Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 08 31

V.Verba: tai, ką iki šiol žinome apie Zaporižios atominę elektrinę, – tikėjimo klausimas

Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) komanda vyksta į Rusijos pajėgų užimtą Zaporižios atominę elektrinę Ukrainoje. Trečiadienį komanda jau pasiekė Zaporižios miestą. Didžiausia Europoje atominė jėgainė buvo užimta Rusijos pajėgų kovo mėnesį. TATENA komanda Zaporižios AE praleis kelias dienas. Apie tai, ko galima tikėtis, kokie iššūkiai laukia ir kokių sprendimų reikėtų – pokalbis portalo 15min video laidoje „15/15“ su Lietuvos ambasadoriumi prie TATENA Vaidotu Verba.
Zaporižios atominė elektrinė
Zaporižios atominė elektrinė / „Scanpix“/AP nuotr.

– Kada TATENA komanda ketina jau būti Zaporižios atominėje elektrinėje ir pradėti dirbti?

Mano žiniomis, jeigu viskas bus pagal planą, delegacija turėtų įžengti į elektrinę rytoj ryte.

Tačiau, kadangi vyksta aktyvūs karo veiksmai, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų puolimas Chersono srity ir šitam regione, planai gali keistis, bet, kiek aš kalbėjau tiek vakar, tiek šiandien, yra bent jau ukrainiečių noras padaryti viską, kad šita misija įvyktų taip, kaip planuota, įvyktų saugiai, kad visi misijos dalyviai, ekspertai galėtų saugiai patekti į patį objektą. Žinoma, kai jau bus pereita fronto linija, tai agresorius jau bus atsakingas už jų saugumą. Labai tikimės, kad visos šitos pareigos bus visų priimtos atitinkamai ir bus labai atsakingai priimtos. Nes, kaip ten bebūtų, tarptautinė organizacija yra tarptautinė organizacija ir jų ekspertai yra tie, kurie turi atlikti savo darbą.

– Šie žmonės važiuoja į užimtą atominę elektrinę, tad bet ko galima tikėtis. Kai jūs pasikalbate su kolegomis, gal ir iš šitos misijos žinote žmonių, ką jie galvoja?

– Aš asmeniškai nepažįstu jų, su kai kuriais buvau matęsis, kadangi jie dirba truputėlį kitoj srity, jie yra konkretūs branduolinės energetikos specialistai. Bet kalbu su kitais žmonėmis, kurie dirba TATENA.

Visi tikimės, kad visos pusės, įskaitant ir Rusiją, elgsis labai atsakingai. Aš jau kuris laikas mačiau labai nuoseklias ir tvirtas tarptautines pastangas – tiek atskirų valstybių, tiek atskirų pareigūnų, tiek ir grupių, siekiant, kad spaudimas Rusijai būtų nuoseklus, tvirtas ir iš jų išgauti pažadai būtų tokie, kad jų būtų laikomasi.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vaidotas Verba
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vaidotas Verba

Tikrai žinau iš Ukrainos pusės – jie nuosekliai ir labai tvirtai nori, kad tai įvyktų, daro viską, kad misija įvyktų, misijos dalyviai – konkrečiai TATENOS generalinis direktorius Rafaelis Grossi irgi yra užsibrėžęs šitą tikslą ir, kiek aš žinau, neketina nuo jo nukrypti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./TATENA inspektoriai išvyko į Zaporižios atominę elektrinę
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./TATENA inspektoriai išvyko į Zaporižios atominę elektrinę

– Jūs kelis kartus pakartojote, kad dabar reikia, kad ta misija įvyktų. Ar tai reiškia, kad ji gali ir neįvykti?

Na, čia mes kalbame prielaidomis. Bet aš galvoju, kad ji įvyks, bet, žinot, vyksta karas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius