Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 02 /16:20

V.Pranckietis reikalauja balsavimo dėl nepasitikėjimo, jį palaikantis S.Skvernelis dūrė R.Karbauskiui

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis pats iš pareigų nesitraukia, bet ima kelti reikalavimus, kada turėtų vykti balsavimas dėl nepasitikėjimo juo. V.Pranckietis dėl šio pranešimo surengė specialią trumpą spaudos konferenciją. Jo pasitraukimo siekiantis „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis tokią poziciją vadina gudravimu, nes kitą savaitę, kai V.Pranckietis nori balsavimo, daug valdančiųjų bus komandiruotėse. Tačiau koalicijos partneriai „socdarbiečiai“ ragina greičiau balsuoti, o V.Pranckiečiui palaikymą išreiškęs premjeras Saulius Skvernelis netiesiogiai sukritikavo R.Karbauskį.
Viktoras Pranckietis
Viktoras Pranckietis / 15min nuotr.

„Atėjau čia pasakyti ir pareikšti, kad man yra neramu dėl susidariusios situacijos, yra peržengiamos sveiko proto ribos ir situacija eskaluojama tiek ilgai, kad laikas ją užbaigti. Norėčiau pakviesti valdančiąją dauguma kitą savaitę (...) nebeatidėliojant organizuoti pagal Konstituciją ir pagal įstatymus, pagal Seimo statutą, procedūrą, kuri vadinasi „atšaukimo procedūra“, ir patikrinti pasitikėjimą Seime“, – trečiadienį Seime kalbėjo V.Pranckietis.

„Prašau, kad tai būtų atlikta kitą savaitę, nes dar už savaitės ateina pagrindinis įstatymas – biudžetas ir turėsime susitelkti biudžetui“, – aiškino jis.

Į klausimus V.Pranckietis neatsisakinėjo, tikino, kad balsų išlikti poste neskaičiuoja, bet tikisi, kad bus atlikta procedūra pagal įstatymus.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) tikina jau kurį laiką turinti surinkusi parašus tam, kad Seime būtų balsuojama dėl nepasitikėjimo Seimo pirmininku.

LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis šį siūlymą argumentuoja tuo, kad V.Pranckietis nesilaikė koalicijos sutarties, pagal kurią Seimo pirmininko postas turėjo atitekti Lietuvos socialdemokratų darbo partijai.

Pastaroji Seimo pirmininko posto viešai sako nereikalaujanti.

R.Karbauskis: balsuosime kai užteks balsų

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis V.Pranckietį apkaltino gudravimu.

„Situacija darosi apgailėtina jo (V. Pranckiečio – BNS) prasme, nes jis puikiai žino, kad penki mūsų frakcijos žmonės ir nemažai kitų mūsų koalicijos partnerių žmonių kitą savaitę yra komandiruotėse“, – BNS trečiadienį sakė R.Karbauskis.

„Jis (V. Pranckietis – BNS) puikiai supranta, kad, jei nėra visos koalicijos, tada balsavimas gali neduoti rezultato, ir jis iki kitos sesijos bus ramus. Jis to ir siekia, bet esmė ta, kad jis nesako: balsuokite ir išspręskite klausimą, jis sako: balsuokite kitą savaitę. Jis labai gerai suskaičiavo. Tai būtų kaip ir garbingas kvietimas, bet jis žino, kad mūsų nėra“, – kalbėjo „valstiečių“ vadovas.

Pasak LVŽS pirmininko, balsavimas dėl parlamento vadovo bus skiriamas radus datą, kuomet visi valdančiosios koalicijos atstovai galės dalyvauti.

„Tai bus netrukus, mes susirinksime, pasiskirsime dieną, kada atšauksime komandiruotes arba pažiūrėsime, kada neišvažiuoja niekas, ir balsuosime. Seimas balsuos, be abejonių, bet mums reikia būti visiems, kad užtektų balsų“, – teigė R.Karbauskis.

Premjeras palaiko V.Pranckietį

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis sako palaikantis Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį, atsisakantį trauktis iš pareigų ir raginantį surengti balsavimą dėl pasitikėjimo juo. Apie tai rašo BNS.

„Palaikau Seimo pirmininką, palaikau ir buvusios prezidentės išsakytą situacijos vertinimą“, – žurnalistams trečiadienį Vyriausybėje sakė premjeras.

Pasak S.Skvernelio, kylantys ginčai pradeda kenkti ir Lietuvos užsienio politikai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Neseniai valdančiųjų valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis nesėkmingai mėgino blokuoti Seimo pirmininko vizitą į Armėniją.

„Situacija tampa kenkianti valstybei, mes matome, kad tai pradeda kenkti užsienio politikai, kai atskiri Seimo nariai, nesusigaudantys esmėje, bando neleisti Seimo pirmininkui išvykti ir atlikti savo konstitucinių pareigų, nesuvokdami, kad Seimo pirmininkas visada atstovauja ne vienai ar kitai frakcijai, o Lietuvos Respublikos Seimui“, – kalbėjo premjeras.

„Klausimas tampa visiškai nemaloniu Lietuvos politinei sistemai. Jei yra abejojančiųjų, kad Seimo pirmininkas neturi pasitikėjimo, tai Seimas privalo balsuoti. Jei yra žmonės ar frakcijos Seime, kurios taip mano, tai turi teikti tokią iniciatyvą ir reikšti nepasitikėjimą Seimo pirmininku“, – sakė ministras pirmininkas.

„Socdarbiečiai“ ragina greičiau balsuoti

Lietuvos socialdemokratų darbo partijos, kuriai ir turėtų atitekti Seimo pirmininko pozicija, jei pavyks atstatydinti V.Pranckietį frakcijos Seime seniūnas Rimantas Sinkevičius sako, jog frakcijos nariai pritaria V.Pranckiečiui – greičiau surengta ši procedūra leistų operatyviau išspręsti susidariusią situaciją.

Visi atrodome juokingai, – sako R.Sinkevičius.

„Šios procedūros atidėliojimas neduoda jokių rezultatų, tuo pačiu situacijos neapibrėžtumas Seime demonstruoja Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pasimetimą, kelia nereikalingas diskusijas, ir visi atrodome juokingai.

Mūsų frakcija ragina pritarti Seimo pirmininko išsakytam kvietimui ir nebeatidėlioti procedūros. Situacijos neapibrėžtumą neigimai vertina ir Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda. Tikimės, kad balsavimas bus surengtas kitą savaitę, o pasibaigus nereikalingoms diskusijoms Seimas labiau koncentruosis į rimtus darbus“, – sako Seimo LSDD frakcijos seniūnas R.Sinkevičius.

Be to, „socialdarbiečiai“ ragina frakcijas nedrausti savo frakcijos nariams balsuoti laisvai, o opozicines frakcijas – leisti savo nariams dalyvauti balsavime.

„Tinkamiausias būdas sužinoti realią viso Seimo nuomonę V.Pranckiečio atžvilgiu – leisti kiekvienam Seimo nariui balsuoti pagal savo sąžinę, valią ir suvokimą, todėl raginame opozicinių frakcijų lyderius leisti savo nariams dalyvauti balsavime ir išreikšti savo nuomonę, neraginti jų palaikyti vienos ar kitos frakcijos pozicijos. Tik tokiu būdu sužinosime tikrąją parlamento nuomonę – ar iš tiesų Seimo pirmininkas yra palaikomas Seimo. Toks kelias būtų teisingiausias“, – sako R.Sinkevičius.

Pats V.Pranckietis, sulaukęs raginimų trauktis iš pareigų, išstojo iš LVŽS.

R.Karbauskis, bandydamas surinkti V.Pranckiečio atstatydinimui būtiną 71 balsą, Seimo pirmininko postą siūlė užimti Liberalų sąjūdžio pirmininkei Viktorijai Čmilytei-Nielsen, tačiau ši atsisakė.

R.Karbauskis teigia, kad valdančiajai koalicijai balsų atstatydinti V.Pranckietį užtenka, bet laukiama, kol Seimo salėje bus pakankamai balsuotojų, nes pastaruoju metu nemažai jų yra komandiruotėse ir negali atvykti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius