Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 01

V.Pranckiečiui turi priekaištų ir valdantieji, ir opozicija

Seimo vadovo Viktoro Pranckiečio užmojus kviesti koalicijos partnerių tarybą ir joje aktyviai dalyvauti bei komentuoti jos sprendimus kritikuoja tiek valdančiųjų, tiek opozicijos atstovai. Jie primena – V.Pranckietis turi būti nešališkas ir vadovauti visam Seimui. Tačiau yra teigiančių, kad Seimo pirmininkas gali kviesti ką tik nori.
Viktoras Pranckietis
Viktoras Pranckietis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Apie prieštaringai vertinamą V.Pranckiečio veiklą pastaruoju metu daug kalbama viešojoje erdvėje, socialiniuose tinkluose. Nemažą atgarsį sulaukė jo įrašas socialiniame tinkle „Facebook“ apie buvusio Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo pirmininko prof. Vytauto Landsbergio statusą, kuris vėl pradėtas svarstyti po rugpjūčio 16 d. įvykusio dviejų politikų susitikimo.

„Nesiseka Vytautams Lietuvoje – vienam karūną pavogė, kitam niekaip statuso nesuteikia. Dar reikės istorikų paklausti, ar ne anūkas Vytautui Didžiajam arklį pabaidė. Jeigu rimtai, po vakarykščių Gabrieliaus Landsbergio viešų pasisakymų, kyla klausimas, kodėl Gabrielius Landsbergis nesiekia įamžinti senelio nuveiktų darbų“, – tokį įrašą paskelbė Seimo vadovas V.Pranckietis, nors pats buvo svarstęs V.Landsbergiui suteikti valstybės vadovo statusą.

Šis įrašas sulaukė audringų reakcijų, ne vienas tokį V.Pranckiečio pareiškimą pavadino pasityčiojimu. Maža to, atrodo, kad, kol valdančiosios koalicijos partneriai ieško galimo sutarimo dėl tolimesnio bendradarbiavimo, krizės vadovu nusprendė tapti pats Seimo pirmininkas.

Rugpjūčio 2-ąją V.Pranckietis sukvietė koalicijos partnerių tarybą, kuri, kaip teigė pats V.Pranckietis, „nuspręstų, kaip bus dirbama toliau“. Ar Seimo statutas leidžia Seimo pirmininkui kviesti koalicijos partnerių tarybą ir kaip apskritai vertinti faktą, kad Seimo pirmininkas ją kviečia, joje dalyvauja, o vėliau imasi komentuoti koalicijos reikalus?

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Kubilius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Kubilius

A.Kubilius: V.Pranckietis neišvengia nuodėmės

Buvęs konservatorių lyderis ekspremjeras Andrius Kubilius sako, kad Seimo pirmininkas turi nepriklausyti koalicijai.

„Jis pagal visus apibrėžimus turi būti neutralus. Jis yra kaip teisėjas krepšinio aikštelėje ir turi būti visiems vienodai teisingas ne tik pagal Seimo statute įrašytus, bet ir bendražmogiškai suprantamus dalykus. Negaliu labai kaltinti V.Pranckiečio, kad jis kviečia koaliciją, bet turėtų dėti daugiau pastangų stengtis būti neutraliam, nebūti koalicijos sudėtine dalimi“, – LRT.lt teigė A.Kubilius.

V.Pranckietis, pasak konservatoriaus, yra atsakingas už Seimo darbą, ir niekas jam neuždraus kviesti koalicijos partnerių, tačiau A.Kubilius teigia nepamenantis, kad Seimo vadovas būtų pasikvietęs opoziciją ar pabandęs prie vieno stalo susodinti valdančiosios daugumos ir opozicijos atstovus. „To nebūna, todėl akivaizdu, kad jis neišvengia tos nuodėmės. Iš tiesų save traktuoja kaip vieną iš valdančiosios koalicijos lyderių ir taip elgiasi“, – konstatavo A.Kubilius.

Toks Seimo pirmininko elgesys atrodo keistas ir Seimo senbuviui socialdemokratui Algirdui Sysui. Jo teigimu, V.Pranckietis yra viso Seimo pirmininkas, o kviesti koalicijos partnerių tarybą esą turėtų partijų pirmininkai, nes koalicinė taryba sudaryta iš partijų.

„Nežinojau, kad jis kvietė... Gal iš pradžių to nesureikšminau. Seimo pirmininkas vis tiek atstovauja vienai ar kitai politinei jėgai, bet jis atstovauja visam Seimui, todėl tą turėtų daryti partijų pirmininkai, kurie ir pasirašė koalicinę sutartį, jie kviečia į posėdžius ir rengia darbotvarkes“, – LRT.lt komentavo A.Sysas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Sysas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Sysas

Pasak socialdemokrato, V.Pranckietis, eidamas tokias svarbias pareigas, turėtų būti visiems vienodai teisingas ir atstovauti visam Seimui – ir pozicijai, ir opozicijai.

Č.Juršėnas: aš tai netgi sveikinu

Kodėl V.Pranckietis imasi kviesti koalicijos partnerių tarybą, LRT.lt nusprendė pasiteirauti Seimo pirmininko atstovų. Kaip sakė Seimo pirmininko vyresnioji patarėja Dalia Vencevičienė, Seimo statutas nereglamentuoja koalicinės tarybos sudarymo ir jos veiklos.

„Vadovaujantis Seimo statuto 29 str. 1 dalies 1 punktu, Seimo pirmininkas vadovauja Seimo darbui ir,vykdydamas šią funkciją, Seimo pirmininkas bendrauja su Seimo nariais įvairiais formatais tam, kad užtikrintų stabilų Seimo darbą“, – atsakė Seimo pirmininko vyresnioji patarėja.

Savo ruožtu buvęs ilgametis Seimo pirmininkas ir pavaduotojas socialdemokratas Česlovas Juršėnas sako, kad V.Pranckietis gali kviesti ką tik nori, nes jis yra Seimo pirmininkas ir vadovauja visam Seimo darbui.

„Kad nekviečia opozicijos – kitas klausimas, bet jis gali kviestis [ką nori], čia ne problema. Seimo statutas tikrai nedraudžia. Kai aš buvau Seimo pirmininkas, ir būtent prie manęs tas statutas buvo sukurtas, tai visaip būdavo – tardavomės ir su vienais, ir kitais. Ir su opozicijos atstovais reguliariai bendravau, visko buvo“, –prisiminė Č.Juršėnas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Česlovas Juršėnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Česlovas Juršėnas

Jo teigimu, svarbu, kad V.Pranckietis būtų neutralus vesdamas posėdžius. „Bet kai kurie iš šitų ribų dažnai iškrenta. Aš manau, kad čia nėra nieko smerktino, kaip tik pagirčiau, kad jis kviečia ir tariasi. Kuo daugaiu tariasi, tuo geriau“, – LRT.lt kalbėjo Č.Juršėnas.

LRT.lt primena, kad Č.Juršėnas yra Seimo pirmininko visuomeninis konsultantas.

Politologas: V.Pranckietis bando įrodyti, kad yra savarankiškas

Klaipėdos universiteto (KU) Politikos mokslų katedros docentas politologas Saulius Šiliauskas sako, jog savo elgesiu V.Pranckietis bando parodyti, kad yra savarankiškas politikas.

„Jo rugpjūčio 2-osios žingsnį įsivaizduoju kaip bandymą pamatyti situaciją, ar jis turi atramą koalicijoje. Iš pradžių jis sušaukė tarybą, dabar pamatėme pasisakymą dėl V.Landsbergio. Šioje vietoje galima priekaištauti, kad jis elgiasi kaip valdančiosios koalicijos atstovas“, – LRT.lt sakė politologas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vytautas Landsbergis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vytautas Landsbergis

Vis dėlto, pasak S.Šiliausko, iniciatyvos kviesti tarybą turėtų būti labiau koordinuotos.

„Taigi tai dar labiau patvirtina, kad šioje gausioje valdančioje daugumoje trūksta suderinamumo, o kiti Seimo nariai gali pasijusti, kad jie Seimo pirmininko yra apeinami. Tokia iniciatyva kviesti koalicijos partnerių tarybą turėtų plisti iš valdančiosios koalicijos, frakcijos atstovų, bet ne Seimo pirmininko. Bet, matyt, jis pamatė, kaip vyksta koordinacija tarp koalicijos dalyvių, ir nusprendė pasisakyti“, – svarstė S.Šiliauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius