-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 19

V.Pranckietis apie paramą konservatorei: G.Surplys galėjo išlikti neutralus

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis sako, kad „valstiečių“ deleguotas ūkio ministras turėjo neišreikšti savo paramos į antrąjį turą Seimo nario rinkimuose Zanavykų apygardoje patekusiai konservatorei Irenai Haase.
Viktoras Pranckietis
Viktoras Pranckietis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Neišlaikytas neutralitetas. Galėjo išlaikyti“, – Žinių radijui komentuodamas G.Surplio, rinkimuose užėmusio trečiąją vietą, sprendimą teigė V.Pranckietis.

Anot jo, „valstiečių“ kandidato parama konservatorei buvo „ekspromtinis G.Surplio sprendimas“.

„Iš kitos pusės, skatinti balsuoti už opozicijos didinimą irgi lyg nesaugu“, – tvirtino V.Pranckietis, o tuomet patikslino, kad ir iš Seimo po žlugusios apkaltos pasitraukęs Mindaugas Bastys dirbtų ne su Seimo pozicija, o Mišrioje Seimo narių grupėje.

V.Pranckietis tikino nelaukiantis situacijos, jei reikės priimti priesaiką iš ją sulaužusio M.Basčio.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Mindaugas Bastys
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Mindaugas Bastys

„Aš nežinau, kaip man reikės priimti tą priesaiką“, – sakė jis ir pridūrė, kad Seimo narius į parlamentą išrenka piliečiai.

„Labai aiškų signalą pasakysiu dabar: gerbiami rinkėjai, nesiųskite mums Mindaugo Basčio į Seimą“, – ragino Seimo pirmininkas.

Gerbiami rinkėjai, nesiųskite mums Mindaugo Basčio į Seimą.

Į antrąjį Seimo nario rinkimų turą vienmandatėje Zanavykų apygardoje pateko konservatorė I.Haase, surinkusi 3146 balsus, ir save išsikėlęs socialdemokratas M.Bastys, sulaukęs 1806 piliečių palaikymo.

Pirmadienį, nelaukdamas partijos sprendimo, trečias rinkimuose likęs „valstiečių“ kandidatas G.Surplys paramą išreiškė konservatorei. Savo ruožtu „valstiečių“ pirmininkas Ramūnas Karbauskis pirmadienį naujienų portalui Delfi.lt pareiškė, kad partija nerems nė vieno kandidato.

R.Karbauskis tikino, kad I.Haase remti negali, nes ji per daug liberalių pažiūrų. Visgi R.Karbauskis pareiškė paliksiantis G.Surpliui teisę pačiam spręsti, kurį kandidatą remti asmeniškai – ne partijos vardu.

Asmeninio albumo nuotr. iš „Facebook“/Irena Haase
Asmeninio albumo nuotr. iš „Facebook“/Irena Haase

Premjeras Saulius Skvernelis savo ruožtu pasisakė prieš M.Bastį.

„Asmuo, kurį Konstitucinis Teismas pripažino sulaužius priesaiką ir šiurkščiai pažeidus Konstituciją, neturėtų dirbti Seime“, – premjero žodžius 15min perdavė jo patarėjas Tomas Beržinskas.

Seimo nario vieta Zanavykų apygardoje liko laisva, kai joje išrinktas M.Bastys atsisakė parlamentaro mandato. Sprendimą trauktis iš Seimo jis priėmė, kai per apkaltą parlamente neužteko balsų panaikinti jo mandato ir dėl to prie Seimo surengtas tūkstantinis mitingas.

Konstitucinis Teismas M.Bastį pripažino sulaužius priesaiką ir šiurkščiai pažeidus Konstituciją, kai nuslėpė savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika.

Apkalta M.Basčiui buvo inicijuota ir dėl Valstybės saugumo departamento nurodytų jo ryšių su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu. Tačiau šie veiksmai padaryti anksčiau nei 2016 metų lapkritis, kai M.Bastys davė naujausią parlamentaro priesaiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius