimus ir taip pat juos sprendžia per išrinktus atstovus.

Vadinasi, tauta įgyja galią atšaukti tokį Seimą, jeigu jis išties sulaužė Konstituciją ar sukelia konstitucinę krizę“, – komentavo kandidatas į prezidentus.

Taikytųsi į prezidento privilegijas

Taip pat V.P.Andriukaitis mano, kad reikia mažinti prezidento privilegijas. Konkrečiai – peržiūrėti šalies vadovo algą santykyje su vidutiniu darbo užmokesčiu. Esą Lietuvoje šiuo metu šis santykis yra didžiausias tarp visų Vidurio ir Rytų Europos šalių.

Taip pat jis norėtų peržiūrėti Prezidento institucijos personalo apimtis ir jam išlaikyti skiriamas išlaidas.

Socialdemokrato nuomone, kadenciją baigę šalies vadovai po pusmečio turėtų netekti valstybės garantuojamos apsaugos.

Vietoj rezidencijos – gauti būsto nuomos išlaidų kompensaciją iki tam tikros sumos.

Pažadai pensininkams

V.P.Andriukaičio konkurentas prezidento rinkimuose premjeras Saulius Skvernelis pažadėjo pasiekti, kad iki 2020 metų vidutinė pensija bus 400 eurų. Ekspertai tai įvertino kaip populizmą ir lygino su prieš ekonominę krizę priimtais sprendimais.

Tačiau V.P.Andriukaitis užsimotų dar plačiau. Į savo rinkimų programą jis įrašė, kad per trejus metus minimali pensija būtų ne mažesnė kaip 500 eurų.

Per trejus metus – piliečio bazinė pensija be stažo esą galėtų siekti 220 eurų, minimali draudiminė pensija – 280 eurų.

Pasak V.P.Andriukaičio, į kvietimą teikti pasiūlymus atsiliepė ir savivaldybininkai. Didelė dalis savivaldybių tarybų narių ir merų esą teigė, kad Lietuvoje savivaldos nėra, tik senieji vykdomieji komitetai, kuriuose be galo daug deleguotų valstybės funkcijų.

Kandidato teigimu, deleguodama savivaldybėms funkcijas, valstybė užmiršta paskirti finansus.

„Dėl to mes diskutuodami nutarėme, kad reikia sustiprinti subsidiarumo principą mažinant centrinės valdžios kišimąsi, išplečiant savivaldos galias ir taip pat diskutuojant apie tai, kad reikėtų svarstyti apie antro renkamo savivaldybės lygmens sukūrimą“, – sakė jis.

Pažadai ūkininkams

Siekiant mažinti oro taršą, sprendžiant kitas problemas, V.P.Andriukaitis pasisako už metropoliteną.

Socialdemokratas sakė, jo prezidento rinkimų programą komentavo ir ūkininkų organizacijos. Jis sutiko, kad valstybė turi vaidinti esminį vaidmenį atnaujinant melioracijos sistemas. Esą to negalima palikti tik ant žemdirbių pečių.

Taip pat ūkininkams turėtų būti deramai atlyginta už esamų ir naujai keliamų reikalavimų ir uždavinių vykdymą.

V.P.Andriukaitis sulaukė siūlymų skirti didesnį dėmesį moterų padėčiai gerinti, didinti rūpestį neįgaliaisiais.

Kritika „valstiečiams“

V.P.Andriukaitis kritikavo didžiausios valdančiosios partijos – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) – lyderio Ramūno Karbauskio pareiškimus dėl to, kad nesėkmės prezidento ir Europos Parlamento rinkimų atveju „valstiečiai“ trauktųsi iš valdančiosios koalicijos.

Jo nuomone, naujų baimių skleidimas ir neatsakingų pareiškimų pristatymas greičiausiai rodo, kad valdantieji yra susirūpinę ne artėjančių rinkimų rezultatais, o tuo, jog nesugebės įvykdyti pažadų, kuriuos išdalino gyventojams.

„Šiuo metu akivaizdu, kad netgi dabar dėl atlyginimų ir pensijų pakėlimo rudenį, jiems, valdančiajai daugumai, trūksta apie pusės milijardo eurų jau dabar. Ir jie nekreipia dėmesio į tai, kad perskirstymo problemos, būtinybė įvesti progresinius mokesčius ir padidinti perskirstymą, ir didinti vidutinį darbo užmokestį, tuo pačiu padidinti gyventojų pajamų mokesčio įplaukas, kitus dalykus, tai yra būtinybė tą daryti.

Bet, štai, galbūt dėl to, kad mato, jog nebėra šaltinio, o nepamatuoti pažadai žarstomi į kairę ir į dešinę, valdantieji ir skelbia šūkį, kad jie nori pasitraukti iš vykdomosios valdžios“, – kalbėjo V.P.Andriukaitis.

Referendumo klausimai – neišdiskutuoti

Kalbėdamas apie gegužės 12 dieną vyksiančius referendumus dėl dvigubos pilietybės įteisinimo ir Seimo narių skaičiaus mažinimo, V.P.Andriukaitis sakė, kad juose nedalyvaus.

Jis sakė manantis, kad sprendimus rengti referendumus priėmęs parlamentas parodė negerbiantis fundamentalių Konstitucijos reikalavimų.

Jis aiškino tikintis, kad prezidento rinkimai jam susiklostys sėkmingai ir jis pateks į antrąjį jų turą.

Pasak socialdemokrato, reikia stengtis ir mobilizuoti rinkėjus, kad antrajame prezidento rinkimų ture jis galėtų susitikti su dešiniųjų kandidatu. Jis tvirtino esantis vienintelis kairiųjų pažiūrų kandidatas šiuose rinkimuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius